Romania anunta masuri pentru protejarea padurilor virgine
Cum ar fi daca bisericile de lemn din Maramures ar fi puse pe foc? Sau cum e cand ne batem joc de o valoare de patrimoniu? Aflate intr-o situatie de risc, padurile virgine din Romania – zone in care natura supravietuieste in forma pura, fara interventie umana – au intrat acum in atentia autoritatilor, care promit masuri de protectie.
“Poate suna prea dur, insa eu cred ca daca ne batem joc de aceste paduri este ca si cum am pune pe foc bisericile de lemn din Maramures. Si padurile acestea, care au o vechime de sute de ani, fac parte din mostenirea noastra. Nu o putem ignora, nu avem voie sa o distrugem”, spune Radu Vlad, expert in programe forestiere in cadrul organizatiei WWF Romania.
Barbatul acesta inalt, robust, arata cu gesturi largi spre copacii din jur. In Padurile Sincii, din apropiere de Zarnesti (judetul Brasov), brazii sunt drepti ca niste lumanari, iar diferitele soiuri de foioase arata sanatos, bogat. Muschi verzi imbraca trunchiurile groase, iar sub stratul subtire de frunze uscate forfotesc mii de soiuri de insecte nevazute. Copacii cazuti la pamant mor in liniste.
E multa liniste intr-o padure unde omul nu a intervenit, ca aici la Sinca. Sunt 350 de hectare neatinse – inca – de interventia omului. Nu la mare departare insa lemnul se exploateaza, legal e drept.
Foto: Hotnews
In Romania exista in acest moment circa 250.000 de hectare de paduri virgine, printre ultimele din Europa. Insa peste 80 la suta dintre padurile virgine din tara noastra nu au, in prezent, nicio forma de protectie si sunt in pericolul de a fi distruse in mod legal.
Confruntata cu aceasta situatie, organizatia WWF a initiat campania “Salvati padurile virgine” prin intermediul careia isi propune schimbarea legislatiei astfel incat aceste paduri sa fie protejate in mod real si, totodata, acordarea de compensatii banesti proprietarilor.
Ministerul Mediului a promis ajutor in acest sens. „Padurile virgine sunt adevarate comori, mai ales pentru cei care le inteleg valoarea si rolul atat de important. Pana la sfarsitul anului, vom finaliza actul normativ menit sa asigure protectia acestor paduri, iar in scurt timp vom incheia un protocol de colaborare cu WWF, in care vom include actiunile viitoare, care vor asigura protectia padurilor virgine din Romania”, a declarat marti ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
Protectia suplimentara inseamna schimbarea incadrarii padurilor virgine din „paduri de protectie” (in care se poate interveni si pentru extragerea materialului lemnos) in „paduri strict protejate”.
Ministrul Mediului a mai precizat ca s-au identificat, impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, fonduri europene in valoare de 100 de milioane de euro, disponibile pentru asigurarea compensatiilor pentru proprietariii privati de padure virgina.
Pentru Magor Csibi, directorul WWF Romania, “un acord scris cu autoritatile ar reprezenta garantia ca situatia padurilor virgine din tara noastra va fi solutionata in favoarea acestora. Am primit un prim angajament si speram sa incheiem un acord in cel mult trei saptamani”.
Campania “Salvati padurile virgine” a fost lansata pe 24 octombrie. Peste 70 de mii de oameni s-au alaturat pana acum demersului initiat de WWF, semnand petitia campaniei, disponibila pe www.padurivirgine.ro.
Valoarea acestor paduri sub aspect stiintific, peisager, educativ, ecoprotectiv si al biodiversitatii, este agreata de totii practicienii, specialistii si cercetatorii din domeniu si din domeniile inrudite.