Romania Libera: Cercetarea, tinta imobiliara
Sindicatele din cercetare-proiectare resping demersul AVAS privind privatizarea institutelor specializate, deoarece considera ca acestea sunt vandute ca obiective imobiliare. Recent, Teodor Atanasiu, seful Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a declarat ca institutele romanesti de cercetare vor trebui privatizate deoarece, in caz contrar, in maximum doi ani toate vor ajunge in insolventa, iar apoi in lichidare.
El a explicat ca vor fi vandute exclusiv acele institute de cercetare de piata ineficiente, ale caror „produse” nu se vand. Reprezentantii Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare (FSLCP) din Romania acuza conducerea AVAS, respectiv pe presedintele Teodor Atanasiu, ca a urmarit doar satisfacerea unor interese imobiliare pentru clienti politici atunci cand a initiat proiectul de hotarare de guvern prin care ar urma sa fie modificata legislatia.
„Este vorba de interese imobiliare legate de activele (cladiri si terenuri) institutelor, nicidecum de interesele domeniului, stiut fiind ca nu vine nimeni sa investeasca de dragul dezvoltarii stiintei si tehnologiei din Romania. Legislatia din prezent asigura un cadru care sa conduca la pastrarea pentru cinci ani a obiectului de activitate si a numarului de specialisti ai unui institut de cercetare-proiectare scos la privatizare”, a declarat Constantin Martian, vicepresedintele FSLCP.
Acesta a oferit si doua exemple concrete de societati privatizate cu succes dupa actuala legislatie: SC Institutul pentru Tehnica de Calcul SA Bucuresti a fost cumparata de SC Transbordare Vagoane Marfa SA Bucuresti, iar SC INTEC SA Bucuresti a fost cumparata de SC BG Management Consultans SRL Bucuresti, ambii cumparatori neavand vreo legatura cu domeniul cercetare-proiectare.