Sari direct la conținut

Romania – bronz la europenele de independenta energetica

Contributors.ro
Razvan Eugen Nicolescu, Foto: Hotnews
Razvan Eugen Nicolescu, Foto: Hotnews

Comisia Europeana a publicat, zilele trecute, o serie de indicatori statistici care arata gradul de independenta energetica pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

In acest clasament, Romania se situeaza pe un onorat loc 3, dupa Danemarca si Estonia, avand doar un grad de 21% de dependenta de importurile de energie, in comparatie cu 53,8% media europeana. La nivelul regiunii noastre, o regiune caracterizata si de o diversitate de import scazuta la unele tipuri de energie (de exemplu la gaz natural depindem de o unica sursa), tarile membre ale UE vecine cu Romania au o dependenta mult mai ridicata : Ungaria – 52% si 36,6% in cazul Bulgariei.

Acest clasament este foarte important pentru orice tara. Din punct de vedere strategic, gradul de independenta energetica este unul dintre indicatorii cei mai importanti, un indicator ce contureaza un posibil profil si rol international pentru tara respectiva, fiind in aceiasi categorie ca importanta cu indicatorii strategici ce arata inzestrarea si capacitatea de lupta a fortelor armate sau cu cel care masoara gradul de imbatranire a populatiei.

Care sunt atuurile clasarii Romaniei in aceasta onoranta pozitie? Raspunsul este legat de resursele locale de energie al caror declin de productie a fost stopat in ultimii ani, datorita unor investitii masive facute in conditiile in care tara noastra a beneficiat de un cadru fiscal si de reglementare stabil.

Premisele, dupa decoperirea de gaz natural din Marea Neagra si semnalele pozitive venite dinspre gazele si petrolul neconventional dar si de la sursele regenerabile de energie si din potentialul imens de economisire, sunt chiar de a urca in clasament si de a depasi Estonia care este pe locul al doilea. Personal cred ca am putea deveni alaturi de Danemarca o tara cu o productie de energie mai mare decat consumul propriu, adica un exportator net de energie. Nu este un vis deoarece potentialul necesar exista. Depinde de noi sa identificam capacitatile si solutiile de a-l pune in valoare.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro