Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 632: Ucrainenii raportează „lupte violente” pe malul estic al Niprului / Biserica Ortodoxă din R. Moldova spune că nu se rupe de Moscova / Finlanda amplasează bariere la frontiera cu Rusia. „Mare greșeală”, reacționează Kremlinul

HotNews.ro
Soldat ucrainean pregătind un lansator de grenade în zona Kremina (regiunea Donețk), Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldat ucrainean pregătind un lansator de grenade în zona Kremina (regiunea Donețk), Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Forțele rusești au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna, lângă Bahmut, lângă Avdiivka, la vest și sud-vest de orașul Donețk, în zona de frontieră dintre regiunile Donețk și Zaporojie, lângă Robotîne și la nord-est de Vasylivka și au avansat lângă Avdiivka, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Trupele ucrainene au continuat operațiunile ofensive la sud de Bahmut, dar nu au făcut progrese confirmate.

08:22Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

Sinteza zilei:

  • „Cum plătim noi asta?” Ajutorul suplimentar pentru Ucraina, dar și decizia de a lansa negocierile de aderare luna viitoare – „în pericol”. Decizie de a invita Ucraina să înceapă negocierile de aderare la UE, aşteptată la Consiliul European de la jumătatea lunii decembrie, este în pericol, şi nu există niciun acord pentru a acorda Kievului un ajutor suplimentar de 50 de miliarde euro, a declarat vineri o oficialitate europeană, sub rezerva anonimatului.
  • Armata ucraineană a raportat vineri „lupte violente” pe malul estic al fluviului Nipru, ocupat de trupele ruse, în regiunea Herson (sud). Anterior în cursul zilei, Ucraina a afirmat că a cucerit poziții pe malul ocupat al Niprului, un prim succes în vederea unor operațiuni de mai mare amploare, după luni de contraofensivă dezamăgitoare pentru Kiev.
  • Volodimir Zelenski a anunțat, în mesajul său de vineri seară, că Ucraina şi SUA vor organiza luna viitoare o conferinţă privind industria militară
  • Guvernul olandez a anunțat vineri un ajutor militar suplimentar de 2 miliarde de euro pentru Ucraina, în ceea ce ministrul apărării, Kajsa Ollongren, a spus că este un semn de sprijin neclintit pentru Kiev în lupta contra invadatorului rus.
  • Și Finlanda a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 100 milioane de euro. Potrivit guvernului de la Helsinki, acest pachet va fi al 20-lea oferit de Finlanda de la începutul războiului și va ridica valoarea întregului sprijin la 1,5 miliarde euro.
  • Armata ucraineană afirmă că a distrus în total 15 nave militare rusești în Marea Neagră, de la începutul războiului. Alte 12 ar fi fost avariate.
  • Peste 3.500 de soldaţi ucraineni care au fost capturaţi de trupele ruse sunt în prezent prizonieri de război, a anunţat vineri Ministerul ucrainean al Reintegrării. De partea sa, Rusia afirmă că circa 500 de soldaţi ruşi sunt prizonieri de război în Ucraina.
  • Rusia clasifică încă o publicație independentă, „The Moscow Times”, drept „agent al străinătății”. Totodată, Rusia vrea să interzică „mişcarea internaţională LGBT”, pentru „extremism”.
  • Finlanda a anunțat că va amplasa bariere la frontiera cu Rusia la miezul nopții. „Mare greșeală”, a reacționat Kremlinul, acuzând Finlanda că a „ales calea confruntării” cu Rusia.
  • Biserica Ortodoxă din Moldova anunță că nu se rupe de Moscova: „Nu se va discuta despre alipirea la Patriarhia Română”, transmite cea mai mare biserică ortodoxă din Republica Moldova, care și-a reafirmat legătura cu biserica-mamă din Rusia, în ciuda dezacordului unor preoți care au criticat asocierea cu Moscova din cauza invaziei ruse în Ucraina.
  • Muzica și bomba atomică: Cel mai bun cântăreț din Rusia în 2023 cântă pe scenă „Sunt rus și merg până la sfârșit”, apoi apasă un buton roșu, în uralele publicului. HotNews.ro a analizat câteva dintre melodiile și concertele publice ale interpretului Shaman, votat de ruși „cel mai bun cântăreț al anului 2023” și considerat a fi o voce a propagandei Kremlinului.
  • Kremlinul a spus vineri că afirmaţiile potrivit cărora Rusia este gata să declanşeze un război nuclear sunt „o nebunie inacceptabilă” şi fac parte din ceea ce a calificat drept un cvasi-război purtat de Occident împotriva Rusiei.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 631, LIVETEXT:

01:21 Volodimir Zelenski a anunțat, în mesajul său de vineri seară, că Ucraina şi SUA vor organiza luna viitoare o conferinţă privind industria militară

00:30 „Mare greșeală”: Kremlinul reacționează la decizia Finlandei de a amplasa bariere la frontieră

Kremlinul acuză Finlanda că a „ales calea confruntării” cu Rusia, după decizia autorităților de la Helsinki de a amplasa bariere la punctele de trecere a frontierei finlandezo-ruse, pe care a anunțat că le va închide în această noapte. Helsinki acuză Moscova pentru afluxul de migranți de la graniță.

Ca reacție la planurile Finlandei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat vineri că țara vecină face o „mare greșeală”.

„Nu putem decât să ne exprimăm regretul profund că autoritățile finlandeze au ales calea distrugerii relațiilor bilaterale”, a declarat Peskov, potrivit agenției de presă ruse TASS.

El a susținut că cele două țări au avut întotdeauna relații reciproc avantajoase și respectuoase. „Rusia nu a amenințat niciodată în istoria modernă Finlanda, nu am avut niciun motiv pentru vreo confruntare. Acum ei au ales această cale. Din punctul nostru de vedere, este o mare greșeală”, a spus Peskov.

23:41Copiii din Harkov vor putea studia în şcoli subterane​. „Vor fi echipate cu tot ce este necesar pentru procesul de învăţare”

Confruntaţi cu ameninţarea constantă a atacurilor aeriene ruseşti, oficialii din regiunea Harkov din estul Ucrainei au început să construiască şcoli subterane puternic fortificate, care le vor permite copiilor să se întoarcă în siguranţă la studii, în timp ce invazia Moscovei continuă. Două şcoli, fiecare cu o capacitate de până la 500 de persoane, sunt în prezent în construcţie şi vor putea rezista la atacuri directe, a declarat arhitectul regional şef Anton Korotovskykh.

22:16 Armata ucraineană afirmă că a distrus în total 15 nave militare rusești în Marea Neagră, de la începutul războiului. Alte 12 ar fi fost avariate, mai susține armata, conform Sky News.

Dmytro Pletenchuk, un purtător de cuvânt al marinei militare, a descris Ucraina ca fiind „motorul unui nou tip de război naval”, după ce a forțat Rusia să își mute forțele navale în poziții mai dificile, ca urmare a atacurilor Kievului.

Operațiunile militare desfășurate până în prezent în Marea Neagră au inclus lovituri asupra sediului central al Flotei ruse la Marea Neagră, din Sevastopol, și asupra șantierului naval din Kerci, care a avariat o navă ce nu se alăturase oficial flotei.

Atacurile au vizat de asemenea navele de război din apropierea Crimeei anexate, inclusiv o navă mare de debarcare și un submarin.

Încă o publicație independentă din Rusia declarată „agent al străinătății”

21:30Peste 3.500 de soldaţi ucraineni care au fost capturaţi de trupele ruse sunt în prezent prizonieri de război, a anunţat vineri Ministerul ucrainean al Reintegrării.

În total, peste 4.300 de ucraineni au fost confirmaţi ca fiind prizonieri de război, printre aceştia numărându-se şi 760 de civili. Rudele lor primesc sprijin financiar din partea statului ucrainean.

De partea sa, Rusia afirmă că circa 500 de soldaţi ruşi sunt prizonieri de război în Ucraina.

21:08Rusia clasifică publicația de limbă engleză „The Moscow Times” drept „agent al străinătății”

20:23 Finlanda anunță un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 100 milioane euro

Potrivit guvernului de la Helsinki, acest nou pachet cu echipamente de apărare va fi al 20-lea oferit de Finlanda Ucrainei de la începutul războiului și va ridica valoarea întregului sprijin la 1,5 miliarde de euro, notează Sky News.

Ministrul apărării din această țară, Antti Häkkänen, a precizat într-o declarație că nu vor fi dezvăluite detalii suplimentare privind conținutul pachetului și calendarul de livrare, din motive de securitate.

„Miza luptei pentru apărare a Ucrainei este perspectiva mediului de securitate din Europa și Finlanda”, a declarat acesta. „Împreună cu aliații noștri, rămânem neclintiți în angajamentul nostru de a-i sprijini pe ucraineni”.

Decizia de a lansa negocierile de aderare luna viitoare, „în pericol”

19:38 „Cum plătim noi asta?” Ajutorul suplimentar pentru Ucraina, dar și decizia de a lansa negocierile de aderare luna viitoare – în pericol, afirmă un responsabil UE

Decizie de a invita Ucraina să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană, aşteptată la Consiliul European de la jumătatea lunii decembrie, este în pericol, şi nu există niciun acord pentru a acorda Kievului un ajutor suplimentar de 50 de miliarde euro, a declarat vineri o oficialitate europeană, sub rezerva anonimatului, potrivit Reuters.

18:27Ministerul britanic al Apărării a publicat vineri o hartă actualizată cu situația teritorială din Ucraina. Aceasta indică zonele în care s-au grupat forțele rusești, unde este posibil ca trupele ucrainene să atace și teritoriul ocupat de Rusia începând de anul trecut.

17:40Rusia vrea să interzică „mişcarea internaţională LGBT” pentru „extremism”

Ministerul rus al Justiţiei a anunţat vineri că a cerut interdicţia pentru „extremism” a „mişcării sociale internaţionale LGBT” şi că o audiere în acest sens este prevăzută începând cu 30 noiembrie la Curtea Supremă rusă.

Rusia, care se erijează în apărător al moralităţii în faţa Occidentului decadent, îşi înmulţeşte măsurile conservatoare ce vizează comunităţile LGBT+, afirmând că apără astfel copiii în faţa comportamentelor considerate deviante.

„Lupte violente continuă” pe malul estic al Niprului

17:29 Între timp, România a lansat o nouă achiziție militară majoră: Circa 2 mld. euro pentru sisteme antiaeriene pe rază scurtă și foarte scurtă (VSHORAD / SHORAD).

16:30Ucraina raportează „lupte violente” pe malul Niprului ocupat de Rusia

Armata ucraineană a raportat vineri „lupte violente” pe malul stâng al râului Nipru, ocupat de trupele ruse în sudul țării, dar unde Ucraina a reușit să se impună, potrivit AFP.

„Lupte violente continuă” în această zonă, unde forțele rusești încearcă să îi disloce pe ucraineni, a precizat cartierul general al armatei ucrainene pe rețelele de socializare.

În cursul zilei, Ucraina a afirmat că a cucerit poziții pe malul ocupat al Niprului, în regiunea Herson (sud), un prim succes în vederea unor operațiuni de mai mare amploare, după luni de contraofensivă dezamăgitoare pentru Kiev.

15:54 Un înalt oficial rus a cerut vineri, în urma unei vizite de două zile în Coreea de Nord, ca relațiile dintre Moscova și Phenian să fie „consolidate la toate nivelurile”, transmite AFP.

Ministrul rus al resurselor naturale, Alexander Kozlov, a condus o delegație care a sosit marți în capitala nord-coreeană și a plecat joi, potrivit agenției oficiale de presă de la Phenian (KCNA).

„Mentalitatea noastră este de a consolida legăturile cu Coreea de Nord pe toate fronturile. Obiectivele stabilite de Vladimir Vladimirovici Putin vor fi atinse”, a declarat Kozlov vineri, potrivit contului de Telegram al ministerului său.

Olanda anunță încă 2 miliarde de euro pentru Ucraina

15:42 Cea mai mare companie energetică privată din Ucraina este pregătită pentru o nouă iarnă și pentru atacurile rusești, dar centralele sale electrice au nevoie de mai multe sisteme de apărare antirachetă pentru a funcționa în siguranță, a declarat directorul general Maxim Timchenko pentru Reuters.

De la invazia rusă începută în februarie 2022, țări europene au furnizat sute de transformatoare, kilometri de cabluri și mii de generatoare diesel necesare pentru a lumina și încălzi țara în timpul iernii, când temperaturile scad mult sub zero grade.

Însă experiența din ultimele 12 luni a determinat Ucraina să caute mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a-și proteja infrastructura esențială.

„Avem nevoie de mai multe sisteme Patriot, de mai multe sisteme IRIS. Nu ne putem proteja împotriva rachetelor balistice dacă nu avem sisteme de apărare aeriană”, a declarat Timchenko într-un interviu acordat la Varșovia.

15:05 Guvernul olandez a anunțat un ajutor militar suplimentar de 2 miliarde de euro pentru Ucraina în 2024, în ceea ce ministrul apărării, Kajsa Ollongren, a spus vineri că este un semn de sprijin neclintit pentru Kiev în lupta contra invadatorului rus.

Acesta face parte dintr-un pachet mai amplu pe care Olanda îl va oferi Ucrainei anul viitor și care include un ajutor inițial de 102 milioane de euro pentru reconstrucție și asistență umanitară, care va fi majorat pe parcursul anului dacă va fi necesar.

Suma totală a sprijinului olandez pentru Ucraina va ajunge astfel la aproximativ 7,5 miliarde de euro, a declarat Ollongren.

14:44Mircea Geoană: Republica Moldova are şansa istorică de a evada din blestemul geografic

Peste 20.000 de ucraineni au fugit în țările vecine

14:39 Ministerul ucrainean al apărării a publicat vineri un nou clip cu o dronă care vânează un vehicul rusesc, de data aceasta o dubiță „Scooby Doo” (poreclită așa din cauza formei sale):

14:21 Confruntați cu amenințarea constantă a atacurilor aeriene rusești, oficialii din regiunea Harkov din estul Ucrainei au început să construiască școli subterane foarte protejate, care le vor permite copiilor să se întoarcă în siguranță la studii față în față.

Școlile din regiunea cu aproximativ 2,5 milioane de locuitori, situată la doar 32 km de granița cu Rusia, au fost forțate să învețe online după începutul invaziei ruse.

Harkovul este frecvent ținta rachetelor, dronelor și artileriei rusești, guvernatorul raportând joi că așezări din trei districte diferite au fost lovite în ultimele 24 de ore.

Două școli, fiecare cu o capacitate de până la 500 de copii, sunt în prezent în construcție și vor putea rezista loviturilor directe, a declarat arhitectul-șef regional Anton Korotkovskykh. (Reuters)

14:08BBC scrie, după ce a solicitat date privind trecerile ilegale de frontieră din țările vecine cu Ucraina (România, Moldova, Polonia, Ungaria și Slovacia), că 19.740 de ucraineni au trecut ilegal în aceste țări între februarie 2022 și 31 august 2023.

Deși nu se știe cum au fugit din țară acești bărbați, se știe ce metode au folosit ceilalți 21.113 care au fost prinși încercând.

Majoritatea – 14.313 – au încercat să treacă granița pe jos sau înot, iar restul de 6.800 s-au bazat pe documente oficiale obținute în mod fraudulos, în care se menționau scutiri false, cum ar fi boli inventate, au precizat autoritățile ucrainene.

Finlanda va amplasa bariere la frontiera cu Rusia la miezul nopții

13:24 Forțele rusești au bombardat cinci localități din regiunea Sumî pe 16 noiembrie, trăgând de cel puțin 10 ori pe parcursul zilei, potrivit Administrației militare din regiunea Sumî.

Armata rusă a vizat diferite comunități cu un atac de bombardament și atacuri cu mortiere, precum și cu lansatoare de grenade. (Kyiv Independent)

13:20Finlanda anunță că va amplasa bariere la frontiera cu Rusia la miezul nopții

12:57 Un oficial de rang înalt al guvernului ucrainean a declarat vineri că 151 de nave au folosit noul culoar de navigație al Kievului prin Marea Neagră de când a fost creat în august, a relatat agenția de presă Interfax-Ucraina.

Iuriy Vaskov, ministru adjunct pentru renovare și infrastructură, a spus că un total de 4,4 milioane de tone de marfă, inclusiv 3,2 milioane de tone de cereale, au fost transportate prin acest coridor până în prezent.

12:20 Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, a declarat vineri că a avut convorbiri cu noul ministru de externe al Marii Britanii, David Cameron, în capitala Chișinău.

„Am explorat modalități de consolidare a legăturilor, de sprijinire a diasporei moldovenești din Marea Britanie și modalități de a ne spori securitatea și reziliența”, a declarat Popescu pe platforma X.

Cameron a sosit în R. Moldova după o vizită de două zile în Ucraina, unde a purtat discuții cu președintele Zelenski și s-a deplasat în sudul regiunii Odesa. (Reuters)

Rușii spun că au doborât două rachete Neptun deasupra Mării Negre

12:09 Kremlinul a spus vineri că afirmaţiile potrivit cărora Rusia este gata să declanşeze un război nuclear sunt „o nebunie inacceptabilă” şi fac parte din ceea ce a calificat drept un cvasi-război purtat de Occident împotriva Rusiei, informează Reuters.

„Consider această nebunie absolut inacceptabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat unui post de televiziune studenţesc, referindu-se la ceea ce el a spus că sunt „acuzaţii nebuneşti” potrivit cărora Rusia este gata să declanşeze un război nuclear.

11:56Ministerul ucrainean al apărări a postat un clip spectaculos în care se vede o dronă într-o cursă de urmărire a unui soldat rus care gonește pe o motocicletă. „După atacul reușit al unei drone, ocupantul s-a transformat într-un motociclist fantomă”, se spune în mesajul ce însoțește imaginile.

11:14 Ministerul rus al apărării afirmă, într-un mesaj postat pe Telegram, că a doborât două rachete Neptun deasupra Mării Negre

„Vineri, în jurul orei 10.40, ora Moscovei (09:40 în România), a fost dejucată o tentativă a regimului de la Kiev de a lansa un atac terorist cu două rachete anti-navă Neptun împotriva unor instalații de pe teritoriul Federației Ruse. Rachetele ucrainene au fost detectate și distruse deasupra apelor Mării Negre, în largul coastelor peninsulei Crimeea, de forțele de apărare aeriană aflate în serviciu ”, potrivit sursei citate.

Aeronavele A-50 rusești, puse în slujba sistemelor antiaeriene S-400

11:00 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • Rusia a început, în premieră, să folosească A-50 MAINSTAY D, aeronava sa de avertizare timpurie și control aeropurtat, pentru a identifica ținte deasupra Ucrainei pentru sistemul său de rachete de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune SA-21. Asta se adaugă la misiunea principală a MAINSTAY de coordonare a avioanelor de luptă.
  • În comparație cu radarul obișnuit de la sol al SA-21 (S-400), MAINSTAY își poate folosi radarul pentru a repera aeronavele inamice la distanțe mai mari, deoarece altitudinea sa îi permite să vadă mai departe în jurul curburii pământului.
  • Rusia a accelerat probabil integrarea MAINSTAY și SA-21 și din cauză că este îngrijorată de perspectiva ca Ucraina să desfășoare avioane de luptă furnizate de Occident.
  • Există o posibilitate realistă ca Rusia să accepte riscuri mai ridicate, zburând cu MAINSTAY mai aproape de linia întâi, pentru a-și îndeplini în mod eficient noul rol.

10:41 Un clip apărut online arată cum un tun antiaerian ucrainean doboară o dronă Shahed inamică:

10:16 Teama constantă de război care domină în prezent societatea bulgară, alimentată în mare parte de dezinformarea răspândită de rețelele de influență pro-ruse, începe să afecteze serios capacitatea de luptă a armatei, a declarat miercuri ministrul bulgar al apărării, Todor Tagarev.

Partidele de opoziție pro-ruse – Partidul Socialist Bulgar și Vazrazhdane – au criticat politica de securitate a guvernului în timpul dezbaterilor pe marginea moțiunii de cenzură pe care au depus-o împotriva guvernului.

Ca răspuns la aceste afirmații, Tagarev a acuzat ambele partide că răspândesc dezinformări, arătând cum acestea reduc dorința tinerilor de a urma o carieră în armată.

Într-adevăr, de la începutul războiului din Ucraina, cererile de înscriere la academiile militare bulgare au scăzut cu 35%, iar numărul cadeților cu 45%, potrivit unei analize a Ministerului Apărării, care preconizează o lipsă masivă de ofițeri în armată în următorii patru ani. (Euractiv)

Ucrainenii spun că au desfășurat operațiuni de succes pe malul estic al Niprului

09:58Dmitri Peskov: Vreau sincer să cred că Vladimir Putin va candida pentru un nou mandat de președinte.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat, într-un interviu publicat vineri, că speră ca Putin să candideze la alegerile din martie pentru un nou mandat de președinte al Rusiei, o decizie care l-ar menține la putere cel puțin până în 2030

09:27 Armata ucraineană a afirmat vineri că a desfășurat o „serie de operațiuni de succes” pe malul estic al fluviului Nipru, în regiunea ocupată Herson, și a stabilit mai multe capete de pod acolo.

Pușcașii marini ucraineni au spus, pe pagina lor de Facebook, că au continuat să desfășoare operațiuni pe malul estic al vastului fluviu din regiunea Herson.

08:46 Rusia a lansat azi-noapte zece drone de atac Shahed din direcția orașului-port Primorsko-Akhtarsk (Krasnodar Krai), potrivit forțelor aeriene ucrainene.

„Ca urmare a operațiunilor de luptă, nouă drone de atac inamice au fost distruse în regiunile Nikolaev, Odesa, Jitomir și Hmelnîțkîi. În plus, inamicul a folosit mai multe rachete antiaeriene ghidate S-300 în sectorul Donețk. Rapoartele preliminare indică faptul că nu au existat victime”, potrivit unei postări pe Telegram a forțelor aeriene ucrainene.

Biserica Ortodoxă din Moldova anunță că nu se rupe de Moscova

08:35 Ucrainenii spun că au provocat pierderi foarte mari armatei ruse ieri: 1.140 de soldați, 27 de tancuri, 11 alte blindate de luptă, 29 de tunuri, 3 lansatoare multiple de rachete, 2 echipamente speciale și 17 diferite vehicule.

08:12Biserica Ortodoxă din Moldova anunță că nu se rupe de Moscova: „Nu se va discuta despre alipirea la Patriarhia Română”.

Cea mai mare biserică ortodoxă din Moldova și-a reafirmat joi legătura cu biserica-mamă din Rusia, în ciuda dezacordului unor preoți care au criticat asocierea cu Moscova din cauza invaziei Kremlinului în Ucraina, transmite Reuters. Decizia este una surprinzătoare, în condițiile în care recent s-a aflat că mitropolitul Moldovei i-a trimis patriarthului rus un mesaj extrem de critic.

07:43Muzica și bomba atomică: Cel mai bun cântăreț din Rusia în 2023 cântă pe scenă „Sunt rus și merg până la sfârșit”, apoi apasă un buton roșu, în uralele publicului.

HotNews.ro a analizat câteva dintre melodiile și concertele publice ale interpretului Shaman, votat de ruși „cel mai bun cântăreț al anului 2023” și considerat a fi o voce a propagandei Kremlinului.

Peste 2.400 de copii ucraineni au fost duși în centre din Belarus

07:40 Peste 2.400 de copii ucraineni cu vârste cuprinse între șase și 17 ani au fost duși în 13 centre din Belarus de la începutul invaziei ruse în Ucraina, potrivit unui studiu publicat joi de Universitatea Yale.

„Aceste dezvăluiri privind implicarea Belarusului fac referire la o campanie mai amplă dirijată de Rusia. Statele Unite vor continua să urmărească tragerea la răspundere a actorilor implicați în abuzuri legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

„Printre principalele constatări din raportul de 39 de pagini se numără faptul că respectivii copii au fost luați din cel puțin 17 orașe din regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, în ceea ce cercetătorii de la Yale au descris drept o activitate continuă. (Reuters)

Potrivit raportului Yale, au fost identificați peste 2.000 de copii transportați la centrul pentru copii Dubrava din regiunea Minsk din Belarus între septembrie 2022 și mai 2023, iar 392 de copii au fost duși în alte 12 unități.

07:33 Premierul japonez Fumio Kishida i-a spus joi lui Xi Jinping că are „îngrijorări serioase” cu privire la activitatea militară chineză în Asia-Pacific și la colaborarea acesteia cu Moscova.

„Am exprimat, de asemenea, preocupările noastre profunde cu privire la activitatea militară crescută a Chinei în apropierea Japoniei și la colaborarea sa cu Rusia”, a declarat Kishida după ce s-a întâlnit cu Xi pentru prima dată în ultimul an.

„Am subliniat încă o dată importanța crucială a păcii în Strâmtoarea Taiwan pentru comunitatea internațională și pentru Japonia”, a declarat Kishida pentru posturile de televiziune japoneze după întâlnirea lor de la San Francisco, în marja forumului de cooperare economică Asia-Pacific (Apec). (AFP)

00:14 Războiul dintre Israel și Hamas a dus la o încetinire a livrărilor de obuze către Ucraina, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „În Orientul Mijlociu, ce credeți că au început să cumpere mai întâi? Obuze de calibru 155. Livrările noastre s-au redus”, a spus el.

„Nu este ca și cum Statele Unite ar fi spus: nu dăm nimic Ucrainei. Nu, avem relații serioase, foarte puternice”, a adăugat Zelenski.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro