Sari direct la conținut

România a importat în primele 3 luni alimente de aproape 3 miliarde de euro. La carnea de porc doar 10% din ce se găsește pe raft este de proveniență locală

HotNews.ro
La supermarket, Foto: Shutterstock
La supermarket, Foto: Shutterstock

România a importat în primele 3 luni ale anului mărfuri de aproape 30 de miliarde de euro, din care circa 10% au fost alimente și animale vii, arată datele Statisticii, transmise vineri. De pildă la carne, fiecare român a mâncat carne importată în valoare de 100 de euro în ultimul an.

Doar 10% din ce se găsește în magazine este carne de la porc de proveniență locală.

Exporturile din aceeași perioadă au fost de aproape 23 de miliarde de euro, în scădere cu 3,7% față de primul trimestru al anului trecut. Deficitul balanţei comerciale în perioada 1.I-31.III 2024 a fost de 6,69 miliarde de euro, mai mic cu 103,3 milioane euro (-1,5%) decât cel înregistrat în perioada 1.I-31.III 2023.

„Exportăm cantități însemnate de produse cu o valoare de piață redusă și în același timp importăm, printre altele, reziduuri de produse agricole, folosite de cele mai multe ori la creșterea animalelor, precum și produse agro-alimentare, obținute în urma unui proces de prelucrare industrială. Nu întâmplător, din comerțul cu produse agro-alimentare în perioada postdecembristă s-a acumulat un deficit (diferența dintre suma exporturilor și importurilor de produse agro-alimentare) de peste 22 miliarde euro”, arăta într-o analiză pentru HotNews președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei.

În anul 1995, România importa numai 2,4% din resursele necesare consumului intern. Acum, ponderea importurilor a crescut la aproape jumătate din necesarul de consum intern (mai exact 47%).

În anii ’90 eram exportatori de carne de porc, dar în timp am ajuns mari importatori, toate acestea întâmplându-se din cauza reducerii inexplicabile a efectivelor, chiar dacă efectivele de porcine au fost afectate de pesta porcina. Ne punem întrebarea cât timp mai poate fi continuată o atare situaţie negativă la un produs important, precum carnea de porc, produs la care ţara noastră a avut tradiţie, mai spune șeful INS.

​​

La carne şi produse din carne exportăm pe persoană numai 1,1 kg şi importăm 18,4 kg

Disponibilul pentru consumul uman mediu pe o persoană, estimat la 74,3 kg, este realizat în proporţie de 27,6% prin import (aportul exportului net). Avem un deficit pe o persoană de 20,5 kg/persoană, explică șeful INS Tudorel Andrei în lucrarea recent apărută la Editura Academiei “Comerţul exterior al României cu produse agroalimentare 1990-2020”.

Situaţia este una total nesatisfăcătoare în cazul cărnii de porc. În mod surprinzător, pentru o ţară cu tradiţie în acest sector zootehnic, disponibilul pentru consumul uman mediu pe o persoană, de circa 38 kg, este acoperit într-o proporţie de 45% prin excedentul importurilor dată de exporturi.

La carnea de porc se exportă, în medie, pe o persoană numai 1,1 kg şi se importă 18,4 kg, obţinând un deficit de 17,3 kg/persoană.

„Ne punem întrebarea cât timp mai poate fi continuată o atare situaţie negativă la un produs la care ţara noastră a avut tradiţie”, spune șeful Statisticii.

Reamintim că datorită efectivelor reduse de animale în ultimii 30 de ani, România nu se mai situează la nivel mondial sau european printre ţările cu producţie importantă de carne obţinută prin sacrificarea animalelor.

În primele 20 de ţări mari producătoare de carne din lume, regăsim şi cinci ţări din Uniunea Europeană: Germania, cu o producţie de 8,2 milioane de tone carcasă, care reprezintă o producţie de aproape 100 kg/locuitor, Spania, cu 7 milioane de tone, cu o medie pe locuitor de 150 Kg, Franţa, cu o producţie de 5,6 milioane de tone – 86 kg/locuitor, Polonia, cu o producţie de 4,5 milioane de tone – 116 kg/ locuitor, şi Italia, cu o producţie la nivelul anului 2018 de 3,7 milioane de tone – 61 kg/locuitor. România realizează o producţie cu puţin peste 1 milion de tone de carne, echivalentă cu 52 kg/locuitor.

Doar 10% din ce se găsește în magazine este carne de la porc de proveniență locală

Topul țărilor din care importăm carne de pui:

Doar 10% din ce se găsește în magazine este carne de la porc de proveniență locală, arată un studiu independent realizat de un colectiv de cercetători din cadrul ASE, la solicitarea unui mare retailer.

La nivelul pieței există un deficit comercial de 25% pe mâncare procesată (carnea de porc fiind principala componentă care provoacă 830 milioane Euro deficit anual).

Topul țărilor din care importăm carne de porc:

Rezolvarea problemei pestei porcine rămâne crucială pentru stabilitate, încredere și creșterea interesului investitorilor pentru acest sector. Una dintre posibilele cauze identificate pentru pesta porcină o reprezintă nerespectarea normelor de biosecuritate pentru creșterea porcilor în cazul gospodăriilor familiale.

Problema de fond este reprezentată de mobilitatea animalelor care ajung să fie vândute în târguri, deși nu îndeplinesc criteriile de calitate pentru a fi comercializate.

De asemenea, măcelăriile mici au un rol semnificativ negativ în răspândirea pestei porcine datorită problemei angajaților care nu respectă condițiile sanitar-veterinare și de aceea măsurile sanitar-veterinare trebuie adresate cu prioritate acestor categorii, arată o cercetare a ASE.

Topul țărilor din care importăm carne și organe de pui:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro