Sari direct la conținut

România a devenit un exportator net de energie / De ce nu este neapărat o veste bună

HotNews.ro
Electricitate, Foto: HotNews / Claudia Pirvoiu
Electricitate, Foto: HotNews / Claudia Pirvoiu

​Exporturile de energie electrică aproape s-au dublat în primele șapte luni din 2023, arată date de la Statistică transmise la solicitarea HotNews.ro. Practic, România a devenit exportator net în 2023, spre deosebire de anul trecut când importurile au fost mai mari. Dar, contrar așteptărilor, România nu iese neapărat pe câștig având în vedere că importurile sunt mult mai scumpe decât exporturile.

Exportăm ieftin și importăm scump

Mai exact, în primele șapte luni s-au exportat 7,2 milioane MWh energie electrică, aproape dublu față de anul trecut, la o valoare de 789,5 milioane euro (circa 109,5 euro/ MWh, în medie).

Anul acesta, importurile au scăzut puțin față de anul trecut, însă un MWh este mult mai scump decât unul exportat. În primele șapte luni din 2023, s-au importat 4,3 milioane MWh în valoare de 675,4 milioane euro (155,3 euro/MWh, în medie). Practic, un MWh importat este, în medie, cu 46 euro mai scump decât unul exportat.

Anul trecut, în aceeași perioadă, se exportaseră 3,7 milioane MWh, de 813,7 milioane euro (216,8 euro/MWh) și au intrat în țară 4,7 milioane MWh în valoare de 1,18 miliarde euro (249,3 euro/MWh).

De ce exportăm ieftin

România nu are o piață funcțională, liberă, pe care să poată fi încheiate contracte pe termen lung, la prețuri avantajoase, de altfel, nici nu există semnale de preț și exporturile se fac atunci când există surplus de energie în rețea. Mai exact, exportă când nu are nevoie de toate cantitățile de energie produse și, de obicei, atunci prețurile sunt scăzute. Sunt luate în considerare prețurile de pe piețele spot cu care România este cuplată.

Când este prea multă energie și cerere scăzută, în general noaptea, prețul scade, iar când este cerere ridicată, prețul crește. Când cererea crește și nevoia de importuri crește și așa se explică faptul că acestea se fac la prețuri mai mari.

Nu avem o piață funcțională în condițiile în care este complet reglementată prin schemele de plafonare a prețului.

Citește și De ce nu sunt încheiate contracte bilaterale pe termen lung pentru energie / Doar trei parteneriate de tip PPA există în România

Producție mai mare, consum mai mic

Exporturile au crescut și pe fondul creșterii producției, dar și a scăderii consumului pe plan național. Consumul de energie a scăzut cu 7% în primele 8 luni ale anului față de aceeași perioadă din 2022, ajungând la 32,7 milioane MWh, arată datele de la INS.

În același timp a crescut producția, cu 2,2%, la 43,9 milioane MWh.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro