Rompetrol despre discutiile privind rascumpararea pachetului de 46% de la statul roman: Consideram ca s-au facut pasi importanti pentru gasirea unei solutii benefice pentru ambele parti
„Discutiile dintre reprezentantii Rompetrol si cei ai Guvernului pentru rascumpararea pachetului de 46% detinut de stat la rafinaria Petromidia continua si consideram ca s-au facut pasi importanti pentru gasirea unei solutii benefice pentru ambele parti”, transmite Departamentul de Comunicare si Afaceri Corporative al Grupului Rompetrol la solicitarea HotNews.ro. Potrivit reprezentantilor companiei, acest diferend se va incheia in perioada urmatoare.
Precizarile au fost facute dupa ce Nicolae Ureche, propus ambasador in Kazahstan, Kargazstan si Tadjikistan, a afirmat ca exista sanse ca pana in luna mai litigiul dintre Romania si Rompetrol sa fie solutionat pe cale amiabila. Afirmatia a fost facuta in cadrul audierilor de la Comisiile de politica externa din Camera Deputatilor si Senat.
Rompetrol precizeaza ca masura de conversie a obligatiunilor nerascumparate, emise de companie in 2003 pe o perioada de 7 ani, in actiuni in favoarea statului s-a realizat in acord cu prevederile emisiunii de obligatiuni si a legislatiei interne (OUG 118/2003, aprobata prin Legea 89/2005). Masura a fost aprobata de Parlament si validata totodata si de catre Consiliul Concurentei.
Dobanda totala virata de Grup in contul emisiunii de obligatiuni s-a ridicat in perioada 2003-2010 la aproximativ 250 milioane dolari.
- Rompetrol a avut in 2011 o contributie la bugetul de stat de 1,2 miliarde dolari (1 miliard USD in 2010) si un nivel total al exporturilor de 1,5 miliarde dolari (cu 50% mai mult fata de 2010).
- „De la achizitia Grupului de catre KazMunaiGaz, Grupul Rompetrol a injectat in economia Romaniei peste 4 miliarde de dolari (inclusiv pretul de cumparare), iar mai mult de 100.000 de persoane depind direct de activitatile Grupului (angajati si familiile lor, parteneri, beneficiari ai programelor de CSR etc.)”, precizeaza Rompetrol.
Statul a devenit actionar la Rompetrol Rafinare dupa ce s-au convertit in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003. Astfel, anul trecut, Ministerul Finantelor Publice a fost inregistrat in calitatea de actionar al Rompetrol Rafinare (RRC).Statul a devenit actionar in urma unei majorari de capital realizate de companie in contul unei datorii de 571 milioane de euro.
In octombrie 2003, cind compania era controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, Guvernul Nastase a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.
Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari si a platit dobanzi aferente de 24 milioane dolari.
KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a decis in 2010, in AGA, sa converteasca in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat.
Statul a contestat in instanta decizia Rompetrol de conversie in actiuni a obligatiunilor ramase nerascumparate.
Totodata, la sfarsitul lunii iunie 2010, actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat o majorare de capital de 450 milioane lei, fonduri care ar fi urmat sa fie utilizate pentru plata unei parti a datoriei catre stat. In urma operatiunii au fost subscrise actiuni de 329,49 milioane lei.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a contestat in instanta decizia de suplimentare a capitalului Rompetrol Rafinare, dar a pierdut, decizia Tribunalului Constanta fiind data in 26 iunie 2011.