Revizuirea Constitutiei intra in lupta politica
Modernizarea statului trebuie sa inceapa prin modernizarea Constitutiei, a spus presedintele Basescu la sedinta de constituire a Comisiei pentru Analiza Regimului Politic si Constitutional Romanesc. Pornind de la ideea ca actuala impartire administrativa a tarii este depasita si ca statul este in anumite puncte nefunctional, iar institutiile acestuia trebuie modernizate, Comisia va elabora „intr-un timp rezonabil” o analiza a deficientelor actualei Constitutii si un set de documente care vor fi puse la dispozitia Parlamentului si supuse dezbaterii publice.
Invitam cititorii HotNews.ro sa-si spuna opiniile despre utilitatea acestei Comisii si despre solutiile pe care le vad ca necesare pentru revizuirea Constitutiei.
Presedintele Traian Basescu sustine ca Romania are stringenta nevoie de modernizarea statului, care trebuie sa inceapa cu modernizarea Constitutiei, motiv pentru care a fost infiintata Comisia pentru Analiza Regimului Politic si Constitutional Romanesc. Aceasta va fi constituita din specialisti neutri care vor analiza sistemul politic, asa cum este el infatisat in actuala Constitutie, institutiile statului si functionalitatea acestora, precum si impartirea teritoriala a tarii.
„M-ar interesa punctul dumneavoastra de vedere la ceea ce ar trebui revizuit astfel incit statul sa fie functional”, a spus seful statului, precizind ca nu este vorba de o rescriere a Constitutiei, atribut ce revine exclusiv Parlamentului, ci de elaborarea unor documente care sa identifice disfunctionalitatile actualei legi fundamentale. „Acesti trei ani au aratat deficiente consistente ale Constitutiei”, a menţionat Traian Băsescu.
Documentele vor fi supuse dezbaterii publice
Scopul unei asemenea analize, a spus Basescu, este propunerea unor solutii care sa fie infatisate Parlamentului „intr-un timp rezonabil” si supuse dezbaterii publice.
Presedintele doreste sa afle opinia specialistilor constitutionali in ce priveste actuala impartire administrativ-teritoriala a tarii, considerata „depasita deoarece nu permite dezvoltarea regionala, cauza din care exista dificultati in absorbirea fondurilor europene”.
In plus, ar mai fi vorba de gasirea unor solutii pentru „deblocarea crizelor institutionale”. „O lucrare de analiza a regimului politic din Romania ar fi de interes pentru un public deosebit”, a afirmat seful statului, precizind ca multi dintre cei invitati sa faca parte din Comisie sint autori ai unor lucrari despre Constitutie.
Componenta Comisiei prezidentiale
Ioan Stanomir, profesor în drept constitutional la Univeristatea Bucuresti, va conduce comisia de specialisti pentru revizuirea Constitutiei, ce va fi coordonata de alti doi presedinti cu titlu onorific- Matei Dogan, director emerit de cercetare la Centrul national al stiintei din Paris, si Aurelian Craiutu, profesor de teorie politica la Indiana University.
Cu statut de simpli membri vor participa la lucrarile comisiei: Radu Carp, conferentiar la Universitatea Bucuresti, Corneliu Liviu Popescu, profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, Elena Simina Tanasescu, profesor specializat in drept constitutional, Iulia Motoc, profesor de drept si relatii internationale la Universitatea Bucuresti, Marius Balan, doctor in drept constitutional, lector la Universitatea Iasi, Dacian Dragos, profesor specializat in drept administrativ si european la Universitatea din Cluj, Veress Emod, doctor la Universitatea Pecs din Ungaria, Constatin Valentin, profesor in drept international la Universitatea din Timisoara si Manuel Gutan, conferentiar la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
Constitutie invechita
Constitutia adoptata in 1991, sub paternitatea lui Antonie Iorgovan, a fost revizuita o singura data, in 2003, dar principalele modificari au vizat prevederi care se refereau la integrarea Romaniei in NATO si UE.
Neconvingatoare pentru majoritatea populatiei, modificarile au fost supuse unui referendum care a necesitat doua zile de vot si aducerea cetatenilor cu autocarele la urne.
Procedura revizuirii
Potrivit articolului 150, revizuirea Constitutiei poate fi initiata de presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau senatorilor sau de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.
Articolul 151 spune ca propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei camere. Revizuirea devine definitiva dupa aprobarea prin referendum, care trebuie organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului de revizuire.
Un mai vechi deziderat al lui Basescu
Revizuirea Constitutiei face parte din programul presedintelui Traian Basescu si s-a impus ca necesitate in acesti ultimi trei ani.
Blocajul unor institutii ale statului, invechite si nefunctionale, reaua balansare a puterii presedintelui in raport cu cea a executivului, impartirea teritoriala in judete si nu in regiuni, fapt ce ingreuneaza accesarea fondurilor europene, au facut subiectul unor dezbateri aprinse.
Dar poate cele mai infierbintate discutii si polemici s-au purtat pe forma de guvernamint, republica parlamentara sau prezidentiala, aspect intens politizat in timpul referendumului de suspendare.
Traian Basescu a vorbit in repetate rinduri de nevoia de a moderniza Constitutia si, probabil, va readuce subiectul in discutie in toamna acestui an, cind este de asteptat ca nou infiintata Comisie sa-si termine treaba.
A treia Comisie prezidentiala
Este cea de-a treia comisie prezidentiala, prima fiind cea pentru condamanrea comunismului, lucru care s-a petrecut in mod oficial in plenul parlamentului in 2006. Comisia e elaborat un amplu studiu, asa numitul „raport Tismaneanu”, referitor la ororile si victimele comunismului, care ramine o lucrare de referinta in domeniu.
A doua comisie este cea care lucrat la elaborarea „Pactului pentru Educatie”, raport care analizeaza racilele sistemului de invatamint si propune solutii. Pactul a fost semnat de toate partidele politice, dar a fost contestat si ridiculizat imediat dupa semnare de partidele adverse presedintelui. Din cauza campaniei si a alegerilor, dar si a unor ministri incompetenti, deocamdata „reforma” se face pe picior.
Lupta politica pe revizuirea Constitutiei
Ideea revizuirii Constitutiei vine de la Valeriu Stoica si a fost pusa in practica prin constituirea unui grup de experti care a lucrat la o noua forma a legii fundamentale. Acesta e elaborat un document, care propunea reglarea relatiilor dintre institutiile statului si dintre presedinte si premier, dar a fost rapid contestata de liderii PNL.
In contrapartida, liberalii au constituit si ei un grup de analiza, condus de Teodor Melescanu, dar rezultatele acestuia nu au fost mediatizate decit sub aspect politic.