România fără medici: Colegiul Medicilor propune ca angajarea în județele cu deficit mare de medici să se facă prin simplu interviu, fără concurs
Angajare fără concurs, printr-un simplu interviu – este soluția propusă autorităților locale de președintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu, pentru județele depopulate de medici. Daniel Coriu este de părere că o diferențiere a modalității de angajare față de centrele mari, precum Capitala sau alte orașe mari, ar putea motiva absolvenții de Medicină să se îndrepte și către județele cu mai puțini medici.
Daniel Coriu a făcut această declarație într-o conferință de presă susținută miercuri la Tulcea, județ puternic afectat de deficitul de medici. Tulcea ar putea fi primul județ din țară în care s-ar putea aplica această măsură.
„Județul Tulcea are cel mai mic număr de medici – în jur de 270. Acest număr scăzut al medicilor impactează la orice nivel – există doar 5 medici care asigură permanența în tot ceea ce înseamnă medicină de urgență, avem un număr foarte mic de medici de familie față de necesarul de 122, avem deficit și în Spitalul Județean, la pediatrie și alte specialități medicale”, a declarat președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu.
„Ne dorim ca acest concurs pe post să fie desființat, să fie un simplu interviu. Ne dorim o diferențiere față de București, un centru mare, unde se dă concurs – angajarea să fie pe bază de interviu”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu.
În România există 10 județe cu mai puțin de 500 de medici, a subliniat președintele Colegiului Medicilor. Daniel Coriu spune că medicii angajați prin interviu pot lucra o perioadă de probă în spitalul respectiv.
Măsura se află, deocamdată, la stadiul de propunere, a mai precizat Daniel Coriu. Președintele Colegiului Medicilor și-ar dori ca „până la final de an, acest lucru să se întâmple”.
424 de localități din România, fără medic de familie. Deficit major de medici și pe alte specialități medicale
În 424 de localități din România nu există niciun medic de familie. De asemenea, există deficiențe majore în numărul de medici pe diverse specialități medicale.
Spre exemplu, în județul Tulcea nu există specialiști în alergologie, chirurgie cardiovasculară, chirurgie toracică, chirurgie vasculară, hematologie, iar în pediatrie lipsesc medici specializați pe cardiologie, gastroenterologie, nefrologie, ortopedie sau pneumologie.
Acestea sunt doar câteva dintre specialitățile ,,orfane”, dar sunt și alte specialități unde numărul de medici este extrem de mic ceea ce duce la disfuncționalități în acordarea serviciilor medicale.
De asemenea, județul Tulcea are un deficit de 45 de medici de familie.