România, „raiul” nomazilor digitali? Câți sunt și unde se află / Șef de la imigrări: „Nu este ceea ce ne așteptam”
România a fost prezentată în diverse rapoarte ca fiind atractivă pentru nomazii digitali, având ca puncte forte viteza internetului și costul vieții mai redus. Ce arată realitatea? Doar 10 nomazi digitali avem în țară.
“Din nefericire, nu suntem într-un top în statele europene în ceea ce privește nomazii digitali. Am acordat doar 3 vize de intrare, doi cetățeni britanici și unul libanez. Mai avem în evidență încă 7 cetățeni americani care, mă rog, nu au nevoie de viză. În total, avem 10 permise acordate pentru nomazii digitali”, a declarat Laurenţiu Ioachim, comisar-șef de Politie, Șeful Serviciului Reglementarea Șederii, Direcția Migrație, Inspectoratul General pentru Imigrări, în cadrul unui eveniment EY România.
Unde se află nomazii digitali din România
El a dat detalii și cu privire la orașele unde se află cei 10 nomazi digitali.
„Avem 5 în București, 2 în Brașov, unul în Dolj, unul în Suceava și unul în Constanța”, a precizat Laurenţiu Ioachim, afirmând că „nu este ceea ce ne așteptam”.
„Așteptam ceva mai consistent. Se aștepta atragerea unor persoane cu niște venituri mai mari. Ne doream să cheltuiască banii în România. Avem o țară frumoasă. Ne-am fi dorit să-i vedem prin zonele Bucovinei, poate, sau în zona Sibiului, unde teoretic ar fi cheltuit bani”, a afirmat comisarul-șef.
Poate, spune el, nici contextul geopolitic nu ne ajută.
„Poate alte state membre acordă facilități mai mari fiscale. Cred că nici promovarea acestui tip de viză nu este cea mai reușită. Ar trebui, împreună cu colegii de la MAE, să fim puțin mai agresivi în a promova asemenea activitate”, a explicat Laurenţiu Ioachim.
Ce este nomadul digital
Conform legii (22/2022), nomadul digital este străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor sau care deține o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor.
Acestora li se poate acorda o viză specială.
O lege din 2023 (69) spune că ei nu plătesc impozit pe venit și contribuții în țară dacă stau mai puțin de 183 de zile pe parcursul unui interval de 12 luni consecutive.
Sursă foto: Dreamstime.com