Rezumatul zilei de marti
*Din comunicatul de azi al OTP: “OTP Bank Ungaria ofera o gama larga de credite cu dobanzi sustinute de resursele stabile in forinti si valuta (CHF si EUR)”. Intrucat noi stiam ca forintii circula sub denumirea de HUF, iar CHF reprezinta francii elvetieni, ne permitem sa intrebam bancherii unguri cum stau cu creditele in lei (USD) si cu cele in yeni japonezi (Huf-huf)
*Fara sa-i pese ca Nicolae Mischie a demisionat din Partidul Romania Mare si s-a inscris in Partidul Socialist Roman, Banca Centrala a Canadei a redus, azi dobanda de referinta cu un sfert de punct in incercarea de a stimula economia canadiana afectata de incetinirea economiei americane. Analistii nu au dorit deocamdata sa comenteze in niciun fel evidenta legatura dintre aceste doua informatii.
*Raspunzand la o intrebare privind eventualitatea de a alege intre reducerea inflatiei si intrarea economiei in recesiune. “Nu ne permitem sa renuntam la obiectivul de inflatie”, a spus Dijmarescu, la seminarul Euromoney din Salonic. Declaratia poate fi interpretata cel putin ca neinspirata. E ca si cum, pus sa aleaga intre gripa si SIDA, ai prefera SIDA.
*Banca franceza Societe Generale va primi 1,7 miliarde euro (2,3 miliarde dolari) drept ajutor de la Guvernul francez, pentru a face fata crizei financiare. Din acesti bani probabil ca vor fi platiti cativa economisti care sa gandeasca noi comisioane si taxe care sa asigure institutiei financiare profituri viitoare cat mai mari.
*Criza economica externa a determinat Banca Carpatica sa analizeze “mai aprofundat” garantiile, care trebuie sa poata fi transformate rapid in bani in cazul in care clientul care a luat creditul trece prin “momente delicate. Terenurile si apartamentele nu mai sunt o garantie puternica pentru un credit bancar”, a declarat pentru Mediafax Ilie Carabulea, actionar semnificativ al bancii. Drept urmare, probabil ca de-acum inainte vor fi luate in calcul hainele de firma, televizoarele cu plasma si gentile LV. Se accepta variante.
*Rata dobanzii la imprumuturile acordate in euro pe piata interbancara europeana, cu scadenta la trei luni, a scazut marti sub pragul de 5%, pentru prima data de la jumatatea lunii septembrie, ca urmare a schimbarilor adoptate de BCE la nivelul politicii monetare si al conditiilor de creditare. Bancile romanesti vor afla aceasta informatie peste ani buni de zile.
*Piraeus Bank Romania a anuntat azi inghetarea modului de calcul a ratei lunare la credit la nivelul ROBOR la trei luni din 16 octombrie, pentru a-si proteja clientii de cresterile necontrolate de dobanda pe piata interbancara. “Piraeus Bank Romania ingheata ROBOR-ul pentru a-si proteja clientii”, arata un comunicat al bancii. Spre deosebire de Piraeus, celelalte banci ingheata clientii, pentru a-si proteja ROBOR-ul.
Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.