Raport GRECO: Organizația anti-corupție a Consiliului Europei, ”profund îngrijorată” de modificările legilor justiției / GRECO cere României să se abțină în a adopta și alte modificări la legile penale ce ar putea afecta lupta anticorupție
GRECO își exprimă, într-un raport publicat miercuri, profunda îngrijorare în privința legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, sistemul judiciar și Consiliul Superior al Magistraturii adoptate recent de Parlamentul României și în privința proiectelor de modificare a legislației penale.
Grupul de State Împotriva Corupției din Consiliul Europei (GRECO) a realizat acest raport după ce la o întrunire plenară din decembrie 2017 s-a decis realizarea urgentă a unei evaluări a reformelor din justiția românească, considerându-se că ele ar putea implica încălcări grave ale standardelor anticorupție.
- Eugen Nicolicea, despre raportul GRECO: Ori noi nu am explicat aşa cum trebuie, ori ei n-au înţeles ce am explicat noi, dar vom formula în aşa fel încât să înţeleagă
- Parchetul general: Raportul GRECO confirmă vulnerabilitățile care ar rezulta pentru sistemul judiciar
În raport se spune că modificările aduse justiției de Parlamentul de la București în decembrie 2017 nu conțin și unele dintre cele mai controversate propuneri, prezentate inițial în vara trecută, dar GRECO este îngrijorată de posibilul impact pe care îl vor avea, inclusiv în privința structurii instanțelor.
În ciuda importanței și domeniului larg la care se referă, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător, iar procedura legislativă a fost discutabilă, afirmă organismul anticorupție al Consiliului Europei.
De asemenea, GRECO cere României să abandoneze ideea noii structuri a procuraturii care să investigheze magistrații.
Raportul remarcă și controversata procedură de demitere a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și reitereză apelurile pentru impunerea de garanții suplimentare în privința numirii și demiterii procurorilor de rang înalt de către puterea executivă.
Organizație critică și propunerile de modificare a legilor penale, care – dacă vor fi adoptate – vor fi în contradicție flagrantă cu angajamentele internaționale ale României, Convenția Legilor Penale privind Corupția. Amendamentele la procedura penală de comisia specială sunt percepute de alte țări ca o amenințare la adresa eficienței colaborării judiciare reciproce.
GRECO invită România să prezinte, la următoarea reuniune plenară, pe 18-22 iunie, stadiul reformelor din justiție și să se abțină în a adopta și alte modificări la legile penale ce ar putea afecta lupta anticorupție.
Miercurea trecută, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu a declarat căGuvernul a autorizat memorandumul privind autorizarea publicării Raportului GRECO, în schimb documentul rămâne confidenţial până la momentul la care îl va publica GRECO.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, pe 28 martie, într-un mesaj pe Facebook, că a semnat un memorandum adresat Guvernului prin care solicită autorizarea publicării Raportului GRECO, care are ca temă modificările aduse legilor justiţiei.
Tudorel Toader a subliniat că Guvernul, şi nu ministrul Justiţiei, autorizează publicarea Raportului GRECO.
„În cadrul reuniunii plenare din perioada 19 – 23 martie 2018, GRECO a adoptat Raportul ad-hoc privind România, în temeiul procedurii prevăzute de Regula 34 din Regulile de procedură ale GRECO. Aceasta a avut ca temă modificările aduse legilor justiţiei. Autorităţile române au primit raportul în data de 28 martie 2018, acesta urmând a fi tradus în limba română şi înaintat Guvernului pentru a autoriza publicarea. Potrivit Regulilor 34, par.3 şi 35 din Regulile de Procedură ale GRECO, informaţiile conţinute în rapoarte sunt confidenţiale, până la data publicării. Precizăm faptul că, până în prezent, a fost autorizată publicarea tuturor rapoartelor de evaluare şi de conformitate adoptate de GRECO cu privire la România. În acest context, am semnat memorandumul adresat Guvernului prin care se solicită autorizarea publicării raportului”, a precizat Toader.