Sari direct la conținut

"Romania te iubesc": Cum si de ce sta abandonata in spitale aparatura de ultima generatie

HotNews.ro

In Romania exista spitale si sectii intregi, utilate complet, cu echipamente de multe milioane de euro, iesite din garantie. Stau insa inchise din cauza incompetentei unor manageri sau a hotiei unor primari si presedintinti de consilii judetene. Pe toti ii vedeti duminica, la „Romania, te iubesc!”. Oamenii mor cu zile, in timp ce langa ei sunt echipamente si aparate care ar putea sa-i salveze, dar o legislatie proasta, manageri incompetent si politicieni corupti au facut ca un intreg sistem sa fie bolnav si sa nu functioneze.

La Braila, un angiograf care a costat un million de euro sta plin de praf, incalzit cu o aeroterma. In curand iese din garantie si nu a fost folosit niciodata. Angiograful este in subsolul unei cladiri finalizate, cu 4 etaje, care ar trebui sa gazduieasca o sectie de chirurgie cardiaca si una de pediatrie. Cla

direa sta inchisa pentru ca atunci cand au terminat-o, constructorii si managerii spitalului si-au dat seama ca nu o pot lega de cladireaspitalului. Planul initial prevedea ca vor fi date niste gauri in pereti pentru a uni cele doua cladiri. Cand au terminat cladirea si-au dat insa seama ca daca ar da gaurile vechil spital judetean, care are 8 etaje s-ar putea darma. In loc sa gaseasca o solutie, autoritatile si constructorul s-au dat in judecata si pe cladire s-a pus lacatul. Revoltator este ca oamenii mor cu zile. Ar putea fi salvati in acesta clinica.

La Braila sunt mai multe situatii incredibile. Din 2011, noua sectie de ATI sta nedeschisa pentru ca in subsol nu s-a putat da o gaura intr-un perete de 30 de centimetri pentru a face legatura cu spitalul. Si aici sunt echipamente de multe milioane de euro nefolosite. Si nu e tot, locul se mai mandreste si cu o sectie de chirurgie, cu 6 sali de operatie, de ultima generatie, care stau nefolosite pentru nimeni nu s-a gandit ca pentru a le pune in functiune va fi nevoie si de curent electric. Acum n-au curent, iar salile stau nefolosite. Asta in conditiile in care pacientii sunt operati in sali vechi de 40 de ani si cu echipamente din acea perioada.

In spitalul Gomoiu, la sectia Neurologie, sunt internati in fiecare luna peste 120 de copii. Alti osuta vin in fiecare luna la control. Asta pe un spatiu de doar cativa metri patrati. Sectia arata ca o cusca. Spatii mici, neaerisite, fara lumina. Sunt saloane in care copii stau fara lumina si aer curat si 3 luni de zile. Si asta din cauza unei constructii lipite de geamul lor, constructii care ar trebui sa fie viitorul spital Victor Gomoiu. O cladire inceputa cu fast electoral in 2013. Termenul de finalizare al cladirii era februarie 2015. De mai bine 3 luni, in santier nu se mai lucreaza pentru ASSMB, o institutie a statului nu a dat bani. La „Romania, te iubesc!” o sa vedeti reactiile directorului ASSMB pe care l-am chemat in santier, reactii care explica situatia actuala. La Falticeni, de 26 de ani se cosntruieste un spital. In loc sa-l termine, edilii locului si sefii de la Bucuresti au hotarat in 2007 sa transforme o parte a spitalului in bloc ANL.

Saloanele au fost comparti mentate in apartamente si garsoniere. Spitalul este terminat in proportie de 80 la suta si multe echipamante zac pline de praf, iesite din garantie. In tot acest timp, pacientii zac intr-un spital vechi de 150 de ani, in saloane cu 12 paturi, de multe ori cate doua persoane intr-un pat. In Buzau, in 2012 a fost inaugarata o materniatate ultramoderna, cu doar o saptamana inainte de alegeri. Parte din echipamante erau inchiriate pentru a da bine in fata camerelor, iar restul erau cumparate la preturi si de 50 de ori mai mari. Pe fir a intrat DNA ul si de 4 ani maternitatea sta inchisa. Asta in conditiile in care, in tot acest timp 10 mii de copii s-au nascut in vechea materniatte a orasului, care sta sa cada si care trebuia daramata de mult. Acum, pentru ca se apropie alegerile, in Buzau s-a lansat zvonul ca maternitate va fi din nou inaugurata. Si astfel de situatii sunt multe in tara.

Le vedeti duminica, la „Romania, te iubesc!”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro