Robert Negoita raspunde acuzatiilor cetatenilor care spun ca betoneaza sectorul: Spatiul verde al Sectorului 3 a fost extins in ultimii doi ani si jumatate la o suprafata de peste 23 mp / cap de locuitor. Adica nu a fost redus
Primarul sectorului 3, Robert Negoita, spune ca acuzatiile facute de cetatenii care doresc sa il inlature din functie prin referendum sunt nefondate si a facut mai multe precizari intr-un comunicat de presa trimis luni.
Edilul a venit cu contraargumente la fiecare problema ridicata de cetateni.
1. Ce spun cetatenii: Primarul Robert Negoita are datorii neplatite la ANAF in valoare de aproximativ 45 milioane euro.
Ce spune Robert Negoita: In prezent, Robert Negoita se afla intr-un litigiu cu statul roman, contestand acuzele care i se aduc de ANAF. Presupusa datorie, care nu a fost inca probata definitiv si irevocabil in instanta, a fost semnalata de ANAF cu mult inainte ca domnul Robert Negoita sa ocupe functia publica din prezent. Datoria nu afecteaza in niciun fel exercitarea functiei de primar.
2. Ce spun cetatenii: Negoita a incalcat promisiunile electorale in privinta taxei pentru salubrizare. In campania electorala Robert Negoita a promis taxa 0 pentru salubritate, dar imediat ce si-a inceput mandatul a crescut aceasta taxa cu 60%.
Ce spune Robert Negoita:
– Taxa 0 pentru salubritate, care a fost promisa in campania electorala, se referea la taxa pentru gunoiul menajer. Aceasta promisiune a fost onorata inca din 2012. Masura este valabila si in prezent. In Bucuresti sunt doar doua sectoare in care taxa pentru populatie privind gunoiul menajer este 0 lei ¬ sectoarele 1 si 3.
– Indexarea costurilor serviciilor de salubritate s-a produs pentru ca trebuia respectat contractul aflat in vigoare din 1999, semnat de predecesorii mei, care au amanat acest lucru, expunand primaria juridic si punand in pericol furnizarea riguroasa a acestor servicii. Intr-adevar, daca s-ar fi respectat intocmai prevederile contractuale, primaria, ca sa ajunga la zi, ar fi trebuit sa faca o indexare cu 57%. In urma negocierilor, compania prestatoare a acceptat o indexare de doar 25%, iar in acest moment primaria este total in regula din punct de vedere juridic.
3. Ce spun cetatenii:Negoita a incalcat promisiunile electorale in privinta reabilitarii termice a blocurilor din sector. In campania electorala Robert Negoita a promis reabilitare gratuita pe toata perioada mandatului, dar in prezent cetatenii sunt nevoiti sa plateasca pentru reabilitarea termica a blocurilor, care se face cu bani imprumutati de la Banca Europeana de Investitii: peste 60 milioane euro, bani ce vor trebui platiti de cetateni. De asemenea, cetatenii trebuie sa plateasca si cele 8 milioane euro doar consultanta in procesul reabilitarii termice din sectorul 3, o suma catastrofal de mare comparativ cu sumele practicate in domeniu.
Ce spune Robert Negoita:
– Toate reabilitarile termice care s-au facut pana la data intrarii in vigoare a OUG 63/2012 au fost achitate integral de primarie. Odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, care fost solicitata de UE, primaria nu mai poate face investitii asumate integral pe o proprietate privata. Aceasta ordonanta obliga proprietarul sa aiba si el o contributie, fie si modica, in functie de venitul pe membru de familie.
– Imprumutul contractat de primarie la Banca Europeana de Investitii, in valoare de 97.000.000 euro, are ca scop acoperirea temporara a costurilor procesului de reabilitare, atat contributia primariei, cat si a proprietarilor. Ulterior, toata aceasta suma se recupereaza fie din ratele pe care proprietarii le platesc, fie din fondurile europene destinate proiectului, pentru contributia primariei.
– Primaria Sectorului 3 a atras 85% din fondurile europene dedicate Romaniei pentru reabilitarea termica. In acest progam au intrat 300 de blocuri, adica 25.572 de apartamente. Pentru fiecare constructie in parte, UE solicita un proiect si un dosar distinct de finantare. Astfel, este firesc ca Primaria Sectorului 3 sa aiba cea mai mare suma alocata pentru consultanta privind atragerea fondurilor europene.
4. Ce spun cetatenii: S-au deturnat de fonduri prin plata ilegala catre anumite firme privilegiate a peste 8,5 milioane de euro in 2012, potrivit raportului Curtii de Conturi. Inspectorii spun ca banii au fost dati unor firme private, prin modificarea unor contracte. Banii platiti ilegal de Primaria Sectorului 3 reprezinta 95% din prejudiciul total produs la nivelul Capitalei.
Ce spune Robert Negoita:
– Robert Negoita a preluat mandatul de primar al Sectorului 3 in iunie 2012. Restul activitatii a fost desfasurata de predecesorul sau. Raportul Curtii de Conturi se refera la intreaga activitate desfasurata pe parcursul anului 2012.
5. Ce spun cetatenii: In timpul mandatului lui Robert Negoita s-a distrus spatiul verde din jurul blocurilor, prin betonarea aleilor, scuarurilor, alveolelor, gradinilor din jurul celor peste 2000 de blocuri. Distrugerea a peste 5 hectare spatiu verde.
Ce spune Robert Negoita:
– Unul dintre proiectele asumate in acest mandat de catre primarie a fost amenajarea tuturor spatiilor verzi din sector. O parte importanta a acestui proiect a fost amenajarea spatiilor verzi din jurul blocurilor. Pe langa faptul ca a fost si este in continuare o solicitare venita din partea proprietarilor de apartamente, a fost si un prilej de a curata si moderniza toate aceste spatii si de a inlatura vegetatia bolnava. Toate aleile care au fost reamenajate erau cai de acces direct pe pamant sau foarte deteriorate, intens folosite, si care produceau foarte multa mizerie.
– Spatiul verde al Sectorului 3 a fost extins in ultimii doi ani si jumatate la o suprafata de peste 23 mp / cap de locuitor, asa cum ne solicita legislatia europeana. Adica nu a fost redus. In aceasta perioada au fost plantati 12.000 de copaci (platani cu circumferinta 15-20 cm si 20-25 cm) noi. Dovada in acest sens sunt planurile urbanistice ale sectorului.
6. Ce spun cetatenii:In timpul mandatului lui Robert Negoita s-au betonat peste 8000 de arbori si au fost condamnati la moarte sigura prin folosirea unor lacuri chimice industriale de sufocare a acestora sau betonarea radacinilor.
Ce spune Robert Negoita:
– Arborii din Sectorul 3 nu au fost betonati. Primaria a incercat doar sa gaseasca o solutie pentru a izola zona de pamant de zona asfaltata sau pietruita a trotuarelor. In acest mod se evita scurgerea noroiului si, ulterior, formarea prafului. Toate aceste operatiuni au fost realizate sub indrumarea unor specialisti, astfel ca arborii sa nu fie in niciun caz pusi in pericol.
– Lacul aplicat anumitor elemente decorative de la baza pomilor in cauza nu este toxic si nu produce efecte nocive pentru plante. Ar fi fost iresponsabil din partea Primariei sa foloseasca produse toxice pentru ca acest lucru ar fi pus in pericol nu numai viata arborilor, ci si cea a animalelor de companie sau a cetatenilor care ar fi intrat in contact cu respectivele elemente decorative. De asemenea, aceasta este o solutie utilizata in toate capitalele mari europene.
7. Ce spun cetatenii: In timpul mandatului lui Robert Negoita s-a decis comasarea scolilor si generarea unui proces amplu de inghesuire a elevilor si folosirea infrastructurii scolare pentru interesele de partid- vezi exemplul Salii de Sport Elie Radu, redenumita Apollo.
Ce spune Robert Negoita:
– Infrastructura scolara a Sectorului 3 este cea care a fost proiectata pentru nivelul de populatie existent in 1990. Scaderea continua a populatiei a dus, inevitabil, si la scaderea numarului de elevi. Toate comasarile sau reprofilarile unitatilor de invatamant din Sectorul 3 au fost facute exclusiv pentru a se adapta numarului de elevi existenti in acest moment si calificarilor care sunt solicitate pe piata muncii.
– Toate unitatile de invatamant care au infrastructura sportiva au dreptul, conform legii, de a inchiria aceste spatii in afara programului scolar si de a aduce astfel venituri suplimentare respectivelor unitati. Toate evenimentele politice care au avut loc la Sala Apollo, apartinand Liceului Elie Radu, s-au desfasurat sub acest regim juridic si a fost platita chiria pentru aceasta locatie.
8. Ce spun cetatenii: In timpul mandatului lui Robert Negoita s-au realizat lucrari ilegale pe Bulevardul Unirii in valoare de 15 milioane euro.
Ce spune Robert Negoita:
– Bulevardul Unirii, unul dintre cele mari din Romania si reprezentativ pentru Bucuresti, a fost proiectat urbanistic pentru a deveni una dintre cele mai reprezentative artere comerciale. Faptul ca in ultimii 25 de ani nu s-a facut niciun fel de resistematizare a trotuarelor si a spatiilor de parcare a dus la irosirea acestui potential pe care bulevardul il are. Este adevarat ca administrarea marilor bulevarde din Bucuresti este in atributia Primariei Generale, dar Primaria Sectorului 3 nu si-a mai putut permite sa intarzie acest demers. Pentru lucrarile care au fost efectuate exista aprobari din partea Primariei Generale, iar ele nu modifica in niciun fel Planul Urbanistic Zonal si Planul Urbanistic General. Lucrarile au vizat eficientizarea spatiilor de parcare pentru facilitarea accesului la spatiile comerciale, reamenajarea trotuarelor pentru a putea fi o zona de promenada, precum si a spatiului verde care astfel a putut fi extins.
9. Ce spun cetatenii:In timpul mandatului lui Robert Negoita s-au schimbat in mod inutil peste 5000 de banci de pe arterele sectorului cu noi banci modulare, mult supradimensionate fata de nevoile reale.
Ce spune Robert Negoita:
– Bancile din sectorul 3 au fost o afacere a fostului primar care, la preturi exorbitante, a achizitionat mobilier urban pe care l-a amplasat exclusiv in zona centrala a Bucurestiului, neglijand celelalte cartiere. Incepand cu iunie 2012 mobilierul deja achizitionat a fost reamplasat pe aria intregului sector. Aceasta este o acuzatie care nu ar trebui adusa in niciun caz actualului primar.
10. Ce spun cetatenii: In timpul mandatului lui Robert Negoita s-au concesionat parcurile din sector si s-au alocat peste 50 de milioane de euro firmei Cris Garden pentru intretinerea acestora, iar primaria primeste in schimb doar suma modica de 6.500 euro/an
Ce spune Robert Negoita:
– Contractul nr. 3186/03.04.2014, incheiat intre Primaria Sectorului 3 Bucuresti si compania
SC Cris Garden SRL, este un contract prin care Primaria Sectorului 3 Bucuresti reuseste sa administreze in cel mai eficient mod intretinerea si amenajarea unora dintre cele mai mari parcuri din sector, cu costuri reduse si la un nivel optim de calitate. Pana la momentul incheierii acestui contract, serviciile erau prestate fie de angajatii ADPS3, fie erau facute subcontractari pentru fiecare lucrare in parte.
– Situatia anterioara preluarii mandatului de primar de catre Robert Negoita era una inacceptabila, care ducea la cheltuieli nejustificate, in conditiile in care parcurile Sectorului 3 sunt emblematice pentru acesta si necesita atentie si ingrijire permanente.
– Suma de 50 de milioane euro este suma maxima care ar putea fi platita de primarie pe parcursul celor 8 ani, cat este valabil acest contract. Pe baza contractului mai sus amintit se fac decontari periodice, in functie de lucrarile executate.
11. Ce spun cetatenii: Negoita plateste 1,7 milioane de euro pentru fantana din fata Cinematografului Gloria, o investitie inutila cat timp la 30 de metri se afla Parcul Alexandru Ioan Cuza.
Ce spune Robert Negoita:
– Cei 1,7 milioane sunt o suma maxima ce poate fi decontata de Primaria Sectorului 3. Aceasta este obligatoriu mai mica (in niciun caz nu poate fi mai mare);
– Din toata aceasta investitie, fantana este realizata de SC ADPB SA, fiind o investitie din resurse proprii pentru care Primaria Sectorului 3 nu va deconta niciun ban.
– Reamenajarea intregii zone in care este amplasat Cinematograful Gloria, cu ani in urma un reper cultural al cartierului Titan, este un proiect necesar, dat fiind stadiul avansat de degradare a spatiilor comerciale din acel complex si a zonei pietonale.
12. Ce spun cetatenii: Acuza plata a peste 3 milioane de euro pentru bordurile rosii de pe marile bulevarde: Camil Ressu, Nicolae Grigorescu, Th. Pallady.
Ce spune Robert Negoita:
– Scopul bordurilor inalte este unul dublu. In primul rand, s-a urmarit, in cazul bordurilor din imediata vecinatate a liniei de tramvai, crearea unui spatiu de siguranta pentru participantii la trafic. De foarte multe ori, in conditiile intamplarii unor accidente, mai multi conducatori auto au sfarsit prin a fi proiectati intre liniile de tramvai, ceea ce a adus deservicii coerentei transportului public si a pus in pericol viata conducatorilor auto si a pasagerilor RATB deopotriva. Instalarea acestor borduri inalte a urmarit astfel crearea unui mediu de trafic mai sigur pentru toti participantii la trafic.
– In cazul bordurilor care delimiteaza spatiile verzi din sector, scopul a fost acela de a limita efectele neplacute produse de precipitatii asupra salubritatii trotuarului. Acest lucru crea deservicii pentru pietoni si ducea la cresterea nivelului de praf acumulat. Astfel, bordurile inalte permit, pe termen lung, coerenta in gestionarea spatiilor verzi, in conditii de deplina salubritate.
13. Ce spun cetatenii: Acuza ghetoizarea sectorului prin ingradirea locurilor de joaca cu garduri de 2 metri.
Ce spune Robert Negoita:
– Ingradirea locurilor de joaca a fost facuta exclusiv la cererea locuitorilor riverani. Acestia erau nemultumiti din cauza faptului ca pe parcusul serii si al noptii in locurile destinate copiilor se adunau si faceau galagiessi mizerie diverse persoane mature, care inclusiv se drogau si lasau seringi folosite in spatiul de joaca.
14. Ce spun cetatenii: Acuza lipsa de transparenta decizionala fata de cetateni, intrucat niciun proiect aprobat de primarie nu a fost supus dezbaterii publice, conform legii.
Ce spune Robert Negoita:
– Niciun proiect demarat de primarie nu a fost initiat inainte de a discuta cu locuitorii din zona respectiva. De asemenea, toate proiectele sunt afisate pe site-ul oficial http://www.primarie3.ro/. Tot prin intermediul acestui site sunt colectate toate solicitarile, sugestiile si reclamatiile venite de la locuitorii sectorului 3. Fiecare dintre acestea primeste un raspuns.
– De altfel, tocmai pentru a imbunatati aceasta activitate, primaria primeste consultanta in acest sens de la Primaria Hamburg-Eimsbuttel, cu care are incheiat un parteneriat.
15. Ce spun cetatenii:Negoita a promovat personaje supuse strict politic in functii de conducere in Primaria Sector 3, enumerand pe Constantin Mitache (administrator proiecte europene si vicepresedinte PSD), Octavian Ghetu (director economic, fost angajat al firmelor primarului), George Manciu (director utilitati publice, membru PSD), Octavian Ghetu (director economic, fost angajat al firmelor primarului), Pencea Florentina`(secretar Consiliu Local, prefect al Judetului Ilfov care a avizat dosarul de constructie a blocurilor lui Robert Negoita care au luat foc).
Ce spune Robert Negoita:
– In vederea ocuparii functiilor in cadrul Primariei Sectorului 3, a fost luat in considerare strict criteriul performantei demonstrate de aceste persoane. Primaria promoveaza o atitudine meritocratica. Ne asumam responsabilitatea de a sanctiona, conform prevederilor legale in vigoare si tinand cont de codul muncii, orice persoana angajata in Primarie, indiferent de functie, care nu performeaza la standarde europene sau care prejudiciaza calitatea proiectelor asumate de Primarie.
– Si pentru eficientizarea fiecarei directii din cadrul ei, primaria primeste consultanta de la expertii Primariei Hamburg-Eimsbuttel, cu care are incheiat un parteneriat.
16. Ce spun cetatenii: Negoita ignora sesizarile cetatenilor, la care nu se raspunde conform legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile publice.
Ce spune Robert Negoita:
– Primaria se supune prevederilor Legii 544/2001 si doreste sa isi imbunatateasca permanent activitatea in acest sens. Si pentru aceasta activitate, primaria primeste consultanta de la expertii Primariei Hamburg-Eimsbuttel, cu care are incheiat un parteneriat.
– De altfel, primaria nu are pana in acest moment nicio plangere inregistrata in sensul incalcarii prevederilor Legii 544/2001.
17. Ce spun cetatenii: Primaria a desfasurat lucrari fara autorizatie de mediu in parcul Titanii, incalcandu-se Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor.
Ce spune Robert Negoita:
– Pentru lucrarile efectuate in Parcul Titanii, primaria are emisa autorizatia de mediu nr. 72/24.11.2014