Romanii, strainatatea si banii trimisi acasa
Dupa 1990, un numar tot mai mare de romani (in cazul de fata oraseni) au calatorit sau au muncit in strainatate. Intrebati daca rudele lor plecate in strainatate trimit bani acasa, 41% dintre cei care se afla in situatia de a avea pe cineva plecat nu raspund, iar 29% spun ca nu primesc bani din strainatate.
Acestea sunt cateva dintre primele rezultate ale studiului „Romania urbana”, realizat de Gallup, la cererea Fundatiei pentru o Societate Deschisa (FSD).
Una dintre temele studiului „Romania urbana”, care urmareste sa descopere care sunt opiniile si perceptiile locuitorilor din orasele Romaniei in legatura cu o serie de teme de interes general, trateaza si problema migratiei si a calatoriilor in strainatate.
In acest sens, rezultatele indica faptul ca un numar tot mai mare dintre oraseni calatoresc sau muncesc in strainatate. 7% dintre acestia au declarat ca au muncit pentru o perioada intr-o tara straina. De asemenea, in 17% dintre gospodarii exista si alte persoane care au lucrat in strainatate pentru un timp.
In perioada culegerii datelor, adica a doua jumatate a acestui an, in 12% din gospodariile din mediul urban una sau mai multe persoane erau plecate in strainatate. In 61% din aceste gospodarii o singura persoana era plecata, in 29% doua persoane si in 3% trei sau mai multe persoane.
Persoanele plecate sunt in mod egal de gen masculin si feminin, dar 25% dintre respondenti nu au furnizat aceasta informatie. Cei mai multi sunt tinerii, in 32% dintre gospodarii fiind plecati tineri intre 20 si 29 de ani, 23% dintre cei plecati incadrandu-se in grupa de varsta 30-39 de ani. Doar 2% sunt sub 20 de ani si doar 6% peste 50 de ani.
In privinta destinatiei, in luna septembrie a anului 2005, principala destinatie a romanilor plecati in strainatate a fost Italia, indicata de 26% dintre rudele ramase acasa. Urmeaza Spania, cu 13%, si SUA, cu 7%, apoi Germania si Franta cu cate 4 procente.
Cat despre orasenii aflati acum in Romania, 32% dintre acestia intentioneaza sa calatoreasca, pe viitor, in strainatate. Motivul cel mai des mentionat, 17% dintre acestia, este turismul. Munca este motivul principal pentru 11% dintre respondenti.
Cei care intentioneaza sa calatoreasca, tintesc tari precum Italia, in proportie de 19%, urmata de Grecia (13%) si Spania (8%). O cincime nu s-au hotarat inca. Italia este indicata ca destinatie si de catre 31% dintre cei care pleaca la munca in strainatate, urmata de Spania cu 17% dintre optiunile orasenilor.
Doar 4% dintre orasenii din Romania ar vrea sa mearga in strainatate, pentru afaceri, iar destinatia preferata este tot Italia (16%), urmata de Germania (15%) si Spania (10%).
Italia este si tinta celor mai multi dintre cei care vor sa emigreze definitiv din Romania.
Referitor la banii trimisi acasa de catre rudele plecate in strainatate, 41% dintre cei care se afla in situatia de a avea pe cineva plecat nu raspund, iar 29% spun ca nu primesc bani din strainatate.
2% afirma ca primesc mai putin de 100 de euro lunar, 13% mentioneaza faptul ca primesc lunar intre 100 si 300 de euro, 5% intre 300 si 500 de euro, tot 5% intre 500 si 700 de euro si 4% mai mult de 700 de euro.
Banii primiti sunt folositi pentru cheltuielile obisnuite ale casei de 53% dintre cei chestionati, pentru cumpararea de aparatura electrocasnica de 24%, pentru ingrijirea copiilor de 22%, pentru construirea unei case de 10% si pentru achizitionarea unui automobil de 10%. Doar 4% folosesc banii pentru deschiderea unei afaceri.
Cercetarea, desfasurata in perioada 19-28 septembrie, a cuprins un esantion de 2195 de persoane in varsta de cel putin 18 ani, fiind reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei. Eroarea statistica maxima admisa este de +/- 2,3%.
Proiectul „Romania urbana”, a inceput in luna iulie 2005, cercetarile urmand a fi finalizate in decembrie anul curent.