Remus Borza, despre iesirea Hidroelectrica din insolventa: In 2016, predam aceasta societate cu indicatori care ar face invidioasa orice companie din Romania
- Redactia Hotnews
Hidroelectrica a devenit cea mai profitabila companie din Romania, dupa ce, in perioada insolventei, au fost taiate costuri pe toate palierele, a declarat, marti, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, intr-o conferinta de presa prilejuita de iesirea societatii din insolventa, potrivit Agerpres. „In 2016, predam celor doi actionari, Ministerul Energiei si Fondul Proprietatea, aceasta societate cu indicatori care ar face invidioasa orice companie din Romania. Am taiat in carne vie pe toate palierele de costuri”, a spus Borza.
„In 2012, Hidroelectrica era cea mai indatorata companie. In tabelul creantelor au fost recunoscute datorii de 4,3 miliarde de lei, valoare-record pentru un pasiv al unei companii. Hidroelectrica acumulase pierderi de 170 de milioane de euro in anii 2011 ¬ 2012 si avea un minus in trezorerie de 763 de milioane de lei. Am preluat o companie ingenuncheata, cu circa 500 de contracte impovaratoare, iar, in primele cinci luni, am denuntat sau renegociat 487 dintre contracte”, a mai afirmat Borza.
Potrivit acestuia, in 2012, compania avea un cost de productie de 184 de lei pe MWh.
„Am ajuns la un EBITDA de 68% din cifra de afaceri. In 2014 ¬ 2015, EBITDA a fost de 63% din cifra de afaceri. Nicio alta companie inregistrata la Registrul Comertului nu a obtinut astfel de indicatori. Acest lucru inseamna ca am avut un profit din exploatare de 500 de milioane de euro din 800 de milioane de euro cifra de afaceri”, a precizat Borza.
Reprezentantul Euro Insol a adaugat ca, in acest moment, compania nu mai are niciun leu datorie si a achitat toate datoriile de 4,3 miliarde de lei din surse proprii. In plus, societatea a realizat o cifra de afaceri de 2,4 miliarde de lei in 2012, de trei miliarde de lei in 2013, de 3,157 milioane de lei in 2014 si de 3,110 miliarde de lei in 2015.
In ceea ce priveste profitul companiei, de la pierderi de 700 de milioane de lei, in 2011 ¬ 2012, compania a ajuns la un profit de 901 milioane de lei in 2013, de 1,157 miliarde de lei in 2014 si de 1,110 miliarde de lei in 2015.
Tribunalul Bucuresti a decis marti iesirea Hidroelectrica din insolventa. „Decizia nu este definitiva, dar este executorie”, a precizat Borza, anterior, pentru AGERPRES.
Hidroelectrica s-a aflat in insolventa din februarie 2014, pentru a doua oara. Compania a mai fost anterior in procedura de reorganizare judiciara in perioada iunie 2012 ¬ iunie 2013.
Cea mai importanta masura din perioada insolventei a fost rezilierea celor 11 contracte bilaterale incheiate direct cu mai multi traderi de energie si consumatori finali, asa-numitii baieti destepti: Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Energy Financing Team, Alro Slatina, ArcelorMittal Galati, Electromagnetica, Electrocarbon, Euro-Pec, Elsid, Luxten.
Contractele bilaterale pe termen lung au adus companiei Hidroelectrica prejudicii de peste 1,1 miliarde de euro, se arata in raportul administratorului privind cauzele insolventei, in special „din cauza duratei foarte mari a contractelor, de peste 10 ani si a caracterului vag si general al prevederilor contractuale, care nu permit Hidroelectrica sa inceteze contractele in ipoteza neajungerii la un acord privind pretul energiei corelate cu evolutia pretului pe piata concurentiala”.