Sari direct la conținut

Raspunsul Chevron la intentia Guvernului Ponta de a interzice temporar exploatarea gazelor de sist: "Chevron se angajeaza sa colaboreze cu guvernul pentru a raspunde tuturor preocuparilor legate de dezvoltarea gazelor naturale"

HotNews.ro

„Chevron se angajeaza sa colaboreze cu guvernul pentru a raspunde tuturor preocuparilor legate de dezvoltarea gazelor naturale in Romania”, spun reprezentantii companiei americane intr-un comunicat remis redactiei. Reactia vine la doua zile dupa aparitia programului de guvernare al Guvernului Ponta, in care se arata ca executivul va impune un moratoriu temporar in privinta exploatarii gazelor de sist.

Reprezentantii Chevron mai spun in comunicatul citat ca „este un fapt dovedit pana acum ca atat dezvoltarea, cat si productia gazelor naturale din argile gazeifere s-au facut intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator.”

Reamintim ca programul de guvernare al Guvernului Ponta, depus joi seara in Parlament, prevede „instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica”. Moratoriu privind exploatarea gazelor de sist inseamna sistarea oricarei activitati de extractie prin controversatul procedeu al fracturarii hidraulice.

In acest moment, Bulgaria si Franta sint celelalte doua tari din UE care au impus un moratoriu similar. Chevron are in Romania patru licente de explorare si exploatare, toate fiind in faza de explorare a eventualelor zacaminte.

La nivelul Comisiei Europene a fost infiintat, in ianuarie 2012, un grup de lucru privind efectele asupra mediului a fracturarii hidraulice. Alexandru Patruti, seful ANRM, a declarat pentru HotNews.ro in aprilie 2012 ca din acest grup de lucru fac parte si experti romani din cadrul ANRM si Ministerului Mediului. Comisia Europeana a decis insa ca nu este nevoie de o legislatie europeana privind gazele de sist, lasind la latitudinea fiecarui stat membru decizia privind permiterea sau interzicerea procedeului fracturarii hidraulice.

Vom reveni cu amanunte

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro