Sari direct la conținut

Romania va avea pachet majoritar la societatea ce va construi noi reactoare la Cernavoda

HotNews.ro

Compania Nuclearelectrica va detine 51% din actiunile societatii de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavoda. In plus, au fost identificate sursele de finantare, in conditiile in care proiectul este estimat la circa 2,2 miliarde de euro.

„Miercuri se va aproba in Guvern schimbarea strategiei pentru realizarea unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, care prevede ca Nuclearelectrica sa detina 51% din actiunile societatii de proiect care va construi cele doua unitati. Au fost identificate si sursele de finantare din partea statului romin, banii care vor veni de la fondul de dezvoltare in care se aduna banii din privatizari. Din aceasta cauza s-a si intirziat atit, pentru ca nu erau cunoscute sursele de finantare”, au declarat marti pentru NewsIn surse guvernamentale.

Potrivit acestora, daca se va aproba in Guvern aceasta Hotarire, se vor relua discutiile cu cei sase investitori, in noile conditii. Discutiile cu investitorii sunt legate de noile cote de participare ale acestora si de modificarile aduse Acordului investitorilor (intrucit este posibil ca cei sase investitori sa nu fie de acord cu o serie de prevederi din Acord). Totodata, sursele citate au precizat ca pina acum nu sunt semnale ca unii dintre investitori s-ar putea retrage.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat duminica, in cadrul Forumului Energetic Regional, ca miercuri va fi aprobata Hotarirea de Guvern care prevede ca statul roman sa detina participatia majoritara la compania de proiect care va costrui unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. Potrivit acestuia, Nuclearelectrica va detine cel putin 51% din actiunile noii societati. ” Este normal ca statul roman sa aiba participatia majoritara in acest proiect. Romania are resurse financiare pentru a asigura aceasta finantare”, a afirmat atunci Varujan Vosganian.

Comisia de negociere a definitivat si transmis la 1 martie celor sase investitori, aflati in negocieri de trei luni, proiectul Acordului de asociere al investitorilor si cel al Actului de constituire al noii societati care va construi unitatile 3 si 4, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica.

Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati, ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola, si RWE Power, a inceput la 4 decembrie 2007. Compania de Proiect, ce urmeaza sa fie constituita, va finaliza, va pune in functiune si va exploata Unitatile 3 si 4 de la Centrala nucleara de la Cernavoda. Realizarea celor doua unitati presupune investitii de circa 2,2 miliarde de euro, iar fiecare din cele doua reactoare ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW. Reactoarele vor livra o cantitate de energie de cite 5,2 TWh anual fiecare, iar pretul de vinzare a electricitatii produse este estimat la 28,2 – 32,5 euro/MWh. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani.

Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip Candu 6. Costurile pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda vor depasi estimarile initiale, intrucit nu au fost incluse si costurile de finantare si nici cresterile preturilor la materiale (in special ale otelului) si nici manopera din ultima perioada, a declarat la 17 martie directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro