Sari direct la conținut

România și acordul voluntar de reducere cu 15% consumului de gaze naturale în UE: Ce cantități de gaz avem în depozite și unde s-ar face reduceri – VIDEO

HotNews.ro
Țările UE vor cumpăra la comun gaze, Foto: Anatoly Fedotov | Dreamstime.com
Țările UE vor cumpăra la comun gaze, Foto: Anatoly Fedotov | Dreamstime.com

Cu o zi în urmă la nivelul UE s-a ajuns la un acord voluntar privind reducerea cu 15% a consumului de gaze naturale până la 31 martie 2023, iar în cazul în care măsura voluntară se transformă într-una obligatorie, așa cum prevede draftul de regulament, reducerea consumului se va face doar pentru anumite sectoare ale Economiei, a declarat miercuri un secretar de stat în Ministerul Energiei.

Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări la începutul ședinței de Guvern că România are la momentul de față în depozite asigurate 55% din cantitățile de gaze asumate la nivel UE.

  • „Practic suntem cu mult peste limita asumată de 46% la 1 august și așa cum se derulează situația în momentul de față apreciez că vom avea asigurate rezervele de gaz, stocul de 80% stabilit înainte de 1 noiembrie și cu certitudine tot ceea ce se depozitează în plus ne va fi de mare folos.
  • La nivelul consumatorilor casnici, intreprinderilor mici și mijlocii a serviciilor sociale și a industriei critice se va asigura gazul necesar și vom fi în măsură să continuăm să dezvoltăm capabilitățile de extracție și stocare”, a spus Ciucă.

Informații suplimentare privind evoluțiile și măsurile la nivelul UE au fost datre de un secretar de stat din Ministerul Energiei, George Niculescu, care a prezentat poziția României la discuțiile de ieri de la Bruxelles.

„Ieri s-a ajuns la un acord voluntar privind reducerea cu 15% a consumului de gaze naturale până la 31 martie 2023.

În sensul acesta am prezentat poziția României la intalnirea de ieri in privința stocurilor de gaze. Ne depășim cu mult cantitatea de gaze înmagazinată așa cum eram obligați să o facem cu ținta intermediară de 46% până la 1 august.

Din cantitățile de gaze pe care le înmagazinăm zilnic estimarea noastră este că la 1 august vom avea un grad de umplere de 58,7%, deci cu 12,7% mai mult decât ținta, iar în miliarde de metri cubi, 58,7% se traduce în 1,8 miliarde de metri cubi, deci cu aproximativ 400 de milioane de metric cubi decât era ținta intermediară.

Această rezervă de gaze naturale pe care am înmagazinat-o cu siguranță ne va ajuta să trecem cu bine peste perioada de iarnă.

În cazul în care măsura voluntară se transformă într-una obligatorie așa cum prevede draftul de regulament, reducerea consumului se va face doar pentru anumite sectoare ale Economiei. Este rolul nostru să asigurăm că populația, IMM-urile și serviciile sociale și critice nu vor avea de suferit pe perioada sezonului rece.”, a spus George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro