Sari direct la conținut

Reacția MAE, după amenințările diplomației rusești: Consolidarea securității României, răspuns legitim la eforturile Rusiei de militarizare a bazinului Mării Negre

HotNews.ro
Bogdan Aurescu, Foto: Agerpres
Bogdan Aurescu, Foto: Agerpres

Ministerul Afacerilor Externe respinge „categoric alegațiile și amenințările” formulate de purtatoarea de cuvânt a diplomației rusești, Maria Zaharova, pe care le consideră „total neadecvate în raport cu spiritul cooperării internaționale și al dezvoltării pașnice a relațiilor internaționale”.

„MAE reiterează că procesul aliat de consolidare a securității în regiunea Mării Negre este parte a răspunsului legitim și conform dreptului internațional la intensificarea provocărilor la adresa securității euro-atlantice după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și aprofundarea de către Federația Rusă a eforturilor de militarizare a bazinului Mării Negre. În repetate rânduri, atât NATO, cât și aliații au evidențiat clar că măsurile adoptate în acest scop sunt pur defensive și conforme cu angajamentele internaționale, pe care Alianța Nord-Atlantică le respectă strict”, se arată într-un comunicat de presă al MAE, după ce Zaharova a criticat joi planurile SUA privind desfăşurarea în România a unei părţi din unităţile militare americane retrase din Germania şi a acuzat că aceste planuri se înscriu în strategia NATO de creare a unui ”arc de tensiune” la graniţele de vest ale Federaţiei Ruse.

MAE subliniază că „Actul Fondator NATO-Rusia, invocat de partea rusă, se referă în Capitolul I, intitulat Principii, la respectul pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor statelor, precum și la dreptul acestora de a alege mijloacele în vederea asigurării propriei securităţi”. Precizarea vine după ce Zaharova invocase Actul fondator NATO-Rusia și angajamentul Alianţei „de a nu desfăşura forţe combatante semnificative în noile ţări membre ale Organizaţiei”, potrivit acesteia.

Maria Zaharova mai afirmase că ”astfel de tentative provocatoare nu vor rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei”. „Acest fapt ar trebui luat în considerare şi în capitalele acelor ţări din Europa de Est, care zi şi noapte se gândesc ce ar mai putea să inventeze în materie de rusofobie, invitând pe teritoriul lor soldaţi americani. Le sfătuim să cântărească minuţios toate riscurile şi să se gândească serios la consecinţe”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro