Sari direct la conținut

Revizuirea Constitutiei: Imunitate sporita pentru ministri. Seful statului nu mai are dreptul sa ceara urmarirea penala a unui membru al Guvernului

HotNews.ro

Comisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat, luni, un amendament care prevede ca doar Parlamentul, in sedinta comuna a celor doua Camere, are dreptul exclusiv de a cere urmarirea penala a primului-ministru si a membrilor Guvernului, pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. In actuala Constitutie se precizeaza dreptul de a cere urmarirea penala pentru un membru al executivului revine Senatului, Camerei Deputatilor si presedintelui tarii. Practic, noul amendament rapeste din atributiile prezidentiale si ofera o imunitate sporita ministrilor – fiind nevoie de ambele camere ale Parlamentului pentru a se cere urmarirea penala.

Amendamentul formulat de UDMR, care a fost adoptat cu majoritate de voturi favorabile si cu o singura abtinere, prevede modificarea articolului 109, alin. 2 din Constitutie in urmatorul sens:

  • „Parlamentul, in sedinta comuna a celor doua Camere, are dreptul exclusiv de a cere urmarirea penala a primului-ministru si a membrilor Guvernului, pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. In cazul aprobarii cererii de urmarire penala a membrilor Guvernului, primul-ministru va inainta Presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului o cerere motivata de suspendare din functie a acestora. Suspendarea din functie se va decide in sedinta comuna a celor doua Camere. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui de drept din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

In forma actuala a Constitutiei, articolul in discutie prevedea ca: „Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

O alta modificare care reiese din amendamentul propus si adoptate se refera la suspendarea din functie a ministrului pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale.

Astfel, odata pornita urmarirea penala in cazul unui ministru, decizia de suspendare din functie va reveni presedintilor celor doua Camere din Parlament, nu presedintelui tarii, ca in Constitutia actuala.

Daca aceste amendamente se mentin si Constitutia in forma sa revizuita trece la referendum, noile prevederi se vor aplica incepand din data intrarii in vigoare a legii fundamentale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro