Sari direct la conținut

Record istoric de „studenți” nord-coreeni în Rusia. FSB vrea să acrediteze ideea că interesul academic pentru Moscova a crescut brusc

HotNews.ro
Record istoric de „studenți” nord-coreeni în Rusia. FSB vrea să acrediteze ideea că interesul academic pentru Moscova a crescut brusc
Serviciile secrete militare ucrainene raportează că trupele nord-coreene sosesc în zona de război din regiunea Kursk din Rusia, în camioane civile, pentru a lupta împotriva forțelor ucrainene. Forțele speciale ale lui Kim Jong Un sunt văzute în această fotografie în estul Rusiei, înainte de a fi mutate în zona de conflict. Sursa foto: not supplied / WillWest News / Profimedia

În timp ce Moscova continuă să evite întrebarea dacă a recrutat trupe nord-coreene care să lupte împotriva Ucrainei, jurnaliștii publicației ruse independente Mediazona au observat o creștere misterioasă a numărului de studenți de la Phenian care călătoresc în Rusia, scrie Politico.

Folosind date ale agenției de frontieră a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Mediazona a descoperit vineri că 3.765 de cetățeni nord-coreeni au traversat țara în perioada iulie-septembrie pentru „a studia”.

Acest număr este mai mare decât întregul an pre-pandemic 2019, când 3.200 de studenți au fost înregistrați în total intrând pe teritoriul Rusiei.

Mai recent, în luna aprilie a acestui an, ministrul rus al educației a transmis că doar 130 de studenți nord-coreeni învățau în Rusia.

Acest bilanț recent bazat pe datele FSB stabilește un record istoric și pare să sugereze o creștere vastă și bruscă a interesului academic în Rusia – imediat după ce Moscova și Phenianul au semnat un tratat militar în iunie și cu puțin timp înainte de apariția informațiilor privind desfășurarea de trupe nord-coreene în Rusia pentru efortul său de război.

Oficialii occidentali estimează că până la 10.000 de soldați nord-coreeni s-ar putea alătura forțelor armate ale Rusiei, într-un aparent plan de limitare și respingere a incursiunii armate ucrainene din regiunea de frontieră Kursk.

Desfășurarea trupelor nord-coreene a fost criticată de Kiev și de oficialii occidentali, președintele ucrainean Volodimir Zelenski descriind-o drept „primul pas către un război mondial”, iar secretarul general al NATO, Mark Rutte, calificând-o drept „istorică” și o escaladare periculoasă.

Între timp, Moscova nu a confirmat și nici nu a infirmat implicarea trupelor nord-coreene în planul său de război.

„Dacă există imagini, atunci ele trebuie să reflecte ceva”, a tergiversat președintele rus Vladimir Putin în octombrie, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist privind imaginile din satelit care păreau să arate trupe nord-coreene pe teritoriul rus.

Alți înalți oficiali ruși au deviat în mod similar întrebarea, arătând că tratatul semnat în iunie cu Coreea de Nord stă la baza dreptului său la cooperare militară, făcând în același timp o paralelă falsă cu prezența personalului și a luptătorilor străini în Ucraina.

Deși unele țări membre ale NATO ajută într-adevăr Ucraina cu instructori și alt personal de sprijin, prezența nord-coreeană pe teren ar reprezenta prima utilizare a trupelor de luptă străine direct pe câmpul de luptă.

Într-un semnal că Moscova nu este intimidată de avalanșa de critici, Putin a făcut joi aluzie la o nouă escaladare. El a declarat că nu exclude organizarea de exerciţii militare comune cu Coreea de Nord. „Vom vedea. Am putea efectua și exerciții. De ce nu?”, a întrebat liderul de la Kremlin, în timpul unui forum.

Kremlinul evită răspunsul

Kremlinul a eludat din nou, vineri, o întrebare privind prezenţa de soldaţi nord-coreeni în Rusia, după ce Kievul a acuzat că trupele nord-coreene au început să participe la ostilităţi şi să moară în lupte împotriva forţelor ucrainene, notează agențiile AFP și Agerpres.

Joi, Volodimir Zelenski a susţinut că cei aproximativ 11.000 de militari nord-coreeni ce ar fi desfăşuraţi în Rusia au început să lupte în regiunea rusă Kursk, din care o mică parte este ocupată de forţele ucrainene, şi că aceştia au suferit „pierderi”.

Întrebat vineri asupra acestor afirmaţii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reorientat întrebarea către Ministerul Apărării, care din principiu nu răspunde întrebărilor jurnaliştilor occidentali.

„Este vorba de o problemă legată direct de desfăşurarea operaţiunii militare speciale (în Ucraina), prin urmare ea trebuie pusă Ministerului Apărării”, a declarat Peskov, fără însă a dezminţi desfăşurarea acestor militari nord-coreeni care ar constitui o escaladare internaţională a conflictului.

Rusia şi Coreea de Nord au încheiat recent un tratat de apărare reciprocă ce prevede în special un „ajutor militar imediat” reciproc în caz de atac asupra uneia dintre cele două ţări de către un alt stat.

Cele două ţări s-au apropiat considerabil după declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei în 2022. Coreea de Nord este acuzată că furnizează mari cantităţi de obuze şi de rachete Rusiei.

Ucraina și-a lansat ofensiva pe teritoriul rus, în regiunea Kursk, în luna august.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro