Sari direct la conținut

Rolul real al Coreei de Nord în războiul Rusia – Ucraina. Numărul uriaș care copleșește

HotNews.ro
Rolul real al Coreei de Nord în războiul Rusia – Ucraina. Numărul uriaș care copleșește
Un militar ucrainean din Brigada 30 de Artilerie, într-o locație nedezvăluită din regiunea Donețk, Ucraina, pe 10 octombrie 2024. Foto: Profimedia

Jumătate din cele aproximativ 10.000 de obuze trase de ruși zilnic de când a început conflictul în Ucraina vin din țara dictatorului Kim Jong Un, potrivit site-ului de știri independent Meduza.

În ultimele zile, atât oficialii ucraineni, cât și agenția de informații sud-coreeană au informat că Coreea de Nord a decis să trimită peste 10.000 de militari pe frontul ucrainean pentru a sprijini Rusia în război, iar desfăşurarea lor a început deja.

Vineri, 18 octombrie, în urma unei întâlniri de securitate convocate de urgență de președintele Coreei de Sud, Serviciul Naţional de Informaţii Sud-coreean (NIS) a publicat o evaluare în care susținea că Nordul trimite patru brigăzi de 12.000 de soldați, inclusiv forțe speciale, în Ucraina, în ceea ce ar reprezenta o mișcare fără precedent.

Diplomații din Rusia și Coreea de Nord resping aceste rapoarte, despre care spun că sunt false.

Între timp, oficialii americani au avertizat în mod repetat asupra cooperării militare în creștere dintre Rusia și Coreea de Nord. Aceștia susțin că Washingtonul a remarcat că sprijinul material pentru Moscova este în creștere, primind atât obuze de artilerie, cât și rachete, precum rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune KN-23.

Potrivit jurnaliştilor britanici, Coreea de Nord furnizează Rusiei aproximativ jumătate din cele circa trei milioane de obuze de artilerie pe care forţele ruse le folosesc anual în războiul împotriva Ucrainei.

Cu toate astea, oficialii occidentali și-au exprimat scepticismul față de afirmațiile potrivit cărora Coreea de Nord trimite un număr mare de soldați, cu excepția unor grupuri mai mici de ingineri și observatori.

Chiar noul secretar general al NATO, Mark Rutte, l-a contrazis direct pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o conferință de presă susținută săptămâna aceasta alături de el, spunând că nu există dovezi că soldații nord-coreeni sunt implicați în luptă.

INTERVIURILE HotNews.ro