Sari direct la conținut

Responsabila cu integrarea Moldovei în UE, avertisment despre eforturile Rusiei de sabotare a alegerilor de mâine: „Suntem un teren de testare pentru noi metode”

HotNews.ro
Responsabila cu integrarea Moldovei în UE, avertisment despre eforturile Rusiei de sabotare a alegerilor de mâine: „Suntem un teren de testare pentru noi metode”
Cristina Gherasimov. Foto: Profimedia

Miza în Republica Moldova „este destul de mare” pentru Rusia, care a investit resurse în eforturile de sabotare a alegerilor prezidenţiale şi a referendumului pro-UE de duminică, 20 octombrie, a declarat negociatoarea-şefă a Moldovei în discuţiile pentru aderarea la Uniunea Europeană, vicepremierul Cristina Gherasimov.

Într-un interviu acordat agenției de știri americane Bloomberg, Gherasimov a avertizat că Rusia ar putea exporta aceste tactici şi în alte părţi, dacă ele vor avea succes.

„Un lucru trebuie să fie clar pentru partenerii noştri: suntem un teren de testare pentru noi metode – şi tot ceea ce va funcţiona în Moldova va fi folosit şi în alte ţări”, a declarat Gherasimov, citată de News.ro.

Gherasimov spune că Rusia a pompat 100 de milioane de euro într-un efort de a zădărnici alegerile cruciale de duminică prin dezinformare şi destabilizare, precum şi prin plăţi directe către alegători.

Chiar dacă sondajele arată că majoritatea moldovenilor susţin aderarea la UE, autorităţile au avertizat cu privire la încercările fără precedent ale Kremlinului de a submina instituţiile democratice, inclusiv prin violenţă cu arme, explozibili şi drone.

Autorităţile au anunţat, de asemenea, la începutul lunii octombrie, că au fost efectuate plăţi către aproximativ 130.000 de persoane (sau 5% din populaţia Moldovei) pentru a boicota alegerile sau pentru a vota pentru grupurile susţinute de Kremlin în cursa prezidenţială.

Gherasimov a explicat că prioritatea Rusiei este de a împiedica Moldova să devină un stat membru al UE şi de aceea răspândeşte narativul că o întoarcere spre Bruxelles este echivalentă cu alegerea războiului.

Moscova consideră că un guvern pro-Kremlin în Moldova îi oferă o pârghie mai puternică în conflictul împotriva Ucrainei, în special din cauza prezenţei trupelor ruse în regiunea separatistă Transnistria, potrivit vicepremierului.

„Miza în Moldova este destul de mare pentru Rusia. Ei doresc să menţină Moldova într-o zonă gri”, a declarat Gherasimov.

Moment electoral crucial în Republica Moldova

Cetățenii Republicii Moldova votează duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale, iar președinta pro-occidentală în exercițiu, Maia Sandu, este favorită să câștige cursa prezidențială.

Tot duminică, se va desfăşura și referendumul pentru aderarea la UE. Cetăţenii vor răspunde la întrebarea „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Votul de mâine reprezintă punctul culminant al unui război de zeci de ani între Est și Vest cu privire la direcția Moldovei.

O victorie a guvernului pro-occidental ar fi o lovitură pentru influența Moscovei în regiune, dar ar crește, de asemenea, presiunea asupra Bruxelles-ului pentru a continua procesul de aderare, în ciuda preocupărilor practice serioase, au consemnat marile publicații internaționale New York Times și Politico. 

Obiectivul Moldovei este de a adera la blocul celor 27 de membri până în 2030, iar viceprim-ministra Gherasimov consideră ambiţios obiectivul de a adera la blocul european la sfârşitul deceniului.

Principalele provocări vor fi redresarea economiei – care are potenţialul de a se dubla în următorii 10 ani – şi înlăturarea corupţiei din sistemul de justiţie, potrivit acesteia.

INTERVIURILE HotNews.ro