Sari direct la conținut

Recensamant 2011: Persoanele care refuza sa faca declaratii pot primi amenzi intre 2.000 si 5.000 de lei

HotNews.ro

Persoanele care vor refuza sa colaboreze cu recenzorii in cadrul Recensamantului Populatiei si al Locuintelor, care se va desfasura in perioada 20-31 octombrie, risca sanctiuni contraventionale intre 2.000 si 5.000 de lei, a declarat presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu. „In cadrul legal se prezinta obligativitatea persoanei de a declara, ca orice cetatean. A doua chestiune: ca sa limitam rata de non-raspuns – pentru ca trebuie sa ajungem sa stim, oare nu ne intereseaza sa stim cati suntem?- exista, ca in orice tara, sanctiuni contraventionale, va spun si limitele: intre 2.000 si 5.000 de lei”, a spus Voineagu.

Acesta a mai spus ca pentru efectuarea recensamantului vor putea fi folosite si surse indirecte in vederea obtinerii de date, mai ales in cazul persoanelor aflate in strainatate. „Chiar prin actul normativ astazi promovat (n.red. in sedinta Guvernului de miercuri) avem posibilitatea sa folosim si surse indirecte, adica de la celelalte persoane care au ramas in familie acasa, de la vecini, de la primar, de la secretarul primariei, de la preot, pentru ca ne intereseaza sa vedem cati suntem si, la un moment dat, legat de migratie, si pe unde suntem. Pentru ca o sa va mai dau o informatie, pentru ca ne ajuta foarte mult: daca corelam cu alti indicatori obtinem posibilitatea de a fundamenta o serie de politici economice, sociale, de invatamant, sanatate s.a.m.d.”,a precizat presedintele INS.

  • Persoanele aflate pe teritoriul Romaniei si care nu au fost recenzate vor avea obligatia sa se prezinte la comisia de recensamant din localitate in care se afla temporar pana la 31 octombrie 2011.

Acesta a mai spus ca recensamantul este primul care are loc dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Presedintele INS a precizat ca datele sunt inregistrate pe libera declaratie si sunt confidentiale. Recenzorii vor avea o legitimatie si o geanta speciala, nu vor solicita niciun fel de document cetatenilor recenzati.

Pentru realizarea recensamantului vor fi alocati 193 de milioane de lei, la colectarea datelor urmand sa fie folositi peste 120.000 de recenzori. „Rezultatele preliminare le vom da publicitatii in primul trimestru al anului 2012, rezultatele finale dupa 27 de luni, adica in 2014, care, asa cum le transmitem la EUROSTAT, asa le publicam sub diverse forme si pe plan intern”, a mai spus presedintele INS.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro