Sari direct la conținut

Raport zilnic de tranzactionare 22 martie 2005

New Business

La Bursa de Valori Bucuresti am asistat marti la o sedinta mai linistita, chiar foarte linistita, in care piata s-a aflat pe o usoara scadere. Valoarea tranzactionata a depasit cu putin 150 miliarde lei, in timp ce indicii au inchis pe scaderi de 1,5-2%.

In prima parte a zilei au avut loc fluctuatii ceva mai mari, a fost o scadere la inceput urmata de revenire, insa ulterior piata a intrat intr-o faza stagnanta, cu usoare accente de scadere.

Prudenta marita a facut ca nici cumparatorii si nici vanzatorii sa nu se impuna categoric, cei mai multi preferand sa astepte, fapt ce a dus la lichiditatea redusa si la o volatilitate pe masura.

La prima categorie, emitentul cu cea mai buna lichiditate si, de altfel, singurul care a inchis sedinta pe crestere, a fost Banca Transilvania (TLV), cu un rulaj de peste 45 miliarde lei, cel mai mare din intreaga piata.

Evolutia titlurilor TLV a fost una relativ linistita, volatilitatea fiind mai redusa. Nu la fel stau lucrurile in cazul Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), unde cursul a urcat la inceput pana la maximul de 919 lei/actiune, unde au inceput sa apara vanzatorii in piata, corectand aceasta crestere.

Intr-o asemenea sedinta, o crestere de 2,5% in conditii de lichiditate buna este o performanta. Performanta ce apartine titlurilor emise de SSIF Broker Cluj Napoca (BRK), care au evoluat in alta directie decat restul pietei.

Piata SIF a scazut cel mai mult marti, aici activitatea la vanzare fiind ceva mai mare spre finalul sedintei. Cea mai mare scadere apartine titlurilor SIF Oltenia (SIF5), care au inchis la 12.600 lei/actiune (-3,1%), minimul zilei, dupa ce la inceput urcasera la un maxim de 13.200 lei/actiune.

Nici Rasdaq nu s-a animat

Desi s-au inregistrat unele evolutii bune de curs, in conditii de lichiditate notabila, piata Rasdaq nu a iesit nici marti din starea caracteristica in ultima perioada intregii piete bursiere romanesti, de activitate redusa.

Actiunile Socep Constanta (SOCP) s-au detasat si marti la prima categorie, in ceea ce priveste valoarea tranzactionata, care a depasit 1,1 miliarde lei. Spre deosebire de starea generala din piata, SOCP a evoluat pe fondul unei activitati mai intense la cumparare, fapt ce i-a permis o tendinta de crestere a cursului inca de la inceputul sedintei.

Cea mai mare valoare de tranzactionare de marti se identifica in cazul actiunilor emise de societatea de constructii Condmag Brasov (COMI), fara de care rulajul total al pietei se situa sub 20 miliarde lei. Unul din emitentii cu lichiditate buna a fost si Compania Hoteliera Intercontinental (RCHI), care a generat un rulaj de peste 2 miliarde lei.

De fapt, a fost vorba de o tranzactie mai mare la finalul sedintei, cu un pachet de 3 milioane actiuni, la maximul zilei de 660 lei/actiune, astfel explicandu-se aprecierea de 9,8% de la nivelul pretului mediu.

Sursa:PrimeTransaction

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro