Risc crescut de malformatii la copii nascuti in urma tratamentelor de fertilizare artificiala
Copiii nascuti in urma unor tratamente de fertilizare artificiala prezinta risc ridicat de malformatii congenitale, arata rezultatele celui mai amplu studiu realizat in acest domeniu pana in prezent, citat de AFP. Cercetarea s-a desfasurat in perioada 2003–2007 in 33 de clinici din Franta, si a analizat peste 15.000 de copii nascuti prin procreere asistata medical.
Cuplurile care intentioneaza sa recurga la tratamente de fertilizare ar trebui sa stie ca riscul de malformatii congenitale la copiii nascuti astfel este de aproximativ doua ori mai mare decat in cazul copiilor nascuti in mod normal, au avertizat cercetatorii. “Am descoperit ca 4,24% din copiii nascuti in urma tratamentelor de fertilizare prezinta malformatii congenitale severe”, sustine geneticianul Geraldine Viot, coordonatorul studiului.
Astfel de probleme apar la 2–3% dintre copiii nascuti in mod normal. Printre cazurile de gravitate mai mica se numara angiomul sau aparitia unor tumori cutanate sau subcutanate benigne. “Procentul ridicat se datoreaza in special numarului mare de boli cardiace si de malformatii ale sistemului uro-genital. Acestea sunt mai frecvente in cazul baietilor”, a declarat Geraldine Viot.
De asemenea, s-a constatat ca varsta parintilor cu copii care prezinta malformatii nu este un factor determinant. Cercetatorii au precizat ca nu s-a stabilit oficial daca nivelul ridicat de malformatii se datoreaza in exclusivitate tehnicilor de fertilizare artificiala sau daca acestea au cauze genetice.
Cele mai cunoscute si folosite tehnici de inseminare artificiala sunt fecundarea in-vitro injectarea intra-citoplasmica a spermei. De asemenea, unele femei recurg la stimularea hormonala a ovulatiei. Numarul copiilor nascuti prin tratamente de fertilizare in intreaga lume a crescut de la 219.000 in anul 2000 la 246.000 in 2002, se arata intr-un studiu publicat in 2009.
Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.