Sari direct la conținut

Religie și politică în Parlamentul European

HotNews.ro
Frans van Daele si Catalin Raiu, Foto: Arhiva personala
Frans van Daele si Catalin Raiu, Foto: Arhiva personala

Parlamentul European a organizat în aceste zile un seminar dedicat relației dintre statele UE și Biserici și organizațiile religioase. La discuții a fost invitat în calitate de expert pe domeniul libertății religioase și relației stat-culte, Cătălin Raiu, care a vorbit despre pericolul politizării vieții religioase care s-a intensificat în timpul pandemiei și despre nevoia UE de a acționa pe o voce comună în ceea ce privește provocările actuale la adresa libertății religioase.

Întâlnirea a fost inițiată și moderată de austriacul Othmar Karas, prim vice-președintele Parlamentului European care a susținut intensificarea dialogului instituțiilor europene cu organizațiile religioase în special în contextul turbulent al conflictului din Ucraina.

Seminarul intitulat „Democrația liberală și relația cu organizațiile religioase” s-a bucurat de participarea mai multor comisari europeni, europarlamentari, reprezentanți ai cultelor religioase și organizațiilor umaniste, respectiv universitari.

Unitatea Europei în domeniul libertății religioase nu înseamnă impunerea unui model unic, ci respectarea particularităților fiecărui stat membru, dar sprijinirea statelor membre, Bisericilor și societății civile prin alcătuirea de ghiduri practice privind politicile publice asociate libertății religioase asumate la nivel conceptual de către Uniunea Europeană.

„După pandemie și mai ales în contextul războiului din Ucraina, Europa are nevoie să se regrupeze în jurul principiilor și valorilor tari care au fondat construcția europeană, iar libertatea religioasă este unul dintre acestea. Deseori în pandemie, în România și nu numai, cultele religioase au fost tratate ca pietre de moară sau țapi ispășitori. Peste noapte s-a schimbat paradigma și li s-a cerut sprijinul pentru campania de vaccinare. Acum atât Biserica Ortodoxă, cât și celelalte culte sunt în prima linie a ajutorării refugiaților ucraineni. Această raportare ambivalentă a autorităților la Biserică, pe care o consideră când o liability, cât un asset după cum bate vântul politic, se numește politizare, iar evenimentul organizat de Parlamentul European cred că este un prim pas înspre normalizarea relațiilor într-un orizont democratic în care cultelor religioase să li se recunoască aportul lor la binele comun, iar statul să asigure un climat potrivit pentru exercitarea libertății religioase în condițiile democrației liberale” a declarat Cătălin Raiu pentru Hotnews.

„Uniunea Europeană trebuie să lucreze mai îndeaproape cu Statele Unite ale Americii și Marea Britanie în domeniul politicilor publice asociate libertății religioase și să evite cântecele de sirenă de inspirație sau origine moscovită care relativizează libertatea religioasă și importanța ei fundamentală în orice regim democratic” a adăugat Raiu.

Cu ocazia acestui eveniment, noul reprezentant special al Uniunii Europene pentru promovarea libertății religioase, belgianul Frans van Daele, și-a prezentat prioritățile mandatului, iar irlandezul Michael O’Flaherty, directorul Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale, a vorbit despre creșterea alarmantă a antisemitismului în Europa.

De asemenea, sub aspect religios, România este reprezentată la Bruxelles și prin biroul deschis de Patriarhia Română încă din anul 2007, un birou de reprezentare pe lângă instituțiile europene condus de părintele profesor Sorin Șelaru (director) și de părintele George Vâlcu (secretar), care este și secretarul general al Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Instituțiile Europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro