Sari direct la conținut

RISE Project: Resursele Romaniei: Fondatorul afacerii Rosia Montana si misterul banilor din Cipru

Controversatul Frank Timis, afaceristul care a initiat proiectele aurifere Rosia Montana si Certej, se afla acum in centrul unui nou scandal de anvergura dupa ce una dintre companiile sale a platit zeci de milioane de dolari unei misterioase firme din Cipru.

RISE Project a aflat ca ramificatiile acestei noi afaceri merg din nou spre Romania desi Timis a iesit din firmele pe care le-a detinut de-a lungul timpului pe teritoriul tarii.

Din Romania in Africa si, via Cipru, inapoi in Romania

La mijlocul anilor 2000, dupa mai multe scandaluri pe bursa si dezvaluiri de presa, Frank Timis a iesit din majoritatea firmelor pe care le infiintase in Romania si si-a indreptat privirea spre continentul african. A inceput sa investeasca in tari din Africa de Vest cunoscute pentru saracie, conflicte sangeroase, coruptie dar si pentru generoasele zacaminte din subsol. Principala afacere marca Timis se deruleaza acum in Sierra Leone, tara vest africana in care face ravagii virusul Ebola dupa multi ani de conflict cauzat de diamante, lupte tribale si de ambitiile unor dictatori din regiune. Romanul exploateaza minerale in fosta colonie britanica prin African Minerals, companie pe care a fondat-o si care este listata pe bursa de la Londra. Anterior, African Minerals s-a numit Sierra Leone Diamond Corporation si a primit drept de exploatare pe aproape 40 la suta din suprafata tarii africane.

African Minerals si afacerea din Sierra Leone a declansat noul scandal care il are in centru pe Frank Timis.

Magnatul, care este considerat unul dintre cei mai bogati romani, a autorizat personal, in 2012, o plata de 50 de milioane de dolari din partea African Minerals catre o firma din Cipru numita Global Iron Ore. In august 2015, African Minerals a anuntat pe bursa din Londra (n.a.-Alternative Investment Market, parte a London Stock Exchange) ca a primit plangeri care spun ca un sfert din firma cipriota i-ar apartine chiar lui Frank Timis. Firmele listate pe bursa sunt obligate sa faca astfel de dezvaluiri actionarilor. Conform denuntului, Timis l-ar fi platit pe ascuns pe Timis cel ascuns in offshore-ul din Cipru. O investigatie interna declansata imediat de companie a ramas in coada de peste, nereusind sa ajunga la o concluzie in cazul transferului celor 50 de milioane iar Timis a negat orice legatura cu firma din Cipru. Plata a fost facuta fiindca Global Iron Ore avea contracte cu African Minerals pentru exploatarea resurselor din Sierra Leone, contracte care au fost inchise in momentul cand Timis si African Minerals au incheiat noi intelegeri de afaceri cu firme din China interesate in mineralele din Sierra Leone.

De curand, in noiembrie, actiunile African Minerals au fost suspendate de la tranzactionare dupa ce au inregistrat o scadere masiva pe bursa.

Valoarea maxima a companiei a fost atinsa in 2011 cand actiunile erau cotate la aproximativ 3,5 miliarde de dolari.

Citeste articolul integral pe RISE Project

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro