Sari direct la conținut

România va fi „dusă de val la coșul de gunoi al istoriei”, amenință un influent deputat rus / Decizia luată la Moscova

HotNews.ro
România va fi „dusă de val la coșul de gunoi al istoriei”, amenință un influent deputat rus / Decizia luată la Moscova
Deputatul Piotr Tolstoi, presedintele adjunct al Dumei de Stat de la Moscova (FOTO: Dmitry Dukhanin / Kommersant / Profimedia)

Parlamentarii ruși își vor suspenda calitatea de membri în Adunarea Parlamentară a OSCE, supărați pe România, care nu le-a eliberat vize pentru reuniunea de la București a organizației internaționale, scrie pravda.ru.

Un proiect de rezoluție privind retragerea Rusiei din Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa va fi pregătit de Comisia Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale, a anunțat Leonid Sluțki, președintele acestei comisii din camera inferioară a parlamentului rus, într-un mesaj transmis pe canalul său de Telegram.

Acesta urmează să fie dezbătut pe 3 iulie, când o propunere în acest sens va fi discutată și în Consiliul Federației, camera superioară a legislativului de la Moscova.

Ideea a fost prezentată miercuri de senatorul Vladimir Djabarov, un membru al partidului Rusia Unită condus de Vladimir Putin.

Fără vize pentru parlamentarii ruși la București

Senatorul Djabarov a declarat că poziția privind suspendarea din Adunarea Parlamentară a OSCE a fost convenită deja cu Duma de Stat și că decizia comună a fost luată după ce România și-a anunțat sâmbătă refuzul de oferi vize deputaților din Rusia și Belarus pentru a participa la reuniunea de la București între 29 iulie și 3 iulie.

„Autorităţile române au decis să nu permită participarea delegaţiei Federaţiei Ruse la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, desfăşurată în România în perioada 29 iunie – 3 iulie. Măsura va fi aplicată tuturor membrilor delegaţiei, parlamentari şi staff tehnic”, a anunţat sâmbătă Radu Filip, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la București.

El a precizat că aceeaşi măsură va viza şi delegaţia Republicii Belarus.

„Decizia părţii române se bazează pe poziţia cunoscută şi consecventă a României în raport cu Federaţia Rusă, în contextul războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei. De asemenea, o parte din membrii delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a OSCE sunt vizaţi de măsuri restrictive la nivelul Uniunii Europene. Decizia vizează şi Belarus, susţinător al războiului declanşat de Federaţia Rusă”, a explicat oficialul român.

Reacții furioase de la Moscova

Comentând acest subiect, președintele Consiliului Federației, senatoarea Valentina Matvienko, a descris OSCE drept o „organizație ucraineană”.

„Cum poate Adunarea Parlamentară și OSCE în ansamblu, organizația responsabilă pentru securitatea în Europa, să excludă Rusia de la participare? Cum se poate discuta despre securitatea europeană fără participarea Federației Ruse?”, a mai spus ea.

Deputatul Piotr Tolstoi, președintele adjunct al Dumei de Stat și legiuitorul care a condus delegația rusă în Adunarea Parlamentară a OSCE, și-a exprimat „speranța pentru continuarea dialogului” privind securitatea în spațiul OSCE „după victoria noastră în Ucraina” și cu „noua OSCE” după „noua” [conferință de la] Ialta și de la Helsinki (n.r. o referință la acordurile din 1975 prin care a fost creată OSCE).

„Toți cei care ni se vor împotrivi astăzi vor fi duși de val în coșul de gunoi al istoriei”, a mai spus Piotr Tolstoi.

Acesta, un alt membru al partidului Rusia Unită și un descendent al scriitorului Lev Tolstoi, este cunoscut pentru declarațiile sale belicoase.

Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a amintit în schimb că Rusia a refuzat să își plătească contribuția la OSCE „acest sabat, care nu are nimic de-a face cu structurile parlamentare”.

El a acuzat OSCE că „dansează pe ritmul Statelor Unite” și că amintește în acest sens de „unele ramuri ale blocul NATO.”

Volodin declarase în luna februarie că Rusia se va retrage din Adunarea Parlamentară a OSCE însă ulterior parlamentul rus s-a rezumat doar la suspendarea plății contribuției.

„Cel mai rău lucru în această situație este că încă plătim bani, iar noi suntem unul dintre cei mai mari jucători, așa că trebuie să ieșim și să nu mai transferăm fonduri”, spunea atunci Volodin.

Ce este OSCE?

Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa este un organism interparlamentar format din 57 de state membre. Adunarea a fost creată în 1991 pentru a facilita realizarea obiectivelor OSCE, inclusiv prevenirea și soluționarea conflictelor, precum și consolidarea instituțiilor democratice în toate țările membre ale OSCE.

Din 1993, Adunarea a monitorizat alegerile în peste 30 de națiuni din Europa, Africa, America de Nord și Asia.

Vara trecută, Adunarea Parlamentară a OSCE a recunoscut oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului pentru implicarea sa în Grupul Wagner.

Tot anul trecut, secretarul general al OSCE le-a spus jurnaliștilor germani că Rusia ar trebui să rămână în organizație pentru a menține canalele diplomatice.

Ulterior, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a boicotat reuniunile OSCE din cauza prezenței continue a Rusiei în cadrul organizației.

Purtătorul de cuvânt al lui Kuleba a declarat că Rusia abuzează de regula consensului în cadrul OSCE și recurge la șantaj și la amenințări deschise pentru a bloca chestiuni-cheie, cum ar fi candidatura Estoniei la președinția din 2024.

În ultimii doi ani, Rusia a fost expulzată din mai multe organizații internaționale pentru drepturile omului, inclusiv din Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite.

Urmărește ultimele evoluții din a 848-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.


INTERVIURILE HotNews.ro