Războiul din Ucraina intră în cea mai periculoasă fază. Putin își pregătește răzbunarea pentru Occident și Kiev
Președintele Vladimir Putin a declarat duminică că Ministerul rus al Apărării lucrează la diferite modalități de a răspunde în cazul în care Statele Unite și aliații săi din NATO ajută Ucraina să lovească adânc în Rusia cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune, informează Reuters.
Războiul din Ucraina, care durează de 2 ani și jumătate, a declanșat cea mai mare confruntare dintre Rusia și Occident de la Războiul Rece, iar oficialii ruși spun că războiul intră acum în cea mai periculoasă fază a sa.
De câteva săptămâni, Rusia transmite Statelor Unite și aliaților săi că, dacă vor permite Ucrainei să lovească adânc în teritoriul rus cu rachete furnizate de Occident, Moscova va considera că este vorba despre o escaladare majoră.
Putin a declarat pe 12 septembrie că aprobarea occidentală pentru un astfel de pas ar însemna „ implicarea directă a țărilor NATO, a Statelor Unite și a țărilor europene în războiul din Ucraina”, deoarece infrastructura militară și personalul NATO ar trebui să fie implicate în țintirea și lansarea rachetelor.
Putin a declarat că este prea devreme pentru a spune exact cum va reacționa Rusia la o astfel de mișcare, dar că Moscova va trebui să răspundă în consecință și că sunt examinate diferite opțiuni.
„(Ministerul rus al Apărării) se gândește cum să răspundă la posibilele atacuri cu rază lungă de acțiune asupra teritoriului rus, va oferi o serie de răspunsuri”, a declarat Putin reporterului principal al Kremlinului de la televiziunea rusă de stat, Pavel Zarubin.
În condițiile în care Rusia avansează cu cel mai rapid ritm în estul Ucrainei din primele luni ale invaziei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentul să permită Kievului să tragă adânc în Rusia cu rachete occidentale.
Oficialii americani sunt sceptici
Statele Unite nu au declarat public dacă vor permite Ucrainei să lovească Rusia, dar unii oficiali americani sunt profund sceptici că acest lucru ar putea face o diferență semnificativă în război.
Forțele ucrainene lovesc deja în mod regulat adânc în Rusia cu drone cu rază lungă de acțiune.
Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului minier Selydove din regiunea Donețk din Ucraina, la puțin peste o săptămână după ce au luat cu asalt orașul, potrivit bloggerilor pro-ruși.
Putin, care a ordonat intrarea a mii de trupe în Ucraina în 2022, după opt ani de lupte în estul Ucrainei, prezintă războiul drept o bătălie între Rusia și Occidentul în declin, despre care spune că a ignorat interesele Rusiei după prăbușirea URSS din 1991.
Ucraina și aliații săi occidentali spun că Putin a declanșat un război de tip imperial împotriva vecinului său mai mic și au declarat în mod repetat că, dacă Rusia câștigă războiul, atunci țările autocratice din întreaga lume vor fi încurajate.
Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, Putin a schimbat doctrina nucleară a Rusiei, în ceea ce Kremlinul a declarat că a fost o încercare de a semnala îngrijorarea Rusiei cu privire la discuțiile occidentale despre atacurile cu rachete din Ucraina.
Întrebat dacă Occidentul a auzit avertismentele Rusiei, Putin i-a spus lui Zarubin: „Sper că au auzit. Pentru că, desigur, va trebui să luăm unele decizii și pentru noi înșine”.
Putin a declarat că numai ofițerii NATO ar putea să tragă cu astfel de arme asupra Rusiei și că aceștia ar trebui să folosească datele satelitare occidentale pentru a ținti armele, astfel încât întrebarea este de fapt „dacă își vor permite să lovească adânc în teritoriul rusesc sau nu. Aceasta este întrebarea”.
Oficialii americani spun că Statele Unite nu caută să escaladeze conflictul.
Modul în care un nou președinte american va aborda războiul este neclar: fostul președinte american Donald Trump a declarat că va pune capăt războiului din Ucraina, în timp ce vicepreședintele democrat Kamala Harris spune că va continua să sprijine Ucraina.