Sari direct la conținut

Romania nu vrea sa renunte la Gazprom in tranzitul de gaze 

HotNews.ro

Romania vrea sa continue colaborarea cu gigantul rus Gazprom si dupa anul 2011, cand vor expira doua contracte bilaterale privind tranzitul international de gaze, dar are nevoie de clarificarea unor teme, au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax. Tranzitul international de gaze rusesti prin Romania catre Bulgaria, Turcia, Grecia si Macedonia are nevoie de unele „clarificari”, a mai spus sursa citata fara sa ofere detalii suplimentare.

Tranzitul gazelor rusesti prin Romania este asigurat prin trei statii de masurare, situate la intrarea in Isaccea, si prin alte trei unitati similare amplasate la iesirea de pe teritoriul Romaniei in localitatea Negru Voda. Tranzitul se realizeza prin trei conducte, fiecare cu o lungime de 192 km.

Doua conducte, cu o capacitate de tranzit de circa 18 miliarde metri cubi pe an (nivel similar cu cel al consumului national) asigura fluxul gazelor pe linia Turcia-Grecia-Macedonia, iar o conducta cu o capacitate de opt miliarde metri cubi pe an pe relatia Bulgaria.

In prezent, Romania importa circa o treime din necesarul de gaze din Federatia Rusa, prin Ucraina, in doua puncte de interconexiune, respectiv conducta Tekovo-Mediesu Aurit, cu o capacitate de 11 milioane metri cubi pe zi, si conducta Orlovka-SMG Isaccea, cu o capactitate de 24 milioane metri cubi pe zi.

Sistemul de tranzit al gazelor si cel de transport este operat de compania Transgaz din Medias.

Consumul anul de gaze la nivel national este de circa 17 miliarde metri cubi, din care apropae doua treimi este asigurat de producatorii Romgaz Medias si Petrom.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro