Sari direct la conținut

Reforma PNL cu Gorghiu, Blaga, Petrache si Atanasiu. Cateva posibile evolutii

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Presedintele Klaus Iohannis a reluat miercuri, in timpul unei intalniri in Slovacia cu comunitatea de tineri profesionisti romani, un apel la reformarea si improspatarea partidelor cu oameni noi, mesaj lansat si luni, cu ocazia votului de investitura a guverului Ciolos. Desi pare ca se adreseaza tuturor, cei vizati de seful statului par sa fie in special liberalii. Intr-un tarziu, cativa par sa fi inteles ca nu se mai poate asa. O stire a trecut neobservata in febra validarii noului guvern. Luni, Alina Gorghiu anunta ca va propune partidului sa realizeze un audit intern al partidului. Ce vremuri se anunta pentru PNL?

  • O sa le propun colegilor mei astazi sa votam rapid sa fie imputernicita comisia de unificare sa selecteze o firma care sa faca un audit intern al partidului, care sa arate starea de fapt a lucrurilor, nivelul de competenta a resurselor umane, directiile pe care PNL va trebui sa le abordeze, astfel incat PNL sa ramana cel mai credibil partid de dreapta din Romania care sa-si fixeze ca obiectiv castigarea alegerilor parlamentare” ( Alina Gorghiu, luni, inainte de sedinta Biroului Politic National al PNL) 

Daca auditul de care vorbeste Gorghiu se face pe bune, cam toata garnitura de lideri de acum va trebui sa plece sau sa faca un pas in spate. Conducerea PNL e praf, nu trebuie studii academice ca sa vezi asta. Inainte sa le spuna auditul ce cale sa urmeze, realitatea din jurul lor arata cam asa.

Presedintele Iohannis si premierul desemnat Dacian Ciolos au intors ostentativ spatele PNL la formarea noului guvern, contand in schimb mai mult pe sustinerea PSD.

Relatiile lui Klaus Iohannis cu liberalii s-au racit treptat, culminand cu o adevarata ruptura in momentul cand PNL a votat in parlament alaturi de PSD, intr-un act de sfidare, a doua zi dupa anuntarea lui Dacian Ciolos, majorarea salariilor tuturor bugetarilor cu 10%.

Nici inainte de asta, liberalii nu mai aveau mare trecere la seful statului. Potrivit unor surse, liderii PNL mai aveau acces cel mult la Mihalache, care nu se simte nici el prea bine. In treacat fie spus, daca presedintele Iohannis tot pretinde altora sa se reformeze, n-ar fi rau sa-si faca si el putina curatenie incepand cu seful administratiei prezidentiale.

Frustrarile liberalilor s-au manifestat inclusiv prin criticile lansate de Catalin Predoiu impotriva guvernului Ciolos chiar in ziua audierii noilor ministri in Parlament. Toate acestea indica degradarea relatiilor intre presedintele Iohannis si fostul sau partid.

Cum s-a ajuns aici? Sub Alina Gorghiu si Vasile Blaga partidul a incaput pe mana lui Alexandru Atanasiu si Marian Petrache, doi politicieni toxici, captivi ai unor retele de coruptie cercetate de DNA. Pentru cine nu-si aminteste, Petrache este autorul teoriei „curentul si motorul” sau cum ajungi la putere controland informatia si apoi DNA-ul.

Petrache Marian: Cel mai important…Adica sa pui mana pe putere si pe informatie

Sampetru Marcel: Exact

Petrache Marian: Pai asta inseamna, nu? Pai ai de fapt curentul, care inseamna informatia si puterea care inseamna DNA-ul si parchetul, care inseamna motorul, da?

Sampetru Marcel: Corect.

Petrache Marian: Trebuie sa pui mana pe curent si pe urma pe motor, nu? (Sursa: Mediafax, iulie 2012)

Cam asta e personajul care se lauda azi peste tot cu influenta lui asupra curentuluiincercand sa faca jocurile in partid. El, impreuna cu Atanasiu, ar fi cochetat. dupa alegerile din noiembrie, inclusiv cu ideea refacerii USL pentru a salva un intreg sistem corupt de putere si pentru a consfinti fratia transpartinica. O mare haita unita este singura capabila sa opreasca lupta anticoruuptie. Numai asa poate fi scurtcircuitat motorul care a distrus linistea retelelor corupta de putere din Romania.

Refacerea intelegerii intre PNL si PSD poate fi, intr-adevar, ultima lor sansa de supravietuire, dar raul pe care o astfel de constructie il poate face este imens. Aceasta tentatie de coalizare creste in conditiile aparitiei guvernului Ciolos format de tehnocrati din afara partidelor. Guvernul de tehnocrati – atatia cati sunt – ameninta sa decupleze partidele treptat de resursele guvernarii si sa le inlature oamenii din sistem. (Vezi primele declaratii ale premierului Ciolos despre reforma administratiei).

PNL a ramas un partid inchis, cu sanse mici sa se deschida invitand in randurile sale oameni noi, competenti si integri. Partidul s-a osificat, a incremenit. Piramida puterii arata de la varf pana la baza cangrenata de coruptie. Sa nu uitam ca pana la revolutia Colectiv, PNL il sustinea la primaria din Valcea pe Mircea Gutau, infractor dovedit, trecut prin inchisoare. Au renuntat la Gutaul doar de frica strazii. Asta spune totul despre mentalitatea corupta insurubata la varful partidului.

Liderii de azi ai PNLi se tem ca Dacian Ciolos si echipa lui de tehnocrati vor prelua partidul ceva mai incolo. N-ar fi exclus sa se intample asta, dar este la fel de posibil ca groparii PNL sa reziste eroic in reduta lor pana cand se vor prabusi de tot. Din acest motiv, vor sabota din greu guvernul Ciolos, alaturi de factiunile frustrate din PSD. In aceasta situatie, da, este nevoie de vehicule politice noi.

Fuziunea PNL-PDL s-a blocat in teritoriu, unde nimeni nu doreste sa renunte la pozitiile de influenta. Acest lucru rezulta din a doua parte a declaratiei Alinei Gorghiu, daca o veti citi cu atentie printre randuri.

  • „Voi propune ca foarte repede, undeva la inceputul lunii decembrie, sa avem un Consiliu National care sa valideze urmatoarea propunere: toti candidatii validati pentru primarii sa fie presedinti unici in organizatiile unde vor candida, asta ar insemna aproape 2.000 de candidati desemnati ai PNL sa fie presedinti unici, va fi un pas important care la mijlocul lunii decembrie se va concretiza” (Alina Gorghiu, sursa Agerpres)

Cativa analisti au realizat o serie de analize foarte complexe si elaborate despre cum poate fi reformat PNL. In esenta, este nevoie de oameni noi si competenti. Dar cine sa-i aduca? Tot astia vechi, corupti si incompetenti? De ce ar face asta?

Am vazut de-a lungul timpului ca partidele – ca a fost vorba de PDL, PNL sau PSD – nu se pot reforma nici cand au ocazia sa o faca, adica in opozitie, cu atat mai putin la putere, cand toata lumea e fericita.

Curatenia in partide a facut-o DNA, dar procurorii n-au avut niciodata ca scop modernizarea partidelor ci eliminarea surselor de coruptie. In formula lor de acum, partidele reprezinta un rezervor nesecat de coruptie si un furnizor sigur de incompetenta.

Partidele s-au cosmetizat de ochii lumii doar in momente de criza (proteste, esec in alegeri, caderi in sondaje etc), dar niciodata n-au operat schimbari de fond. Si-au pastrat intact principiul de functionare.

PNL si PSD se bazeaza pe vanzarea functiilor, pe scoaterea la licitatie a candidaturilor si pe finantarea ilegala a presei detinute de moguli (parte a sistemului) pentru a manipula publicul. Altfel nu stiu sa functioneze.

Atata timp cat acest cerc vicios nu se sparge, partidele vor genera la nesfarsit coruptie in cantitati industriale.

Refeforma la PNL nu se poate produce decat de sus in jos. Reformele de jos in sus n-au nici o sansa in sisteme piramidale infectate. Oricati oameni buni si competenti intra in partid, nu pot face nimic daca in varful piramidei se afla tot faraonii politicii romanesti. Realist vorbind, cata vreme liderii sunt slabi, incompetenti sau corupti, acestia vor recruta si promova politicieni dupa chipul si asemanarea lor, la toate saloanele si nivelurile din partid sau din administratie.

In PNL vor trebui sa cada rapid cateva capete de la varf – vreo patru – pentru a incepe ceva. Daca asta nu se intampla cel tarziu intr-o luna, timpul reformei a expirat. Incepe campania pentru locale. Ar fi ideal ca noua serie de candidati sa nu iasa din mana celor care viseaza cum sa puna mana pe curent si motor.

Acesta este primul pas, obligatoriu si necesar. In lipsa lui nu poate incepe nici o reforma interna in PNL.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro