Sari direct la conținut

Românii vor putea călători în SUA fără vize, în scop turistic și de afaceri, din 2025, anunță Ambasada României la Washington / Când va intra în vigoare efectiv

HotNews.ro
Vize pentru SUA și programul Visa Waiver, Foto: Adrian825 | Dreamstime.com
Vize pentru SUA și programul Visa Waiver, Foto: Adrian825 | Dreamstime.com

Românii vor putea călători din 2025 în Statele Unite fără vize, a anunțat miercuri Ambasada României în SUA, după ce Departamentul de Stat a transmis că țara noastră a îndeplinit criteriul pentru calificarea în Programul Visa Waiver.

Departamentul de Stat spune că România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver – 2,61%.

Departamentul de Stat a publicat miercuri situația ratei de refuz a vizelor B1/B2 pentru anul fiscal 2024 (1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024). România a scăzut sub pragul de 3% impus de legislația americană, îndeplinind astfel unul dintre criteriile principale de accedere în program.

În cursul anului fiscal 2024, cetățenii români au depus 80.596 de solicitări de vize B1/B2 la nivel mondial, aproape dublu față de numărul cererilor din anul fiscal anterior. Oficiile diplomatice şi consulare americane au acordat peste 78.000 de vize B1/B2, un număr record pentru România, conform Ambasadei României în SUA.

„Procesul de aderare a României la programul de scutire de vize a fost extrem de integru și de transparent, iar evaluarea autorităților americane în privința României este aproape finalizată. Românii vor putea călători din 2025 în Statele Unite fără vize, oferind acestei generații șansa de a face din prietenia cu poporul american una și mai puternică și oportunitatea de a construi un parteneriat și mai prosper”, a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii.

Ministerul de Externe a precizat ulterior, într-un comunicat de presă, că procedura de includere a României în Programul Visa Waiver va continua, în perioada următoare, la nivelul Administraţiei americane.

„Ministerul Afacerilor Externe exprimă și cu această ocazie angajamentul de a continua cooperarea cu partea americană în ceea ce privește finalizarea implementării măsurilor necesare în acest sens, atât în perioada până la adoptarea deciziei de includere în Programul Visa Waiver, cât și ulterior, într-un context de securitate în continuă evoluție”, spune MAE. 

Reacția lui Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu spune că decizia SUA „certifică seriozitatea eforturilor pe care le-am depus în comun”.

”Visul românilor de a călători fără vize în Statele Unite ale Americii este din ce în ce mai aproape! Concluziile echipei americane de evaluare a îndeplinirii criteriilor pentru admiterea României în Programul Visa Waiver certifică seriozitatea eforturilor pe care le-am depus în comun, Guvernul României și fiecare român care a contribuit la acest rezultat solicitând sau reînnoindu-și cu succes viza SUA. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în îndeplinirea acestui obiectiv important, care va consolida și mai mult relația României cu partenerul nostru strategic de peste ocean”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, în urma vizitei pe care au efectuat-o la începutul lunii noiembrie în țara noastră pentru evaluarea îndeplinirii criteriilor de securitate pentru includerea în program, reprezentanții Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) și cei ai Departamentului de Stat (DoS) au certificat progresul înregistrat de România pe parcursul ultimelor 12 luni în implementarea acordurilor care au vizat schimbul de informații pentru prevenirea și combaterea terorismului și a infracționalității transfrontaliere.

Raportul de evaluare întocmit în urma acestei vizite, va fi transmis de către Secretarul Departamentului Pentru Securitate Internă Secretarului de Stat al SUA și Comisiilor de Specialitate din Congresul SUA, pentru ca mai apoi să se facă anunțul oficial privind includerea României în Programul Visa Waiver.

Când va intra România efectiv în Visa Waiver?

„Procesul tehnic este aproape finalizat și ne dorim ca acest proces să se încheie. Anunțul efectiv este iminenet. Anticipăm că undeva la începutul ianuarie, iar intrarea efectivă va fi undeva martie-aprilie”, a declarat Andrei Muraru la Digi24.

Este așteptată o creștere a schimburilor și a investițiilor americane, iar efectele de vor vedea în ani, potrivit acestuia.

Ce urmează după îndeplinirea condițiilor tehnice

După îndeplinirea criteriilor tehnice urmează un proces care se întinde pe mai multe luni, perioadă în care vor avea loc evaluări din partea autorităților americane și o vizită la nivel de experți.

Ce înseamnă rata de refuz a vizelor

Potrivit legislației americane, în urma consultării cu secretarul de stat, secretarul pentru securitate internă este cel care desemnează o țară să se alăture programului de scutire de vize dacă aceasta îndeplinește anumite cerințe tehnice.

O condiție obligatorie pentru ca o țară să fie considerată eligibilă este ca rata de respingere a vizelor de vizitator (tip B) să fie mai mică de 3% în anul precedent intrării în program. România și-a propus să atingă în anul fiscal american curent (1 octombrie 2023-30 septembrie 2024) o rată de respingere a vizelor de mai puțin de 3%. Rata de refuz este calculată ca un raport între numărul de refuzuri și numărul de aplicații pentru viză. Dacă numărul de aplicații cu șanse maxime de aprobare crește, atunci și rata de refuz are șanse maxime să scadă.

Istoric, rata de refuz pentru români a fost în jur de 10% an de an.

Această rată de refuz se calculează doar pentru vizele turistice și de business (de tip B1/B2), pentru întreg anul fiscal american (1 octombrie – 30 septembrie) și se aplică la toate cererile de vize ale cetățenilor români, fie că sunt făcute la ambasada din România, fie că sunt români care depun actele la alte ambasade din lume (Italia, Spania, Marea Britanie etc).

Pentru a scădea rata de respingere a vizelor la sub 3% – un criteriu cheie pentru intrarea în programul Visa Waiver – Guvernul României a decontat costul vizelor turistice în Statele Unite pentru numeroși angajați din instituții de stat, a scris Europa Liberă. Astfel, mai multe ministere au plătit angajaților din instituțiile subordonate contravaloarea taxei pentru viză turistică în SUA, în cuantum de 850 de lei.

INTERVIURILE HotNews.ro