Reforma PSD si-a dat duhul inainte de a incepe
PSD a amanat pentru luna august luarea oricaror decizii in ceea ce priveste restructurarea partidului.
Dupa o sedinta de aproape sase ore, membrii Delegatiei Permanente au plecat ca din pusca din sediul partidului, facand cu totii trimitere la comunicatul sec care anunta ca in luna august are loc un congres la care va fi modificat statutul partidului, ideea fiind ca structurile organizatorice ale PSD trebuie sa devina mai flexibile si mai putin numeroase.
Nastase vorbea aseara chiar de 5-7 vicepresedinti, in locul celor 17 de acum. Dar asta, mai la vara. Dupa mai multe zile in care s-au acumulat numeroase tensiuni in PSD din cauza rezultatelor slabe din alegerile locale, sedinta de ieri a venit ca o incercare de dezamorsare a conflictelor interne.
Ca niciodata, s-a facut ocolul mesei ca la nunta, astfel incat fiecare vicepresedinte sa-si spuna opinia in legatura cu viitorul PSD. A fost un prilej si pentru cateva reprosuri.
Victor Ponta a fost intrebat de ce a facut declaratiile privind desfiintarea functiei de presedinte executiv, ocupat in prezent de Octav Cozmanca, moment in care Ponta a replicat ca este parerea sa si continua sa creada in ea. Ioan Rus, un alt lider care a facut furori prin declaratiile sale referitoare la regionalizarea partidului, a replicat ca a fost gresit inteles.
Mircea Geoana si-a varsat si el naduful, apreciind ca necolegiala procedura de schimbare din functia de presedinte executiv al organizatiei Bucuresti, iar justificarea primita a fost aceea ca fiind plecat nu a putut fi anuntat nici macar telefonic.
Singura masura concreta a fost decizia de a impune alegeri preliminarii, in interiorul organizatiilor PSD, pentru a-i desemna pe viitorii candidati la alegerile din toamna. Nici macar aceasta idee nu e originala, ea fiind aplicata de un deceniu de UDMR, primul partid importator al acestei formule Vest.
Adrian Nastase le-a cerut colegilor sa se gandeasca daca n-ar fi mai bine sa renunte la cumulul de functii si sa aleaga intre a fi vicepresedinte la partid sau ministru. Interdictia cumulului s-ar putea extinde si la cei cu functii parlamentare. A fost insa doar o idee lansata spre meditatie, fara ca Nastase sa explice daca in aceasta categorie se va inscrie si el.
Concluzia Delegatiei Permanente a fost ca analizele din teritoriu trebuie sa continue, iar liderii de organizatii, mai mici sau mai mari, sa-si asume raspunderea acolo unde au fost inregistrate rezultate proaste in alegeri. Mai-marii PSD au parasit incinta mult mai destinsi decat intrasera in urma cu cateva ore, cand deasupra Delegatiei Permanente plutea spectrul dizolvarii.
In ultima clipa s-a ajuns la concluzia ca solutia desfiintarii in forta a Delegatiei Permanente ar crea impresia unui partid aflat in panica si, in plus, ar fi o cale nestatutara. In afara acestor considerente a revenit ca un refren ideea ca „nu trebuie sa luam decizii la cald”.
Pentru a nu fi acuzat Adrian Nastase de atitudini dictatoriale s-a mers pe ideea amanarii restructurarii partidului pe o cale ceva mai indelungata si mai putin turbulenta. Este in practica PSD sa temporizeze rezolvarea unor lucruri spinoase cu speranta ca acestea se vor rezolva de la sine.
Este si motivul pentru care li s-a cerut responsabililor mai mari sau mici de la Centru si din teritoriu sa-si prezinte demisia de onoare pana la data de 5 iulie. Cu toata voiosia lor, vicepresedintii PSD au avut un lung moment de ezitare cand au observat din cladire presa adunata in fata intrarii. Ei s-au oprit pe scari, asteptand ca Adrian Nastase sa fie primul care pleaca de la PSD.
Nici dupa aceea nu s-au dovedit toti prea curajosi. O parte dintre ei s-au prelins pe scari spre limuzine, in timp ce altii au preferat sa iasa pe o usa laterala in fata careia nu era nici un pericol mediatic.
Nastase: Perdantii alegerilor vor demisiona pana luni, 5 iulie
In urma alegerilor locale, ca dovada a faptului ca partidul de guvernamant a receptat mesajul cetatenilor Romaniei, Delegatia Permanenta a PSD a examinat, ieri, rezultatele scrutinului din 6 iunie. In acest sens, premierul Adrian Nastase a declarat: „Este important ca noi am inteles mesajele pe care electoratul le-a transmis si am actionat in consecinta”.
Astfel, prima dintre hotararile adoptate in cadrul delegatiei se refera la accentul sporit care va fi pus pe desemnarea candidatilor pentru alegerile din noiembrie. Conform primului-ministru, cei pe care ii va prezenta PSD la scrutinul din toamna „vor trebui sa fie validati de un grup larg de persoane, nu doar de un grup limitat”.
„Candidatii vor fi desemnati printr-o procedura de desemnare preliminara, vor fi desemnati pe baza unei campanii de prezentare individuale si vor fi votati de toti membrii filialei din judetul respectiv, astfel incat cei care au ales un candidat sa-si asume alegerea si sa mearga la vot”, a precizat Nastase.
Conducerea partidului, modificata „esential”
Cea de-a doua decizie adoptata consta in prezentarea unei noi formule la nivel central, hotarare care, potrivit premierului, „va modifica in mod esential conducerea partidului si va asigura separarea clara a relatiilor Partid – Parlament – Guvern”.
Totodata, Delegatia Permanenta va fi mai restransa si va cuprinde reprezentanti ai organizatiilor judetene si ai municipiului Bucuresti, creandu-se astfel o structura politica pentru coordonarea activitatii de partid.
Totodata, el a mentionat ca din numarul total de vicepresedinti actuali vor ramane aproximativ 5-7, dintre care un reprezentant al grupului ministerial, unul al corpului parlamentar, iar restul vor fi, in principal, reprezentanti din teritoriu. „Nu am cautat tapi ispasitori.
Trebuie sa intelegem mesajul ca atare, pentru ca fiecare va merge acasa si se va sfatui cu sine insusi pentru a vedea ce este de facut, a precizat liderul PSD. El a asigurat ca Delegatia Permanenta va mai functiona in configuratia actuala pana in luna august.
Demisia – obligatie politica si morala
In ceea ce priveste forurile de conducere judetene, liderul PSD a tinut sa sublinieze faptul ca, pana la data de 5 iulie, acestea au abligatia sa analizeze rezultatele de la alegerile locale si sa stabileasca masurile necesare pentru indeplinirea criteriilor de performanta.
Mai mult, primul-ministru a aratat ca „presedintii organizatiilor judetene care au inregistrat rezultate inferioare celor din anul 2000 au responsabilitatea politica si morala de a-si asuma acest fapt”. Totodata, primarii care au pierdut sectoarele Capitalei si marile orase vor trebui sa demisioneze din functiile detinute in partid.
Geoana trebuia sa fie de fata!
Referitor la „disputa” Mircea Geoana – Dan Ioan Popescu, Nastase a declarat ca inlocuirea ministrului de externe a fost un lucru formal”. „E vorba de felul in care, datorita ritmului accelerat la nivelul Bucurestiului, Geoana nu a putut participa la discutia respectiva. A fost un lucru care putea fi evitat si ar fi fost placut sa fie de fata”, a explicat Nastase.
In acelasi timp, el a tinut sa aprecieze angajamentul de care a dat dovada candidatul PSD la Primaria Capitalei.
Geoana: Gestul lui Popescu, necolegial
Vicepresedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, dupa Delegatia Permanenta a PSD de ieri, ca il respecta pe presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, „dar decizia sa (n.n.: de a-l destitui pe Geoana din functia de presedinte executiv al organizatiei PSD din Capitala) a fost un gest necolegial.
Daca ar fi avut rabdare, ar fi vazut ceea ce am si facut azi, adica mi-am prezentat demisia de onoare din aceasta functie”. Mircea Geoana a opinat ca „acelasi lucru ar trebui sa-l faca si altii”. Fostul candidat PSD a atras atentia ca in aceasta perioada membrii PSD ar face o mare greseala daca nu ar evita „canibalismul politic”.
Vanghelie, inoportun
In ceea ce priveste intoarcerea lui Marian Vanghelie in partid, premierul a aratat ca „teoretic nu ar trebui sa fie o problema in a fi membru”, din moment ce nu exista o hotarare judecatoreasca impotriva lui. „Exista persoane cu dosare la PNA si care sunt presedinti de partid”, a remarcat Nastase.
El a explicat ca, totusi, s-au purat discutii in ceea ce priveste „momentul” ales de Vanghelie pentru a reveni in PSD. Premierul a sustinut ca astfel de lucruri trebuie analizate cu mai multa atentie.
Intrebat daca aceasta actiune va reprezenta o „cutie a Pandorei” pentru alte persoane care fie au fost excluse din partid, fie au demisionat, prim-ministrul a asigurat ca nu se poate vorbi despre asa ceva. „Nu va fi deschisa Cutia Pandorei. Nu cred si nu vreau sa cred ca se va reveni asupra acelor decizii pe care le-am luat si care au fost justificate.
Cei care nu vor respecta aceste hotarari vor avea o problema cu mine”, a spus categoric liderul PSD. In acest sens, el a precizat ca nu se va reveni asupra deciziei luate in cazul fostului lider al Organizatiei din Gorj, Nicolae Mischie.
Asumarea greselilor
Ieri, la emisiunea „100%” de pe Realitatea TV, Robert Turcescu l-a intrebat pe Victor Ponta care e „cea mai grava problema cu care se confrunta PSD”. Ponta a spus: „Recunoasterea si asumarea propriilor greseli”.
Vicepresedintele PSD a anuntat ca alegerile preliminare pentru viitorii candidati ai partidului la legislativele din toamna sunt „o ocazie sa scoatem astfel baronii, betivii si balbaitii din partid si e primul pas catre alegerile uninominale”.