Sari direct la conținut

Remus Borza, noul consilier al premierului Dăncilă: PSD nu se poate reinventa cu Rodica Nassar, Octav Cozmâncă, Mircea Geoană și Adrian Năstase

HotNews.ro
Remus Borza (foto arhiva), Foto: Hotnews
Remus Borza (foto arhiva), Foto: Hotnews

PSD are nevoie de o garnitură nouă de comunicatori și nu se poate reinventa cu personaje precum Rodica Nassar, Octav Cozmâncă, Mircea Geoană și Adrian Năstase, a scris pe blogul său deputatul Remus Borza, proaspăt consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă. Remus Borza a înșirat și câteva nume de sociali democrați cu care PSD ar trebui să iasă în față. Borza mai crede că ALDE va intra în disoluție.

Reamintim că Borza a ajuns deputat pe listele ALDE, însă a fost exclus din partid după ce a votat în 2017 împotriva moțiunii de cenzură care a condus la căderea Guvernului Grindeanu. Acum este deputat independent. Vezi AICI cine e Remus Borza.

De ce îi amintește Borza pe Rodica Nassar, Octav Cozmâncă, Mircea Geoană și Adrian Năstase? Rodica Nassar a fost numită secretar general al partidului. Octav Cozmâncă, Mircea Geoană și Adrian Năstase sunt personaje politice care au reapărut în atenția publică imediat după ce PSD a pierdut alegerile, iar Liviu Dragnea a intrat în închisoare. Năstase a profitat imediat, anunțând înființarea unui „grup de sprijin pentru actualul PSD”, alături de fostul senator PSD Octav Cozmâncă și de alți actuali și foști lideri ai partidului. De altfel, joi a fost la Palatul Victoria pentru o discuție cu premierul. Cu o zi înainte a fost și Mircea Geoană.

În schimb, Borza susține că trebuie aduși în lumina reflectoarelor: Gabriela Zoană, Gabi Zetea, Victor Negrescu, Alexandru Petrescu, Roxana Mînzatu, Petre Gabriel, Alexandru Atanasiu, iar Cătălin Ivan să fie primit înapoi în PSD.

Ce mai zice Borza pe blogul său

  • Netrecerea pragului electoral duce ALDE direct în cărțile de istorie. Partidul va intra în disoluție și mulți parlamentari vor lua calea pribegiei, întorcându-se la izvoare: PNL sau PSD. Rezultatul catastrofal al ALDE îi invalidează candidatura lui Tăriceanu la președinție. Practic, azi, Iohannis e sigur de cel de-al doilea mandat. E clar că nici PSD nu va putea da un prezidențiabil care să-i pună probleme lui Iohannis. Surpriza poate să vină de unde se așteaptă cel mai puțin: USR-PLUS.
  • Fie casele de sondare au umflat în mod deliberat scorul PSD pentru a-l putea factura pe Dragnea, fie sondajele comandate de PSD anticipau iminența dezastrului dar a fost ignorat.Cel care a ascuns activului de partid aceste date ar putea să fi fost tocmai Liviu Dragnea, pentru a-și putea conserva poziția de conducător suprem, din care, eventual, să pună oarece presiune pe judecătorii ÎCCJ și CCR.
  • Campania de demonizare a lui Dragnea și implicit a PSD, purtată cu atâta succes de Iohannis și partidele din opoziție, a mobilizat electoratul de dreapta și a demobilizat electoratul PSD. Suprapunerea referendumului pe Justiție cu europarlamentarele reprezintă atuul câștigător al lui Iohannis, care, practic, a adus PNL cel puțin 5 procente în plus. Marele câștig al acestei campanii pentru referendum și europarlamantare este trezirea conștiinței civice, manifestata prin participarea la vot. Odată cu aceste alegeri toți românii au conștientizat forța votului. În votul fiecărui cetatean stă forța schimbării, primenirii și reformării clasei politice. A reprezentat un moment de declic și schimbare de paradigmă în ceea ce privește mentalul colectiv și indiferența manifestată în cei 30 de ani de democrație originală față de vot. Trebuie să ne obișnuim de acum încolo, din perspectiva prezidențialelor, localelor și parlamentarelor, care se apropie, la rate de participare de peste 60%, ceea ce reprezintă un semn de maturitate politică și înțelepciune. Cozile de sute de persoane, mai ales la secțiile din Diaspora, vor pune o presiune extraordinară pe întreaga clasă politică pentru a adopta votul prin corespondență sau votul electronic, chit că o atare modalitate de vot îi va fi detrimentală PSD.
  • Social-democrații ar trebui să învețe să comunice și să facă campanie electorală altfel de cum au făcut-o în ultimii 30 de ani. Dacă vor dori să supraviețuiască, trebuie să învețe să comunice pe platformele online, să-i recâștige pe tineri, populația urbană și românii ce trăiesc în Diaspora. Pentru asta e nevoie de alte mesaje și de o garnitură nouă de comunicatori. PSD nu se poate reinventa cu Rodica Nassar, Octav Cozmâncă, Mircea Geoană și Adrian Năstase. Sunt oameni tineri, oameni competenți, oameni integri în PSD care trebuie aduși în lumina reflectoarelor. Gabriela Zoană, Gabi Zetea, Victor Negrescu, Alexandru Petrescu, Roxana Mînzatu, Petre Gabriel sunt astfel de exemple. Alexandru Atanasiu, fostul senator și ministru al Muncii, ar trebui reactivat. Cătălin Ivan ar trebui adus înapoi în PSD.
  • Miercuri, PSD a fost la un pas să piardă și președinția Camerei Deputaților. (…) După o negociere fulger între Ciolacu și Ponta privind recunoașterea grupului parlamentar Pro România a venit o lovitură de la partenerii de coaliție, respectiv de la oamenii lui Tăriceanu, care au refuzat să susțină și să voteze candidatul PSD. Au urmat trei ore de suspans. Cum s-a ajuns la acest blocaj? În dimineața zilei de miercuri, Robert Cazanciuc, președintele Comisiei juridice din Senat, a pus pe ordinea de zi cererea DNA de ridicare a imunității lui Tăriceanu. Colac peste pupăză, votul din Comisie a fost favorabil începerii urmăririi penale față de președintele Senatului. A trebuit să vină Dăncilă în Parlament, să-i dea asigurări lui Tăriceanu că în Plenul Senatului se va respinge cererea DNA. Într-un final, s-a supus la vot, iar candidatura lui Marcel Ciolacu a întrunit 172 de voturi, iar a Ralucăi Turcan 100. In extremis, PSD și-a păstrat conducerea Camerei Deputaților, dar greșeala de dimineață putea să le fie fatală. Asta arată deruta, confuzia și surescitarea care i-a cuprins pe unii PSD-iști.
  • O guvernare azi a partidelor din opoziție e un act sinucigaș, pentru că, într-un an, nu vor reuși nici măcar să se debaraseze de sutele de mii de PSD-iști din toate ministerele, instituțiile, autoritătile și deconcentratele din țară. Acești funcționari angajați politic vor lucra cu frâna trasă și chiar vor sabota eforturile unui guvern inamic, care va trebui să-și asume, printre altele, și restructurarea aparatului bugetar. Așa stând lucrurile, PSD are o șansă de a se menține la guvernare și de a obține un scor mai bun la localele și parlamentarele de anul viitor decât cel înregistrat pe 26 mai, cu condiția să-și calibreze corect mesajele, raportat la nevoile reale ale românilor, să schimbe echipa de comunicatori și conducători, să promoveze meritocrația și nu mediocritatea, viziunea și nu servilismul, curajul și nu lașitatea. Dar cel mai important e să-și asume reforma statului și a marilor sisteme publice.

Citește AICI textul integral

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro