Sari direct la conținut

Rascoala de vara de sub Ponta. O poveste pe intelesul tuturor

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Unul din subiectele verii, prea putin discutat la TV dar crucial pentru guvernul Ponta, este revolta primarilor si sefilor de Consilii Judetene impotriva unor prevederi legale. Din cauza lor, nu se pot implica direct in niste afaceri grase. Simplu spus: alesii locali isi doresc mult de tot sa dirijeze personal fonduri UE de sute de milioane de euro, ceea ce nu pot face acum. In consecinta, someaza Guvernul Ponta sa schimbe regulile, sa usureze furtul. Premierul Victor Ponta ii abureste cat poate, promitand ca-i va ajuta dar in realitate nu poate misca o litera din lege din cauza Bruxelles-ului.

Premierul Ponta va putea sa-i minta o vreme pe furaciosii din teritoriu, dar tot vine momentul adevarului. S-a si intamplat deja. Ministerul Justiei tocmai a respins oficial un proiect de lege al vicepremierului Liviu Dragnea. Daca-l aviza, se ridicau barierele legale puse intre alesii locali si sutele de milioane de euro de la Bruxelles.

UE si-a luat precautii mult inainte de aderare stiind, totusi, cu cine are de-a face. Nu le putem da bani, asa, ca prostii. Astia fura tot. Macar sa le fie greu. Asa ca Romania a trebuit sa se alinieze unor standarde de integritate, sa puna clar in lege ce pot face alesii locali, ce nu. Una din incompatibilitati ii opreste sa fie si membri in conducerea unor societati comerciale. Dar toate explicatiile de ordin legal ar fi bine sa le cititi aici, sa nu ne complicam inutil.

Fonduri europene, sume fabuloase, ajung nu doar la guvern, ci si la societatile aflate in directa subordine a acestor baroneti locali foarte lacomi. De exemplu, nu va puteti imagina ce sume colosale din banii UE inghite o societate de apa-canal din Constanta, Sibiu, Brasov sau de aiurea. Sute de milioane de euro.

Ce-i asa mare scofala la apa-canal? Pai ascunde o infrastrucutra care costa enorm: sapat santuri, tunele, turnat betoane, tras tevi, instalatii. Un sfert de miliard, adica 250 de milioane de euro pe un singur proiect. Toata mega-afacerea este ingropata in pamant, de asta nu prea sare in ochi.

Cine nu vrea sa aiba un cuvant de spus cand se impart sutele de milioane de euro? Cum sa nu-ti doresti tu, primar sau sef CJ, sa te infingi in conducerea acestor societati care invart si ele sume ametitoare, sa te mufezi la teava cu bani pe praful asta? Oficial, zici si tu acolo ca vrei sa lupti pentru „interesele comunitatii”, ca nu se poate fara tine, praf in ochii prostilor.

In realitate, tot ce-ti doresti este sa dirijezi direct contractele catre firmele tale de constructie, ale parintilor, fratilor, verilor sau in cine mai ai incredere. Cum poate ciordi un primar din banii UE destinati infrastructurii de canalizare daca nu este membru in conducerea societatii cu pricina? Prin interpusi, veti spune repede. Va grabiti.

Realitatea ne arata ca acesti oameni au incredere, cand e vorba de impartit zeci de milioane de euro, doar in ei. Daca ar trimite un functionar din primarie sau CJ, (de preferinta un specialist sau macar un jurist, cum ar fi normal sa se intample), ce garantie ar avea ca voteaza asa cum trebuie, ca nu merge la DNA, ca nu face alte jocuri? Nici una, desigur. Acestor alesi pusi pe jumulit fonduri UE li s-a dus vestea pana in LeMonde.

Agentia Nationala de Integritate, institutia care vaneaza incompatibili, a constatat cu stupoare ca jumatate din alesii tarii fura pe rupte. Si asta nu de ieri de azi. Adica mii de primari, sefi de CJ sau consilieri si-au dat contracte lor sau rudelor, au calcat legea in picioare, s-au infipt la apa-canal si peste tot unde au gasit multi bani europeni.

Pe unii dintre smecherii astia ANI i-a declarat incompatili si se judeca. Intr-un final, toti revoltatii astia de azi risca sa-si piarda mandatul si sa stea trei ani pe tusa, adica interzis la orice functie publica. Pe lista neagra gasim nume mari de primari si alesi locali in pericol sa isa din circuitul marilor afaceri, din business-ul cu fonduri UE. Cativa au patit-o deja. Foarte nasol. Dan Turturica de la Romania Libera a inteles perfect miza uriasa a intregii afaceri si a scris un text foarte bun pe tema asta.

In consecinta, fierbe tara baronetilor. Ponta le-a promis ca schimba legea, ca vorbeste la UE si gasesc o solutie fericita. Vicepremierul Liviu Dragnea, tatucul primarilor si sefilor CJ din Romania, a fortat nota ca sa le arate pesedistilor din teritoriu ca lupta pentru bunastarea lor. A incropit repejor un proiect de lege, l-a pus pe circuitul avizarii insa ministerul justitiei s-a vazut pus in neplacuta situatie de a respinge propunerea indrazneata a vicepremierului. In estenta, ea se rezuma la o singura idee: alesii locali au dreptul sa fure mai usor banii UE.

Acum, Victor Ponta e prins intre baroni si Bruxlles, intre cohortele de primari incompatibili si interesul UE de a-si apara cat se poate banii. Ce sa faca? Daca le da satisfactie baronilor mari si mici primeste suturi de la Bruxelles. Daca nu face nimic se trezeste cu toti rasculatii din administratie pe cap si cu Liviu Dragnea in fruntea lor. Asa ca mai bine a plecat in vacanta. De fugit din calea baronetilor e simplu. Mai comlicat e sa scape cumva de Dragnea si de primarii furaciosi.

Sigur ca vicepremierul are un dosarel, azi maine procurorii il trimit in judecata. Te miri ce afaceri mai ies intre timp la iveala, poate ceva invarteli cu fete bisericesti. Dar va putea scapa usor Ponta de Dragnea fara sa riste rascoale interne in partid? Isi permite sa intinda coarda? Si apoi, daca scapa de Dragnea, cu cine sa-l inlocuiasca? Cine le-ar putea face fata cohortelor de hamesiti din teritoriu? Poate gaseste unul tot asa, fara scrupule, perfect amoral, gen Gabriel Oprea, rugat deocamdata de Ponta sa-i tina locul cat e plecat in concediu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro