Romania doreste continuarea in forma actuala a programului european de ajutor alimentar pentru persoane defavorizate. Sase state europene se opun
Ministrii europeni ai agriculturii au intalnit, marti, la Bruxelles, pentru a decide continuarea in forma actuala programului european de ajutor alimentar pentru persoanele defavorizate, informeaza Le Figaro. Sase state membre s-au opus pentru continuarea programului, insa decizia finala a fost amanata pentru urmatoarul consiliu de ministri care va avea loc in luna octombrie. Contactat de HotNews.ro, ministrul agriculturii Valeriu Tabara a declarat ca „Romania doreste continuarea programului asa cum este acum, deoarece in actualele conditii este util”.
Statele care s-au opus sunt Germania, Marea Britanie, Olanda, Cehia, Danemarca si Suedia, spunand ca politica sociala este responsabilitatea statelor membre.
In urma unei plangeri a Germaniei, Curtea Europeana de Justitie a stabilit ca aceste achizitii sunt incompatibile cu PAC, obligand Comisia Europeana sa revina la nivelul stocurilor existente. Insa, Comisia a gasit o modalitate de a trece peste decizia Curtii, insa se loveste de obiectiile celor sase state. Acestea considera ca sistemul nu mai trebuie sa apartina de PAC (Politica Agricola Comuna), ci de bugetele sociale ale fiecarui stat membru.
Ideea unui sistem de solidaritate care permite sa se redistribuie surplusurile agricole sub forma de ajutor alimentar celor defavorizati a fost pusa in practica in 1987 de Jacques Delors, presedintele Comisiei Europene din acel moment. Intre timp, chiar daca surplusurile alimentare au scazut, fondurile alocate au tot crescut pana in acest an. Programul este finantat de Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), iar bugetul sau a crescut de la aproape 100 milioane de euro in 1987, la aproape 500 milioane de euro incepand cu 2009. Participarea la acest program este facultativa. Nouasprezece dintre cele 27 de state ale UE beneficiaza de acest program, insa in ultimii doi ani stocurile au scazut foarte mult si astfel, Comisia Europeana este nevoita adopte masura reducerii bugetului.
Astfel, valoarea totala a fondurilor pentru programul din 2012 de aprovizionare cu alimente a persoanelor cele mai defavorizate din UE a fost stabilita la doar 113 milioane de euro, fata de aproape 500 de milioane cat s-a alocat in ultimii ani. Reducerea sumei alocate in acest scop a fost determinata si de hotararea Curtii de Justitie a UE din aprilie, care prevede ca alimentele ce fac obiectul acestui program trebuie sa provina din stocuri publice ale Uniunii Europene. Prin urmare, programul pentru 2012 se bazeaza exclusiv pe stocurile de interventie existente, adica 162.000 de tone de cereale si 54.000 de tone de lapte praf degresat in regim de interventie.
- In acest fel, alocarile de hrana in cadrul programului ar putea scadea in cazul Romaniei, in 2012, la circa 12 milioane de euro, fata de aproape 30 de milioane de euro, pentru 2010, si 49,5 milioane de euro in 2011.