Reactorul nuclear de la Magurele va fi dezafectat, combustibilul nuclear uzat a fost transportat spre depozitare in Federatia Rusa – Ministerul Educatiei
Ministerul Educatiei a anuntat ca duminica, 23 decembrie 2012, s-a finalizat transportul in Federatia Rusa a combustibilului nuclear uzat provenind de la Reactorul Nuclear de cercetare si productie radioizotopi VVR-S de pe amplasamentul Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN-HH) de la Magurele. „Acest fapt reprezinta o premiera pentru tara noastra, fiind prima data cand deseurile radioactive sunt evacuate definitiv de pe teritoriul Romaniei”, informeaza Ministerul intr-un comunicat remis HotNews.ro.
Repatrierea combustibilului nuclear uzat slab imbogatit, EK-10, s-a desfasurat in decursul anului 2012 in cadrul Programului de dezafectare a Reactorului Nuclear aprobat si finantat de Guvernul Romaniei, prin trei transporturi: iulie, noiembrie si decembrie, informeaza Ministerul Educatiei. Potrivit comunicatului, intreaga cantitate de combustibil nuclear uzat urmeaza sa fie procesata, iar deseurile radioactive rezultate vor fi depozitate definitiv in Federatia Rusa.
Reactorul Nuclear VVR-S a fost construit in perioada 1955-1957, precizeaza Ministerul, care adauga ca principalele caracteristici tehnice ale reactorului nuclear VVR-S au fost putere termica de maximum 2 MW termici si apa usoara ca agent de racire, moderator si reflector. Combustibilul nuclear utilizat a fost de tip EK-10 (avand imbogatire initiala in Uraniu-235 de 10%) si de tip S-36 (avand imbogatire initiala in Uraniu-235 de 36.6%). A functionat fara incidente in perioada iulie 1957 – decembrie 1997 cand a fost oprit.
Reactorul Nuclear a fost utilizat pentru cercetari stiintifice cu fascicule de neutroni si pentru productie de radioizotopi destinati industriei, agriculturii, cercetarii stiintifice, educatiei si medicinei. In anul 2002, prin HG-418, a fost oprit definitiv in vederea dezafectarii. Combustibilul nuclear uzat inalt imbogatit de tip S-36 a fost repatriat in Federatia Rusa in anul 2009 cu asistenta si fonduri asigurate de catre Departamentul pentru Energie al SUA, se arata in comunicatul Ministerului Educatiei.
In anul 2009, prin HG 898 au fost aprobati indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investitie „Dezafectarea reactorului nuclear VVR-S, repatrierea combustibilului nuclear uzat EK-10 si modernizarea instalatiilor Statiei de Tratare a Deseurilor Radioactive”.
Procesul de dezafectare a reactorului nuclear VVR-S a inceput in anul 2010 si se va finaliza in anul 2020, informeaza Ministerul Educatiei. Pentru implementarea proiectului de dezafectare si finalizarea acestuia, in conformitate cu cerintele legale, a fost necesara eliberarea amplasamentului IFIN-HH de intreaga cantitate de combustibil nuclear uzat. Acest lucru creeaza conditiile eliminarii riscului de contaminare radioactiva a amplasamentului Reactorului Nuclear.
Despre ELI-NP – Laserul de la Magurele ce va fi construit pe terenul Institutului National de Fizica Nucleara
Amintim ca la Magurele va incepe anul viitor construirea celui mai puternic laser din lume – Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP). El va ridicat pe terenul Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara din Magurele, „unde timp de 60 de ani nu a fost construit nimic”, a declarat managerul proiectului ELI Romania, profesorul Nicolae Zamfir, care este si directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”.
Intrebat ce riscuri exista pentru populatie si pentru persoanele care vor lucra in ELI-NP, Nicolae Zamfir a declarat pentru HotNews.ro: „Noi avem experienta. Suntem Institutul de Fizica Nucleara, a existat un reactor nuclear de 50 de ani, exista instalatii nucleara si radiologice care, sigur, pot avea un potential pericol asupra populatiei, dar exista reglementari foarte stricte. Reglementarile din Romania sunt identice cu cele din lume. Aici nu ne jucam. Suntem sub supraveghere stricta. Daca facem greseli, in momentul acela suntem inchisi de catre CNCAN, de catre Agentia de la Viena. Exista organe de control si de reglementare foarte bine puse la punct. Suntem obisnuiti sa ne desfasuram activitatea in astfel de conditii de 50 de ani, sa nu facem greseli”.
In luna septembrie 2012, Comisia Europeana a aprobat finantarea proiectului ELI Romania. Este vorba despre finantarea pentru prima parte a proiectului, de 180 de milioane de euro, urmand ca restul de bani pana la 356 de milioane de euro cat costa proiectul integral sa fie eliberati in urmatorul exercitiu financiar european multianual, care incepe din 2014.
Constructia va avea o suprafata de peste 68.000 de metri patrati, va avea subsol, parter si 5 etaje. Durata de realizare a investitiei este de 55 de luni.
Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, complexul care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.
Dintre cei trei piloni ai proiectului ELI, pilonul a carui constructie revine Romaniei, ELI – NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi in orasul Magurele, la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”. Prin acest proiect, in colaborare cu Cehia si Ungaria, Romania va dezvolta cel mai puternic laser din istorie si va dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN – European Organization for Nuclear Research), potrivit Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.
Citeste si: