Sari direct la conținut

Reprezentanti ai SUA si Marii Britanii, pe tema TTIP: Incredere intr-o finalizare rapida a negocierilor euro-americane, dar subiecte-problema diferite

HotNews.ro
David Henig (stg.) si Jason Hammontree, Foto: Hotnews
David Henig (stg.) si Jason Hammontree, Foto: Hotnews

SUA si Marea Britanie sunt optimiste negocierile pentru tratatul de liber schimb intre SUA si Uniunea Europeana (TTIP) vor putea fi finalizate anul acesta, dupa cum reiese din declaratiile facute de reprezentantii celor doua tari la dezbaterile pe tema TTIP organizate marti de Ambasada britanica la Bucuresti. Cei doi – britanicul David Henig si americanul Jason Hammontree – au mentionat insa probleme diferite atunci cand a venit vorba despre subiectele sensibile aflate pe agenda negocierilor.

Potrivit lui David Henig, director pentru Politici Comerciale la Departamentul Britanic pentru Afaceri si Inovatie, cele trei chestiuni cele mai dificile care se negociaza acum, in cadrul TTIP, sunt indicatorii geografici, standardele de siguranta si mecanismul de solutionare a litigiilor stat-investitor (ISDS). Pe de alta parte, Jason Hammontree, negociator TTIP din partea Misiunii SUA pe langa UE, a mentionat subiectul energiei si cel al achizitiilor publice.

David Henig, Departamentul Britanic pentru Afaceri si Inovatie, la dezbaterea pe tema TTIP:

  • Am facut deja progrese in reducerea tariferlor vamale, deci putem sa ajungem la un acord in sensul acesta, Marea Britanie vrea sa dea semnalul ca putem sa ne indreptam catre un acord. Vrem sa indepartam termerile asupra a ceea ce NU va fi in acest acord. De exemplu, serviciile publice nu vor intra in acest acord (…).
  • [Vorbind in contextul discutiilor despre efectele altui acord incheiat de SUA, Tratatul Trans-Pacific]: Eu cred ca se exagereaza asupra diferentelor. Suntem democratii.
  • Cele 3 chestiuni cele mai dificile care se negociaza acum in TTIP: indicatorii geografici, care sunt extrem de complicati, pentru ca sunt foarte impiratnti pentru multe state UE, iar SUA au un sistem foarte diferit. Al doilea subiect sunt standardele de siguranta. Imi place apa minerala Bucovina. N-am auzit pe nimeni spunand ca in SUA apa minerala nu este la fel de sigura ca in UE. De ce sa nu pot sa export asa ceva? Cum putem sa ne asiguram ca companiile pot sa elimine aceste bariere, mai ales in cazul IMM-urilor? (…) Cred ca protectia investitorilor (ISDS) a ridicat foarte multe temeri nu doar in UE, ci si in SUA. Cum ne putem asigura ca investitorii straini sunt protejati corect impotriva unor hotarari arbitrare, recunoscand totodata ca statele trebuie sa isi exercite si ele anumite reglementari?

Jason Hammontree – Negociator TTIP, Misiunea SUA pe lângă UE, la dezbaterea pe tema TTIP:

  • Exista vointa de a finaliza negocierile in anul 2016.
  • In privinta energiei, este un subiect sensibil. In privinta energiei, discutam daca trebuie sau nu inclusa intr-un capitol separat. Acum avem o faciliate noua in Golful Mexicului si cred ca s-a semnat deja o intelegere pentru a aduce gaz natural lichefiat in Europa. Depinde de pretul energiei.
  • Achizitiile publice sunt o chestiune sensibila. Noi suntem incorsetati in cadrul constitutional, nu putem sa obligam statele (SUA) sa isi cheltuiasca banii publici intr-un anumit fel. Vom avea discutii la nivel de state.

Ambasada Marii Britanii a organizat marti, o dezbatere in care oficiali si parlamentari romani, reprezentanti ai sindicatelor si mediului de afaceri, precum si ONG-uri de-o parte si de alta a baricadei TTIP s-au alaturat oficialilor britanici, americani si din cadrul Comisiei Europene in a raspunde intrebarilor voastre despre TTIP, cel mai mare acord comercial din istoria omenirii. Vezi integral discutiile

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro