Sari direct la conținut

Romania, locul 104 in clasamentul global al libertatii presei

Din 194 de tari, Romania se situeaza pe locul 104 in clasamentul global al libertatii presei, publicat recent de Freedom House. 47 de puncte inseamna „presa partial libera”, punctaj care asigura Romaniei locul 13 intre tarile Europei Centrale si de Est, inaintea Albaniei, dar dupa Serbia, Bosnia, Bulgaria etc.

Premiantele grupei sunt, ca si anul trecut, tarile baltice, iar codase, Armenia, Moldova, Rusia, Belarus, Turkmenistan. Tari in care libertatea de exprimare este un lux.

Cele mai avansate raman, pe glob, nedetronate de multi ani, Finlanda, Islanda, Suedia, Norvegia cu 8-10 puncte. Asta inseamna ca ele respecta pana la ultimul detaliu nu doar libertatea jurnalistilor, ci le creeaza toate conditiile pentru exercitatea profesiei.

In grupul tarilor Europei occidentale, numai 8% nu indeplinesc conditiile unei prese libere, din cauza Turciei si Italiei, a carei maladie este diagnosticata fara menajamente: Berlusconi.

De „berlusconizare” a fost suspecta si mass media din Romania: controlul guvernarii trecute asupra audio-vizualului si distribuirea preferentiala a publicitatii de stat sub semnatura atenta a premierului sunt cateva simptome trecute de Freedom House in fisa clinica.

Din 1980, de cand masoara temperatura presei pe glob, organizatia americana a folosit aceleasi criterii, urmarind cadrul legal, cadrul politic si cadrul economic, care definesc contextul media.

Eliminarea pedepsei cu inchisoarea pentru calomnie si unele progrese in aplicarea Legii 544 a accesului la informatie au cumulat 13 puncte, in schimb anul electoral, cresterea violentei impotriva jurnalistilor, ca si imixtiunile dure ale politicului in presa au determinat rate mai mari, 18, respectiv 16 puncte. Total 47, undeva intre Mozambic, Turcia, Panama.

Spre deosebire de competitii, evaluarile Freedom House califica pozitiv tarile cu punctaje mici: 0-30 presa libera, 31-60 presa partial libera, 61-100 presa deloc libera.

Uniunea Europeana a criticat Romania pentru deficitul pluralismului in mass-media. Nici patronatul strain nu a trecut examenul, fiind acuzat de jurnalistii de la „Evenimentul zilei” (Ringier) si de la „Romania libera” (WAZ) de amestec cu tenta politica in deciziile editoriale.

Manipularea si servilismul fata de putere caracterizeaza mediile publice, TVR si SRR, arata raportul pe baza cazurilor de cenzura semnalate de reporterii departamentelor de stiri. Se adauga numarul mare de agresiuni asupra jurnalistilor, fenomen care descurajeaza jurnalismul de investigatie.

Pe glob, comunica Freedom House, 39% din tarile analizate au presa libera, iar 35% n-au. Tendinta este negativa, libertatea presei se afla in declin, nici o adiere de libertate nu s-a inregistrat in Burma, Cuba, Coreea de Nord, Libia si Turkmenistan.

Numai „revolutiile orange” din spatiul ex-sovietic au mai inviorat atmosfera, aducand, de pilda, Ucraina, spre demnitatea unei prese „partial libere”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro