Sari direct la conținut

Realitatea Plus, obligată de CNA să difuzeze timp de 10 minute în prime-time textul unei decizii de sancţionare

HotNews.ro
Posturi TV, Foto: - / Panthermedia / Profimedia
Posturi TV, Foto: - / Panthermedia / Profimedia

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune Realitatea Plus cu obligarea de a difuza pe 18 mai, între orele 19:00 şi 19:10, numai textul deciziei de sancţionare, din cauza încălcării legislaţiei în domeniul informării obiective a publicului, prin asigurarea separării clare a opiniilor de fapte.

Potrivit unui comunicat al CNA, citat de Agerpres, întrunit în şedinţa publică, joi, Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să sancţioneze postul Realitatea PLUS cu obligarea radiodifuzorului de a difuza, în data de 18 mai, timp de 10 minute, între orele 19:00 şi 19:10, numai textul deciziei de sancţionare.

Membrii Consiliului au constatat încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi a prevederilor art. 64 alin. (1) lit. a), b) şi ale art. 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, la difuzarea emisiunilor „Deschide lumea”, ediţia din 1 aprilie şi „Culisele statului paralel” (ediţiile din 8, 14, 15, 19, 21, 28, 29 şi 30 martie, precum şi cele din 11 şi 12 aprilie.

Legea audiovizualului prevede, la Art. 3 (2) că „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.

Codul de reglementare a conţinutului audiovizual stipulează la Art. 64 (1) că „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”. De asemenea, conforma Art. 67 din Cod, „În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro