Sari direct la conținut

Rudele si prietenii lui Sechelariu si-au infipt coltii in banul public

Gazeta de Bacau

Majoritatea lucrarilor efectuate de catre municipalitate in cursul anului precedent au fost “plasate” catre firme administrate de cumetri, prieteni, parteneri de poker sau de insasi nevasta primarului Dumitru Sechelariu. Baronul ne-a demonstrat astfel ca persoana care va sta alaturi de el va face avere. Din banul public.

Pentru ca aceasta ecuatie sa aiba rezultatul garantat, este nevoie de o retea care sa-l tina pe edil in topul preferintelor. Asta la nivel central. La nivel local trebuie doar sa nu comenteze nimeni.

De curand, edilul urbei a publicat pe site-ul Primariei Raportul Activitatii Primarului pe anul 2003, informandu-si “supusii” ca, in cursul anului precedent, municipalitatea a efectuat, prin diverse firme, 67 de lucrari in valoare totala de 164,3 miliarde de lei.

Dintre aceste lucrari, cele mai multe au fost contractate de societatea General Proiect, unde presedintele Consiliului de Administratie este Laudeta Sechelariu, restul fiind impartite frateste intre cumetri, prieteni sau parteneri de jocuri de noroc. Opt societati au reusit sa “ciupeasca” doar cate o lucrare.

Celelalte au fost pastrate pentru ca fiecare dintre apropiatii lui Sechelariu sa aiba in agenda de lucru cel putin doua lucrari in municipiul Bacau. Pe principiul “nu te supara, frate”.

Ospatarite si secretare

Administratorii firmelor care au reusit sa prinda o lucrare in cursul anului trecut sunt apropiati ai lui Sechelariu. Foarte apropiati. Sa luam exemplul Laudetei Sechelariu. Sotia. Laudeta conduce Institutul de Proiectari pe care i l-a cumparat sotul ei, imediat dupa casatorie, cu suma de 1,1 milioane dolari. Primarul recunostea, intr-o conferinta de presa, ca a facut aceasta manevra la manie.

Asta pentru ca sotia lui, fosta ospatarita, sa nu mai fie o simpla angajata, ci o angajatoare. Nu putea fi nevasta de primar si sa se ocupe cu maruntisuri. Trebuia sa tina in maini fraie decizionale. Si-a incercat puterile in arta conducerii la motelul din Hemeiusi, detinut de Sechelariu si pierdut, se pare, la carti de joc.

Apoi a trecut la carma General Proiect, ajungand, din adjunct, presedinte cu toate galoanele necesare. Acum, la citirea raportului primarului, investitia din momentul cumpararii SC General Proiect si-a dovedit utilitatea. Numai in cursul anului precedent, firma mentionata a incasat de la bugetul local peste 14 miliarde.

Pentru ca acesti bani sa poata trece din marele buzunar in care cotizam in cel al familiei Sechelariu, administratia locala a dirijat spre General Proiect 38 lucrari, adica mai bine de jumatate dintre lucrarile hotarate de autoritatea locala. Banii au fost directionati catre efectuarea de proiecte, majoritatea proiectelor comandate de Primaria Bacau fiind facute de firma sotiei primarului.

Asa ca avem o ecuatie cat se poate de simpla: Primaria a dat de treaba, sotia primarului a pus mana pe lopata, iar bugetul familiei Sechelariu s-a rotunjit. Totul e sa nu faci nimic impotriva vantului.

Acest “aforism” l-a inteles cat se poate de bine fosta secretara a primarului, care s-a trezit procopsita, peste noapte, cu un fotoliu de director general la Institutul de Proiectari condus de Laudeta Sechelariu. Carmen Corocea, fosta secretara a lui Sechelariu, este acum mana forte la General Proiect.

De fapt, Carmen Corocea nu este singura care a folosit drept rampa de lansare raspunsul la telefoane, manuirea cheilor de la xerox si plimbatul de cafele prin Primaria bacauana. Dumitru Sechelariu este recunoscut pentru modul in care ii rasplateste pe oamenii fideli.

Rodica Padureanu, fosta secretara la “Selena”, a ocupat mai intai functia de sef de Cabinet al primarului, apoi a fost avansata ca director al Caminului de Batrani Bacau, aflat in subordinea Consiliului Local Bacau.

Alegerile din 2000 i-au adus Rodicai Padureanu o noua avansare, in fotoliul de director al Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Handicapati, functie pe care o ocupa si acum. Aceeasi traiectorie a urmat-o o alta sefa de cabinet a primarului bacauan, Daniela Ruseanu, ea fiind in acest moment director al aceluiasi Camin de Batrani.

Dumitru Sechelariu spune ca nu relatiile de rudenie sau de prietenie au fost cele care au dus la promovarea directorilor. “Tinerii trebuie promovati.

Sunt oameni tineri si competenti, care trebuie sa ocupe functii publice”, pare convins Sechelariu care, si in calitate de presedinte al organizatiei municipale Bacau a PSD, a incercat sa impuna in posturi-cheie oameni foarte tineri care acum ii datoreaza ascensiunea.

Asul din maneca

SC Cameleon a contractat de la Primarie 4 lucrari, in valoare totala de peste 11 miliarde de lei. Se spune ca cel care manuieste afacerile acestei societati este cunoscut de lumea interlopa a Bacaului drept partenerul de poker al primarului.

Gurile rele ar baga mana in foc ca firma Cameleon este cea care a schimbat scaunele pe stadion – alti bani, alta distractie – si ca ar fi castigat, la poker, motelul de la Hemeiusi, administrat prin firma Alpusan. Noi, insa, nu credem aceste zvonuri rautacioase. La carma societatii se afla Alexandru G. Puscasu, administrator.

Asociatii sunt Mariana Fartade, Remus Maricel Botezatu, Constantin Mavriche, Eugenia Vasilache. Firma Cameleon a executat, in cursul anului 2003, amenajare de spatii de joaca. Patru. Adica toate care s-au facut in perioada mentionata. Cel mai costisitor s-a dovedit a fi spatiul de joaca de pe strada Ghioceilor, pentru care am fost usurati de 7,26 miliarde de lei.

Pentru celelalte trei, situate pe strazile Bucegi, Bicaz si Electricienilor, Bacaul a varsat in conturile SC Cameleon intre 800 de milioane si 1,2 miliarde.

De la rusi vine banul

Costica Rusu este alt executant de-al lui Sechelariu. Despre el, se zvoneste prin targ ca ar imparti cu Sechelariu un iaht, cu care cei doi pescuiesc in Delta Dunarii. In zilele linistite, fara “deplasari”, vaporasul atrage privirile celor din Tulcea. Un al doilea iaht al lui Rusu ar stationa in portul Tomis.

Impreuna cu sotia, Carmen, Rusu este asociat la societatea Unic General Constructor. Administratorii acestei firme sunt Liviu Constantin Curca, Ion Stefanescu, Gheorghe Zarnescu, Mihaela Carmen Rusu. Unic General Constructor a contractat 4 lucrari cu Primaria Bacau, valoarea acestora sarind de 48 de miliarde de lei, societatea situandu-se pe locul unu la capitolul incasari din banul public.

Acelasi Costica Rusu este omul din spatele societatii Rombet, societate inmatriculata la Registrul Comertului cu nr. J04/ 1360/17.08.1994, cu un capital social de 2,4 miliarde de lei. Rombet a primit si ea un os de ros. In cursul anului precedent, Rombet a avut de executat o “retea stradala locuinte ANL Cartier Gheraiesti”, lucrare din care a executat un sfert.

Banii incasati pana acum, dupa cum se precizeaza in Raportul primarului, sunt aproape 11 miliarde de lei. Administratorul Rombet este Iulian Cristian Cristea, iar asociatii sunt Statia de Betoane si Asociatia Salariatilor. La carma Elisa stau Iuliana si Simion Dospinescu. Firma a primit in cursul anului trecut 2 lucrari, pentru care a incasat 5,5 miliarde de lei.

Sa traiesti, cumetre

Egreta, condusa de Doinita si Marius Chiribau, este o alta firma in care domneste cumetria cu primarele bacauan. Poate ca acesta a fost motiv suficient pentru ca societatea sa primeasca spre executie doua lucrari. Astfel, in 2003, Egreta a modernizat sistemul de incalzire al Liceului PTTR, manevra care ne-a costat aproape 8 miliarde de lei.

Aceeasi societate a contractat si lucrarea de alimentare cu gaze a Cartierului Gheraiesti Nord. Pentru acest lucru, municipalitatea a varsat in conturile Egreta peste 6 miliarde de lei. In total, cumatrul lui Sechelariu a pus mana pe aproape 14 miliarde. Societatea Egreta este inregistrata la Registrul Comertului cu nr. J04/2468/1994, din data de 30.12.1994.

Misteriosul Mihu

Societatea Scut a contractat, in 2003, 7 lucrari in valoare de aproape 30 de miliarde de lei. Numai pentru amenajarea parcarii de pe strada Chimiei municipalitatea a virat in conturile Scut 14 miliarde de lei.

Mult controversatul Parculet al Copiilor, transformat cu ajutorul edilului Sechelariu dintr-un plaman verde intr-un maldar de asfalturi, a servit Scut pentru o alta lucrare bine platita: amenajarea pistei de role si skateboard de pe strada Ghioceilor. Pista ne-a costat 3 miliarde de lei.

In spatele firmei care a incheiat aceste afaceri “grase” stau o sumedenie de administratori si asociati. Gheorghe Baciu, Ovidiu Ion Dragomir, Nicolae Mihu, Jenica Otetea, Constantin Badu, Elena Sava si Marin Ilie Nipuc sunt administratori, iar Constantin Radu, Gheorghe Baciu, Jenica Otetea, Elena Sava, Maria Varlan, Asociatia Utilaj Transport, Conimpuls si SIF Moldova fiind asociati.

SC Conbac este administrata de Ion Prigoneanu. Intre el si primarul bacauan nu exista nici o legatura de sange, ci doar una de afaceri. In cursul anului precedent, firma Conbac a primit de la Primaria bacauana o singura lucrare. Una, dar buna. Pentru o canalizare, municipalitatea a platit 4,8 miliarde de lei.

Bacaul sechelarizat

Moldova este patronata de baronii PSD ai Bacaului. Cel mai cunoscut este Dumitru Sechelariu – primar al municipiului si patron (din umbra) al unui lant de firme. Sechelariu a facut valva mare atunci cand si-a serbat ziua in mijlocul orasului (vara anului 2001) cu spectacole publice, tarafuri si dedicatii emotionante ale “suporterilor”.

Tot atunci, “baronul” din Bacau a facut cinste la tot orasul cu carnati bine inecati in bere. Primarul Sechelariu a avut cum sa-si permita luxul de a pierde peste doua miliarde de lei fiindca, asa cum se vorbeste prin oras, firmele sale s-au “lipit” la mai toate licitatiile Primariei si au si castigat.

“Paravanele” lui Sechelariu au primit comenzi din partea Primariei in ceea ce priveste asfaltarea strazilor, contractele ANL sau constructiile metalice. Imagine si-a facut cu ajutorul unui post de televiziune, al unui ziar si al unui post de radio, toate aflate in proprietatea sa.

Drept urmare, la Bacau se gaseste poate cea mai dezvoltata increngatura de afaceri locale a partidului de guvernamant. Sub inaltul patronaj al lui Viorel Hrebenciuc, primarul Dumitru Sechelariu a dezvoltat “biznisuri” prospere. Faima primarului pesedist nu este egalata decat de Corneliu Iacobov – protejat al partidului de guvernamant.

Fost presedinte la FPP II Moldova, fost patron al rafinariilor Darmanesti si RAFO Onesti (rafinarii abandonate cu datorii de mii de miliarde de lei), Iacobov si-a capatat titulatura de adevarat baron de Bacau.

Faptul ca este un aliat al PSD poate fi demonstrat prin deciziile Guvernului cu privire la scutirile de taxe si reesalonarile la plata datoriilor, de care au beneficiat societatile lui Iacobov. Cumat rul lui Sechelariu si-a extins de curand afacerile chiar si pe litoral, deschizand un hotel de 5 stele, care se pare ca va fi vandut.

Cine pe cine

Potrivit unor date din cotidianul “Bursa”, firmele bacauane Spedition UMB, condusa de Dorinel Umbrarescu, si PA & CO International, firma omului de afaceri Costel Casuneanu, se afla in topul contractorilor nationali, devansand mari companii internationale. Prima este partenera de afaceri cu familia Sechelariu, iar cea de-a doua este detinuta de un important sponsor al PSD.

Contractele de lucrari publice in constructii si in sectorul energetic au insumat in ultimii doi ani peste 5 miliarde de euro. Autoritatile publice centrale si locale continua sa fie principalii beneficiari din sectorul constructiilor (desi sectorul public este un rau-platnic, contribuind la blocajul financiar pe ramura).

Ca sa supravietuiasca pe o piata extrem de aglomerata, firmele de constructii s-au batut pe contractele publice. Cele doua firme din Bacau par insa “abonate” la contractarea marilor lucrari de constructii, devansand chiar si companiile straine.

Companiile din Bacau – Spedition UMB SRL si PA&CO International – domina topul primelor cinci societati dupa valoarea contractelor publice obtinute in urma licitatiilor organizate de institutiile guvernamentale sau locale. Patronul firmei Spedition UMB SRL este Dorinel Umbrarescu – un apropiat al familiei Sechelariu.

Secretarul de stat din Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintelor, Sergiu Sechelariu, este responsabilul cu investitiile efectuate in domeniul drumurilor. Fratele sau, Dumitru Sechelariu, este partener de afaceri cu firma Spedition UMB, asociindu-se cu ea ca sa cumpere fabrica de hartie de ziar Letea, chiar daca acum s-au dat dezmintiri cu privire la aceasta manevra.

De altfel, tot societatea condusa de Umbrarescu este cea care “sare la cap” cu banii pentru salariile celor de la Letea, atunci cand Seche ramane in pana. Spedition UMB a castigat contracte in valoare de circa 77 de milioane de euro, numai in perioada 2002-2003, depasind firme de renume in domeniu.

Societatea din Podu Turcului este printre putinele care executa lucrari de reparatii la drumurile municipiului, rareori aparand in peisaj Unic General Constructor, societatea condusa de un alt apropiat al familiei Sechelariu, Costica Rusu.

Costel Casuneanu este unul dintre cei mai importanti sponsori oficiali ai partidului de guvernamant, deci, implicit, si al lui Sechelariu, atunci cand situatia o impune. De altfel, este cunoscuta relatia de prietenie dintre cei doi. Firma lui Casuneanu figureaza cu lucrari de circa 50 milioane de euro, ea fiind cea care contracteaza majoritatea lucrarilor la drumuri din judet.

Ciupituri din fripturica banului public

SC Amici – 1 lucrare: 3,455 miliarde (Scoala nr.3, incalzire), Pifati SA – 1 lucrare: 3,228 miliarde (Scoala nr.6, incalzire),

Termloc – 2 lucrari: 1,9 miliarde (modernizare sistem incalzire la Piata Centrala si la Spitalul de Pneumoftiziologie), Elco SA – 1 lucrare, in derulare: modernizare iluminat public, Amicii – 1 lucrare: 497 milioane (alimentare cu gaze naturale), Sam Impex SRL – 1 lucrare: 232 milioane (proiect ANL, vadul Bistritei), Electromontaj – 1 lucrare: 11 miliarde (statii troleibuze).

Fratele la nevoie se cunoaste

Fratele lui Dumitru Sechelariu, Sergiu, este si el unul dintre beneficiarii proptelilor puse la cale de primarul Bacaului. In prima faza, Sergiu Sechelariu a beneficiat de sprijinul direct al fratelui sau prin oferirea unor posibilitati de imbogatire. Prima sa societate, Conimpuls, a primit, pe 18 august 2000, prin hotarare de Consiliu Local, 2.

800 mp de teren in centrul Bacaului pentru a construi un bloc de locuinte ultraluxoase.

El nu a platit nici un leu pentru pamantul respectiv, ci a promis Primariei ca va beneficia de un numar neprecizat de locuinte sociale in blocul respectiv. Costul fiecarui apartament era estimat la acea data de Sergiu Sechelariu la 60.000 de dolari.

Astfel, ajutat in 2000 sa ajunga mai intai senator si apoi ministru secretar de stat in Ministerul Transportului, Constructiilor si Turismului, Sergiu Sechelariu si-a cautat nestingherit de afaceri, toate in domeniul constructiilor. Trebuie amintit faptul ca firmele lui Sergiu Sechelariu au fost cele care au executat lucrarile la vila premierului Adrian Nastase de pe strada Zambaccian.

La ora actuala exista cel putin sapte societati comerciale, majoritatea avand ca obiect de activitate “lucrari de constructie”, in care apare ca asociat Sergiu Sechelariu. Conimpuls SA este singura in care secretarul de stat Sergiu Sechelariu continua sa figureze ca membru al Consiliului de Administratie. In celelalte firme, fratele primarului bacauan figureaza doar ca asociat.

Astfel, societatea Sinconstruct din Bacau, care se ocupa cu “fabricarea betonului”, il are ca asociat pe Sechelariu cu 33,33% din capitalul social. La Regal Glass SRL, ce are ca obiect de activitate “constructii metalice si parti componente”, secretarul Sechelariu detine 25% din capitalul social.

Firma Pro-Construct SRL, cu obiecte de activitate “constructii metalice si parti componente, structuri si tamplarii metalice, lucrari de constructii inclusiv lucrari de arta”, il are ca asociat si pe Sergiu Sechelariu, cu un procent de 20%.

In Sintelgrup SRL, infiintata in 1997 la Bacau, cu obiect de activitate “lucrari de constructii, lucrari de instalatii electrice, intretinerea si repararea autovehiculelor”, apare ca asociat persoana juridica Conimpuls SA (cu 5% aport la capitalul social), iar ca asociat persoana fizica apare si Sergiu Sechelariu cu 15% din capitalul social.

O a sasea firma de constructii a partenerului de afaceri al premierului Adrian Nastase este Vertcon SA. Firma, infiintata in 1994, are 23 de asociati, printre ei aflandu-se Sergiu Sechelariu cu 24,99% din capitalul social.

La Olimp Iasi SRL, cu “obiect de activitate necodificat”, apare, pentru a saptea oara, neobositul Sergiu Sechelariu cu 10% din capitalul social, dar si SC Conimpuls SA Bacau cu un procent de 15%. Alaturi de Sergiu Sechelariu, in cele sapte societati figureza o bacauanca. Este vorba despre fostul director tehnic al societatii Conimpuls, Irina Jianu, mana dreapta a secretarului de stat.

Cu exceptia societatii Conimpuls la care apare in consiliul de administratie si Irina Jianu, inspectorul-sef din cadrul aceluiasi minister condus de Miron Mitrea, in celelalte firme, cuplului Sechelariu – Jianu i se alatura ca asociat un alt om de afaceri bacauan, Nicolae Mihu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro