Sari direct la conținut

Romania, ultimul loc din Uniunea Europeana la venituri bugetare

Business Standard

Statul roman s-a clasat anul trecut pe ultimul loc, in Europa, in ceea ce priveste volumul veniturilor bugetare raportat la Produsul Intern Brut (PIB), potrivit Eurostat, institutul european de statistica. Ponderea veniturilor a fost, in 2006, de 33,2% din PIB, in timp ce cheltuielile s-au situat la 35%, ceea ce inseamna ca deficitul bugetar a fost de aproximativ 1,9%.

Aceasta situatie se mentine de cativa ani buni, in ultimii patru ani (2003-2006), statul roman nedepasind pragul de 32-33%.

Alaturi de tara noastra, in categoria codaselor se afla Lituania si Slovacia, unde veniturile au o pondere putin mai ridicata, cu 0,2%, respectiv 0,3%. In cele noua tari din Europa Centrala si de Est care fac parte din Uniunea Europeana, dar nu si din zona euro, ponderea veniturilor este, in medie, de 36-37% din PIB.

Cele noua state din aceasta regiune, fostele state comuniste Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Letonia, Estonia, Lituania, Slovacia, Romania, au fost desemnate prin simbolul CEE9.

Pe primul loc in aceasta zona, la venituri bugetare, este Ungaria, cu o pondere de 42,6%, dar si cu cheltuieli de 51,9%. Rezulta un deficit bugetar de 9,2% din Produsul Intern Brut. La nivelul intregii Uniuni Europene, prima pozitie este detinuta de Suedia (venituri – 57,9%, cheltuieli – 55,6%), care este urmata de Danemarca (56,2% vs 51,5%).

In alta ordine de idei, statele care au aderat la UE in 2004 au o medie a veniturilor bugetare de peste 35%, iar tarile din vechea Europa au o medie de peste 45% din PIB.

Chiar si statul pe care Romania il ia drept termen de comparatie, Bulgaria, are venituri bugetare superioare: 40,3%. In plus, din analiza datelor din perioada 2003-2006, rezulta ca imbunatatiri majore nu se petrec peste noapte, de la un an la altul. De altfel, la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor estima ca veniturile bugetare vor creste pana la 37,7% din PIB, in 2010. Putin mai mult decat a avut Letonia anul trecut.

integral in Bussines Standard

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro