Sari direct la conținut

Răspunsul SUA după vizita lui Putin la Phenian: Portavionul nuclear Theodore Roosevelt a sosit în Coreea de Sud, pentru exerciții militare comune cu Japonia

HotNews.ro
Portavionul american cu propulsie nucleară Theodore Roosevelt a sosit sâmbătă în oraşul-port Busan din Coreea de Sud pentru exerciţii militare comune, care se vor desfășura mai târziu în cursul acestei luni, cu ţara gazdă şi cu Japonia, au anunţat oficiali ai Marinei sud-coreeane, potrivit Reuters.
Răspunsul SUA după vizita lui Putin la Phenian: Portavionul nuclear Theodore Roosevelt a sosit în Coreea de Sud, pentru exerciții militare comune cu Japonia
Theodore Roosevelt (CVN 71), un portavion cu propulsie nucleară din clasa Nimitz, a sosit în orașul-port Busan din Coreea de Sud, 22 iunie 2024. Sursa foto: SONG Kyung-Seok / AFP / Profimedia

Liderii celor trei ţări au convenit la summitul de la Camp David din august 2023 să organizeze exerciţii militare anuale, aceștia condamnând „comportamentul periculos şi agresiv” al Beijingului în disputa privind Marea Chinei de Sud.

Preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat o vizită oficială Coreea de Nord săptămâna aceasta, pentru prima dată în ultimii 24 de ani, şi a semnat un „parteneriat strategic global” cu dictatorul Kim Jong Un, care prevede o asistenţă reciprocă „în caz de agresiune” din partea unei ţări terţe.

A fost una dintre cele mai importante mișcări ale Rusiei în Asia din ultimii ani, pe care Kim a descris-o ca fiind echivalentă cu o alianță.

„Freedom Edge”

Aceasta este prima sosire a unui portavion american în Coreea de Sud în ultimele şapte luni, după vizita unui alt portavion american, USS Carl Vinson, în noiembrie anul trecut, în cadrul unei demonstraţii de forţă împotriva programelor nucleare şi de rachete ale Phenianului.

Exercițiile din iunie, numite „Freedom Edge”, vor implica forțele navale ale celor trei țări și vor include exerciții maritime, exerciții de luptă antisubmarin și exerciții de apărare antiaeriană, a declarat contraamiralul american Christopher Alexander, comandantul Grupului 9 de Atac cu Portavioane.

„Intenția este de a îmbunătăți interoperabilitatea dintre marinele noastre și de a ne asigura că suntem pregătiți să răspundem la orice criză sau situație neprevăzută”, a precizat el, într-o conferință de presă, precizând că portavionul Theodore Roosevelt va servi drept navă de comandă pentru aceste exerciții.

INTERVIURILE HotNews.ro