Rovinari a incaput pe mana creditorilor
Ministrul Varujan Vosganian pregateste scutirea ICM SA de la plata unor datorii la stat de peste 1,9 de miliarde lei, pentru ca aceasta
sa scape de la faliment si de executarea creantelor CE Rovinari prin scoaterea actiunilor pe piata.
BNP Consult SPRL Craiova, administratorul judiciar al Societatii Comerciale de Inchidere-Conservare Mine (ICM), sustine ca poate executa in orice moment 30% din capitalul social al Complexului Energetic (CE) Rovinari, in contul creantelor de 0,8 miliarde de lei pe care ICM le are de recuperat de la aceasta companie.
Documentul, necunoscut din 2005
Prin Legea nr. 243/2005, creantele pe care ICM SA le avea de recuperat de la complexurile energetice trebuia convertite in actiuni, insa prevederile actului normativ nu au fost duse la indeplinire decat in cazul Complexului Energetic (CE) Craiova, unde in contul datoriei societatea a primit 2,3% din capitalul social.
In cazul CE Rovinari, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) a adoptat pe 30 august 2005 o hotarare prin care aproba majorarea de capital social a Complexului Energetic Rovinari cu valoarea de 0,8 miliarde de lei, aferenta unui numar de 8,2 milioane de actiuni nominative noi.
Conducerea societatii a fost mandatata sa incheie un act aditional prin care sa modifice statutul CE Rovinari ca urmare a majorarii capitalului social si sa inregistreze actul la Oficiul Registrului Comertului (ORC) de pe langa Tribunalul Gorj. La doi ani de la aceasta hotarare, modificarea de actionariat nu apare la ORC.
Vlad Babov, directorul BNP Consult SPRL Craiova, sustine ca in baza acestei hotarari poate oricand sa solicite inregistrarea lor la ORC, sa le preia in administrare si sa le vanda.
Cum motiveaza CE Rovinari ca nu s-a ocupat de compensare inainte de falimentul ICM SA? Mihai Constantin, directorul economic al unitatii, a afirmat: „Actul aditional nu s-a mai intocmit si, in consecinta, nu a fost inregistrat nimic la ORC. Cei de la ICM nu au primit mandat sa devina actionari la CE Rovinari. Parerea mea personala este ca a fost cu intentie”.
In decembrie 2006, ICM SA a intrat in faliment si compensarea nu a mai fost posibila.
de Bogdan Grosereanu