Sari direct la conținut

Romconstruct Bucuresti, artizanul lucrarilor de arta din Cluj

Buna ziua, Ardeal

Patronul firmei Romconstruct Holding Bucuresti, care a castigat licitatia pentru renovarea Teatrului National Lucian Blaga din Cluj Napoca, Vasile Turcu, este unul dintre colaboratorii de seama ai institutiilor statului.

Turcu este pe cale sa mai adauge o afacere pe bani publici la palmaresul sau, dupa ce Romconstruct a fost preferata de Ministerul Culturii pentru a executa lucrari de peste o suta de miliarde de lei la Teatrul National din Cluj.

Ministerul Culturii a avut doi reprezentanti in comisia de licitatie, este vorba de Marinela Predescu si Marcel Stoenescu. Cel din urma este atat membru in comisia tehnica a ministerului, cat si consilier personal al ministrului culturii, Razvan Theodorescu.

Asa cum am mai aratat, Romconstruct Bucuresti, condusa de Vasile Turcu, este una dintre cele doua firme care s-au inscris la licitatie, cealalta fiind Erbasu SRL, tot din Bucuresti.

Surse din domeniu sustin insa ca Erbasu a fost inscrisa numai pentru a fi intrunite conditiile prevazute de cadrul legal, lucru dovedit si de faptul ca pana la scurgerea perioadei de contestatii, care a expirat luni la ora 19.00, Erbasu nu depusese nici o cerere pentru reexaminarea dosarelor de licitatie.

Faptul poate fi pus insa si pe seama situatiei speciale din firma, al carui patron, Mihail Erbasu, a decedat recent in conditii inca neelucidate.

Renovarea Muzeului din Bucuresti, castigata tot de Romconstruct

Ministerul Culturii a amenintat conducerea Teatrului National Cluj ca va sista fondurile pentru reabilitarea cladirii, in urma publicarii materialului din ?Buna ziua, Ardeal? care divulga intelegerile dintre minister si Romconstruct.

Un argument in plus pentru amenintarile institutiei este si faptul ca, in ciuda degradarii cladirii, aceasta este inca ?sanatoasa?, dupa cum au relevat unele expertize efectuate la Budapesta. Valoarea lucrarilor de la teatru se ridica la 130 de miliarde de lei, bani care vor intra in conturile Romconstruct Holding Bucuresti.

Un precedent pentru lucrarea de la Cluj ar putea-o reprezenta renovarea Muzeului National de Istorie din Bucuresti, unde castigator al lucrarii a fost desemnat tot Romconstruct.

Pentru aceasta lucrare Vasile Turcu a incasat deja o parte consistenta din cele 91 de miliarde de lei, valoarea lucrarii la data respectiva (aproximativ trei milioane de euro), insa lucrarile de renovare nu au fost incheiate pana in prezent.

Directorul institutiei, Crisan Museteanu, s-a declarat insa multumit de activitatea Romconstruct, si a afirmat ca se spera finalizarea lucrarilor in cursul anului viitor. Pe de alta parte, directorul tehnic al institutiei, Liliana Danielescu, a refuzat insa sa precizeze suma care a fost virata de minister pana la aceasta data.

Motivul invocat de director, care este persoana publica, este ca ?suma este un lucru care nu trebuie spus, pentru ca sunt bani veniti la noi?, chiar daca banii au venit din fonduri publice iar institutia care i-a virat, Ministerul Culturii, este la fel de publica. ?Nu vreau sa va spun?, a subliniat Danielescu, admitand totusi ca in unele cazuri banii nu au fost virati la timp.

La licitatia pentru renovarea cladirii au participat patru firme, insa Danielescu a refuzat, din nou, sa le precizeze numele.

Patronul, decorat de Ion Iliescu

Romconstruct a cumparat, intre altele, pe modelul Societatii Nationale Tutunul Romanesc, jumatate dintre fostele ICRAL-uri din Bucuresti. Pe un pret derizoriu, Turcu a achizitionat trei dintre fostele ICRAL-uri, este vorba de Rom Vial SA (fostul ICRAL al sectorului 1), Titan AL SA (fostul ICRAL al sectorului 3) si Orizont SA (fostul ICRAL al sectorului 6).

Pe de alta parte, fostele ICRAL-uri administreaza cladiri aflate in proprietatea municipalitatii din Bucuresti, astfel ca Turcu incaseaza comisioane atat din chirii cat si de la primaria capitalei, pentru lucrarile de renovare si intretinere. Patronul firmei Romconstruct este un apropiat al PSD si recunoscut ca fiind unul dintre sponsorii oficiali ai partidului.

Detinator al unei averi impresionante si inclus in topul celor mai bogati romani intocmit de revista ?Capital?, Turcu a recurs la nenumarate tertipuri pentru a-si spori averea. Turcu este un apropiat al lui Ion Iliescu, fapt dovedit si de o recenta decorare a acestuia.

Directorul Romconstruct a fost decorat de catre presedinte la 7 februarie cu ordinul Meritul Cultural in rang de Mare Ofiter pentru promovarea culturii, prn decretul presedintial nr. 38. In plus, Turcu participa deseori la delegatiile oficiale ale presedintelui.

Am solicitat punctul de vedere al lui Turcu fata de faptele prezentate mai sus, insa la sediu ni s-a spus ca pentru convorbirile, chiar si telefonice, cu directorul Romconstruct, este nevoie de o programare.

Manarii cu APAPS pentru cladiri de un milion de euro

Pentru ca Turcu sa poata cumpara fostul ICRAL al sectorului 3, Titan AL, ministrul Autoritatii pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a trecut in administrare speciala Titan AL, prin ordinul 88 din 27 septembrie 2002 al ministrului Ovidiu Musetescu, publicat in M. Of. din 3 octombrie 2002.

Firma inregistra profit la data cand a fost emis ordinul, astfel ca nu era nevoie de administrare speciala. A fost insa necesara pentru a scadea semnificativ valoarea de cumparare pe piata a fostului ICRAL. Prin instituirea procedurii de administrare speciala, ministrul a decretat la art. 2 alin. b din ordinul 88 ca toti creditorii bugetari nu vor incepe masurile de executare silita impotriva societatii comerciale cu pricina. Masurile care fusesera deja initiate au fost suspendate.

De 16 ori mai putini bani

De metoda de care s-a folosit Romconstruct pentru a castiga licitatia de la Teatrul National din Cluj se folosise si pentru a cumpara Titan AL. Licitatia pentru achizitia fostului ICRAL a fost deschisa, insa conditiile impuse de APAPS au fost atat de restrictive incat doar doua firme au cumparat caietul de sarcini.

Una dintre cele doua a fost Romconstruct, care a si castigat de altfel licitatia prin achizitionarea a 86 la suta dintre actiunile Titan AL, in noiembrie anul trecut. Administrator special al Titan AL a fost numit inainte de privatizare Marian Comanescu, seful de cabinet de la acea data al lui presedintelui APAPS, Ovidiu Musetescu.

Privatizarea ICRAL-ului a fost supravegheata de directorul sucursalei Bucuresti-Ilfov a APAPS, Cristiana Radu. Gratie celor doi, Turcu a obtinut cele 86 la suta dintre actiunile Titan AL contra echivalentului a aproximativ 70.000 de euro.

Pentru acesti bani, patronul Romconstruct a primit de la Musetescu un depozit pe strada Industriilor 50, un altul pe strada Valsanesti, o cladire pe strada Lacramioarei 56, si un bloc de locuinte cu cinci nivele in centrul Bucurestiului.

Numai blocul de pe strada Hristo Botev, unde este de altfel sediul societatii, valoreaza pe piata aproape un milion de euro, nemaipunand la socoteala celelalte active ale societatii bucurestene. Potrivit datelor Registrului Comertului, asociati la Rom Vial SA sunt, laolalta cu Romconstruct, APAPS, cu 6,1% din actiuni, Marinast Serv Company SRL cu 8%, si SIF Muntenia cu 1%.

Dupa ce a fost cumparata de Romconstruct, Romvial are acum sase administratori, intre care si Luminita Florica Mihutu, director al AFI Serv Bucuresti, firma din administrarea primariei Bucuresti care se ocupa tot – culmea – de administrarea imobilelor. Mihutu a negat initial ca s-ar afla pe lista, insa dupa ce a fost pusa in fata documentelor a recunoscut ca are zece actiuni la Romvial.

Pentru aceste zece actiuni, investite de ea si de mama ei in Romvial cu ocazia Cuponiadei, Mihutu a fost trecuta in lista administratorilor ca fiind cenzor permanent. In aceeasi lista a fost trecut si directorul Romconstruct Holding, Vasile Turcu, cu functia de administrator si de membru in consiliul de administratie, din 10 septembrie anul trecut.

La Titan AL, al carui mecanism de cumparare a fost aratat mai sus, actionari, cu procente infime din actiuni, sunt firmele obscure Z-Line SRL Bucuresti (1,2% din actiuni), si PPM (9,6%), releva datele Registrului Comertului. Vasile Turcu este inscris ca administrator si membru in consiliul de administratie din 17 decembrie anul trecut.

Toate trei fostele ICRAL-uri au contracte de prestari servicii cu primaria Capitalei, pentru care incaseaza chiriile pe spatii si de la care primeste fonduri pentru renovarea cladirilor. De remarcat ca pana la aceasta data tot profitul celor trei societati a fost reinvestit.

In bunastarea Romconstruct, care a cumparat recent un utilaj de constructii din banii incasati de la cele trei foste ICRAL-uri.

Nici o firma clujeana nu a participat la licitatie

Aceasta este asadar firma care a castigat licitatia de renovare a Teatrului National din Cluj Napoca. Primele anunturi de angajare pentru lucrarile de renovare a teatrului din Cluj au fost publicate in presa marti, la o zi dupa incheierea perioadei de contestatii, si se refera la dirigintii de santier care vor coordona lucrarile.

In mod normal, la licitatie puteau participa si firme de constructii din Cluj Napoca, mai ales ca in caietul de sarcini este trecut la obiectul lucrarilor ?renovare?, si nu ?restaurare?.

In plus, Teatrul National a mai colaborat cu doua dintre firmele mari de constructii din Cluj, respectiv Antrepriza de Constructii si Instalatii (ACI) care a realizat recent instalatia electrica a institutiei, si Napoca SA, care a renovat sala Euphorion a teatrului in 1996.

Doru Bodrea, seful compartimentului tehnic al teatrului, a declarat insa ca pentru renovarea teatrului ?nu si-a manifestat nimeni (din Cluj-n.red.) intentia de a participa la licitatie, nu au cumparat nici caietul de sarcini?. ?Aici e o lucrare mai mult de suflet, pentru ca daca nu ai niste bani in buzunar si nu vin banii de la minister doua luni vrem ca constructorul sa nu intrerupa lucrarile.

Ne trebuie un constructor care sa iubeasca arta. Lucrarea de aici de la teatru e una mai degraba de palmares, nu una productiva?, a declarat Bodrea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro