Romania si Bulgaria au semnat un memorandum pentru construirea unor hidrocentrale pe Dunare
Ministrul Economiei, Ion Ariton, si omologul sau bulgar, Traicho Traikov, au semnat un memorandum de intelegere privind construirea unor amenajari hidroenergetice pe Dunare. De asemenea, cei doi ministri au discutat despre cuplarea pietelor de energie electrica din cele doua tari, proces asupra caruia s-a convenit in data de 30 noiembrie 2010, la Sofia, informeaza Ministerul Economiei. Potrivit unor declaratii facute in luna iulie de catre ministrul economiei din Bulgaria, vor fi doua amenajari hidroenergetice care vor produce un total de peste 3.800 GWh de electricitate pe an. Complexurile energetice se vor afla intre Nikopol si Turnu Magurele si intre Silistra si Calarasi.
„Proiectul va contribui la procesul de promovare a eficientei energetice si resurselor regenerabile si, prin aceasta, la dezvoltarea economica durabila a celor doua state”, arata Ministerul Economiei.
In ceea ce priveste cuplarea pietelor energiei, cei doi operatori de transport si sistem din Romania si Bulgaria, Transelectrica si ESO-EAD, colaboreaza printr-o serie de proiecte comune in domeniu.
Alte proiecte importante pentru cele doua state, care au fost discutate in cadrul intalnirii ministrilor din cele doua tari, au fost interconectarea sistemelor de transport gaze naturale ale Romaniei si Bulgariei pe directia Giurgiu-Ruse, precum si realizarea unui nou punct de import gaze.
Conducta va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 mld. mc/an, iar capacitatea minima de transport de 0,5 mld. mc/an. Valoarea totala estimata a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinantare europeana) este de 23.823.836 euro, din care TRANSGAZ S.A. -10.093.952 euro si BULGARTRANSGAZ E.A.D. – 13.729.884 euro.
In ceea ce priveste proiectul Nabucco, atat Romania, cat si Bulgaria, si-au exprimat sustinerea pentru dezvoltarea sa, avand in vedere caracterul sau strategic in cadrul Coridorului Sudic si contributia la securitatea energetica a Europei.