Raport european: blogerii pot polua spatiul virtual. E nevoie de reguli
Acesta ar fi in cateva cuvinte miezul unui raport controversat votat de curand in Parlamentul European. Raportul a starnit dezbateri aprinse in blogosfera, blogerii europeni temandu-se ca se pregateste un document care va oferi institutiilor europene dreptul de a controla sau cenzura continutul blogurilor, limitand astfel libertatea de exprimare. Cititorii Hotnews.ro sunt invitati sa spuna daca activitatea blogerilor trebuie reglementata
Creionat de o fosta jurnalista estoniana, Marianne Mikko, devenita intre timp europarlamentar, raportul (care vorbeste, de altfel, despre toate mijloacele de informare in masa) spune ca “mass media raman un instrument ideologic şi politic cu o influenta considerabila, care nu ar trebui sa fie luate in considerare in termeni strict economici”.
Cu alte cuvinte, vorbele postate pe un blog, de un politician, spre exemplu, nu ii aduc acestuia doar un posibil venit- daca numarul celor care ii viziteaza pagina este mare- ci si vizibilitate si puterea de a influenta idei, opinii, decizii.
“Blogurile reprezinta un mijloc de exprimare folosit din ce in ce mai mult de profesionistii din mijloacele de informare in masa, precum si de persoane private, iar statutul autorilor si editorilor, inclusiv cel juridic, nu este nici stabilit, nici indicat in mod clar cititorilor acestora, ceea ce cauzeaza incertitudini referitor la impartialitate, fiabilitate, protejarea surselor, aplicabilitatea codurilor de etica si stabilirea responsabilitatii in caz de litigiu”, spune raportul care solicita clarificarea statutului blogurilor.
Blogul sau evadarea din trust
In plus, raportul Mikko cere, crearea unui mediator independent pentru mass-media in statele membre, o carta pentru libertatea presei şi monitorizarea sistemelor de pluralism pe baza unor indicatori impartiali. O serie de europarlamentari au fost chiar de parere ca grupurile de interese financiare şi comerciale care folosesc bloguri pentru a-si influenta publicul trebuie incluse in sistemul de monitorizare.
Dar, desi blogerii nu ar trebui constransi, “exista chestiuni legale – ca dreptul la raspuns – care trebuie rezolvate“, a declarat deputatul european belgian Ivo Belet. “In noile state membre mari intreprinderi media si-au construit pozitii importante si adesea dominante pe piata”, a argumentat deputatul european.
Pe de alta parte se pune problema cat din continutul editorial al unui blog sau al unei televiziuni depinde de actionariat.
Concentrarea fara restrictii a proprietatii, spune raportul, ar putea pune in pericol pluralismul şi diversitatea culturala, care nu mai pot fi garantate in mod automat de concurenta pietei libere.
Concentrarea mai multor mijloace media in cateva trusturi limiteaza optiunile ziaristilor si vine “la pachet” cu cateva riscuri: ziaristii si editorii sunt lipsiti de garantii sociale şi legale iar de multe ori sunt platiti foarte prost, “mai ales in noile state membre”.
Iata de ce raportul spune ca “in orice situatie in care se ia in considerare pluralismul mijloacelor de informare in masa trebuie sa se tina cont atât de pluralismul proprietatii cât si de pluralismul continutului”.
Potrivit raportului situatia cea mai ingrijoratoare se intalneste in noile state membre care au aderat in 2004 si 2007 (intre care si Romania) unde “mari intreprinderi media si-au construit pozitii importante si adesea dominante” pe piata.
Clarificarea statutului juridic al blogurilor
Chiar daca intentia UE este sa reglementeze intr-un fel sau altul blogosfera, raportul nu are putere legislativa, fiind doar o evaluare a situatie de fapt, provocand o dezbatere intre legislatori si bloggeri si facand o serie de sugestii statelor membre. Intre aceste sugestii, “publicarea structurii de proprietate a organelor de presa”.
In ce priveste blogurile, raportul sugereaza „clarificarea statutului juridic si de alta natura a blogurilor” si incurajeaza <> lor voluntara in functie de responsabilitatile si interesele profesionale si financiare ale autorilor si editorilor lor.
In alta oride de idei “intrucat cota crescanda din veniturile provenite din publicitate incasate de site-urile internet reprezinta o sursa de preocupare pentru presa scrisa”, raportul “subliniaza necesitatea ca autoritatile UE si ale statelor membre sa se asigure de independenta editoriala si jurnalistica prin stabilirea unor garantii sociale si juridice specifice si adecvate”.
Totodata, raportul “propune introducerea unor taxe adecvate valorii comerciale a continuturilor generate de utilizatori, precum si a unor coduri etice si conditii de utilizare in publicatiile comerciale pentru continuturile generate de utilizatori”.
In opinia raportoarei Mariane Mikko “blogerii pot polua spatiul virtual”. Si cine o poate contrazice? Unei blogosfere in care traiesc laolalta oameni care isi astern propriile ganduri, politicieni care ii platesc pe altii sa le scrie blogurile si sa le manipuleze electoratul, teroristi care isi recruteaza militanti si oameni sau companii ale caror vorbe nu stii cat adevar contin, poate nu i-ar prisosi niste reguli ale jocului.