Run Run Shaw, mogulul media chinez considerat creatorul filmelor kung fu, a murit la varsta de 106 ani
Run Run Shaw, o figura colorata a peisajului cinematografic din Hong Kong al carui nume a devenit sinonim cu filmele chineze de actiune si cele de groaza facute cu buget redus, a incetat din viata marti, la varsta de 106 ani. Mogulul media chinez este creditat cu crearea genului kung fu care s-a bucurat de o mare popularitate in Occident, scrie New York Times.
Decesul lui Run Run Shaw a fost anuntat de compania sa, Television Broadcasts Limited, intr-un comunicat de presa.
Shaw si fratele sau mai mare, Run Me, nascuti in China, au fost pionieri ai filmului asiatic. Cei doi au produs si au regizat filme, detinand totodata lanturi de cinematografe extrem de profitabile. Se crede ca firmele lor au lansat mai mult de 800 de filme in intreaga lume.
Dupa moartea fratelui sau, in 1985, Run Run Shaw s-a extins in domeniul televiziunii si publicisticii, devenind totodata un magnat imobiliar. Cunoscut pentru actiunile sale filantropice, orientate catre cauze educationale si medicale ( multe spitale si scoli din Hong Kong ii poarta numele), mogulul media a fost innobilat de regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii in 1977 si a fost acoperit cu expresii publice de recunostinta de catre autoritatile comuniste de la Beijing.
Figura colorata a scenei media la a carei creatii a contribuit, Shaw a prezidat asupra companiilor sale dintr-un palat in stil Art Deco din Hong Kong, o combinatie intre un conac de la Hollywood si un castel din povestile lui Hans Christian Andersen. A continuat sa fie activ pe scena sociala pana aproape sa implineasca 100 de ani, aparand la petreceri cu cate o actrita agatata de fiecare brat. Totodata, maganatului media ii placea sa fie fotografiat in pozitii de tai chi, purtand costumul negru traditional mandarin.
Intrebat, intr-o ocazie, care sunt filmele sale preferate, miliardarul Run Run Shaw a raspuns: „Imi plac in mod deosebit filmele care fac bani”.
Shaw s-a nascut in 1907, fiind cel de-al saselea copil al unei familii instarite din orasul Ningbo din estul Chinei, scrie Mediafax.
Potrivit legendelor care s-au creat in jurul sau, Shaw a fost pasionat de filme inca din tinerete si obisnuia sa distribuie rolele de film deplasandu-se cu bicicleta la cinematografele din sate din Singapore si Malaysia, „meritandu-si” parca numele primit la nastere „Run Run”.
Si-a inceput cariera in cinematografie ajutandu-i pe fratii sai mai mari Runje, Runde si Runme sa lanseze un studio de film in Shanghai, in 1925. Mai tarziu, acestia s-au mutat la Hong Kong, realizand si distribuind filme in peste 100 de cinematografe raspandite pe mai multe piete asiatice, precum Singapore, Malaysia si Thailanda.
Shaw si-a lanasat propriul sau studio in anii 1950, care a produs circa o mie de titluri, inclusiv drame, seriale istorice si filme kung fu clasice, precum „The One-armed Swordsman”, ajutand la redefinirea acestui gen de productii si promovarea noului tip de cinema nu doar in Hong Kong si Asia, ci si peste Ocean.
Shaw a investit si in coproductii, cea mai importanta fiind pelicula din 1982 „Vanatorul de recompense/ Blade Runner”, in regia lui Ridley Scott si cu Harrison Ford in rolul principal.
Studioul lui Run Run Shaw a fost un pionier si in privinta filmelor „Wu Xia” (cu eroi din sfera artelor martiale, n.r.), influenta lui Shaw fiind evidenta si in filme cu legendele kung fu Bruce Lee si Jackie Chan.
Shaw este totodata cel care a lansat cea mai mare retea de televiziune free-to-air (libera la retransmisie, n.r.) din Hong Kong, TVB, in 1967, pe care a condus-o din functia de presedinte executiv pana in anul 2011.
Incepand din anii 1980, Shaw si-a concentrat atentia in domeniul televiziunii si a transformat reteaua TVB intr-un imperiu al divertismentului, care a avut o influenta majora asupra culturii de masa din Hong Kong si din comunitatile chineze.
In 2011, Shaw si-a vandut in intregime cele 26% din actiunile pe care le detinea la TVB unui consortiu pentru aproximativ 807 milioane de dolari. El s-a retras din functia de presedinte la sfarsitul acelui an, fiind numit presedinte de onoare al companiei.
Run Run Shaw a infiintat si asa-numitele premii Shaw, distinctii similare mult mai celebrelor trofee Nobel. Premiile Shaw care recompenseaza excelenta in matematica, astronomie si stiinte, au o valoare de 1 milion de dolari pentru fiecare laureat.
A fost casatorit de doua ori, iar prima sa sotie a decedat in 1987. I-au supravietui cea de-a doua sa sotie, Mona Fong, doi fii si doua fiice.